Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
12.12.2010 15:56 - И ДАНС няма да ви хване в “Болканлийкс”
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 629 Коментари: 0 Гласове:
0



 автор(и): Светослав Метанов, прочитания: 2931, коментари: 0 image АТАНАС ЧОБАНОВ

С АТАНАС ЧОБАНОВ, регистрирал сайта “Болканлийкс”, разговаря Светослав Метанов:

- Г-н Чобанов, след скандала с “Уикилийкс” стенограмите и секретните документи станаха особено популярни. Затова ли направихте българския аналог на сайта - “Болканлийкс”?

- Не съм го направил аз лично. Това е групов проект на хора от различни хоризонти. При нас има журналисти, специалисти по информационни технологии и други експерти, които не желаят да се афишират. Аз по-скоро приех да им бъда говорител, защото имам заявен ангажимент в тази област още преди години.

Нашият фокус е корупцията. Политическата корупция. Обединява ни идеята да създадем едно пространство, в което хората да могат да споделят своите виждания. Това обаче трябва задължително да става с подкрепата на документи. Ние ще проверяваме всеки един сигнал, преди той да бъде качен на сайта.

- И все пак защо направихте този сайт, който яхва вълната на един толкова мощен международен дипломатически, а и обществен скандал?

- Има дефицит на свобода и страх в българските медии. Те не искат да работят с документи, които уличават властта, управлението или първенеца на деня. Корупцията се прикрива с участието на медиите.

Всъщност оригиналната идея на “Уикилийкс” бе точно тази - да предостави място за всички, които искат и могат да изпратят такива документи. Но тъй като те хванаха една много сериозна кампания за техните размери като организация с тези разкрития за Ирак, Афганистан и телеграмите, от известно време сайтът е затворен за приемане на документи. Така се оказва, че дори и да държите нещо ценно, няма как да го изпратите анонимно. Затова си мислим, че тази инициатива ще е полезна за България и за балканските страни.

- Знаете ли и за други подобни сайтова?

- Да. В Русия също има подобни сайтове. Те не копират 1 към 1 “Уикилийкс” като визия, но предоставят същата услуга - да се изпращат анонимно документи, които се анализират и след това се публикуват.

- Веднага да попитам - всъщност доколко е гарантирана анонимността? Много хора вероятно точно това би ги спряло да ви изпратят скандални документи!

- Абсолютно е гарантирана анонимността. Избрали сме точно такава технология, която не дава възможност да се стигне до компютъра на подателя на информацията, на документите.

Платформата за изпращане е “Тор”. Тя на практика не позволява по никакъв начин на службите по сигурността да стигнат до този, който ни е изпратил файловете.

- Как става това?

- Независимо дали става дума за разузнавателна агенция или за интернет доставчика ви, няма да се разбере, че сте ни изпратили документи. Вижда се само комуникация между двама души, но по никакъв начин не се разбира кой е източник на информацията.

- Значи, ако аз сега ви пусна един файл, дори и мегаструктурата ДАНС няма да разбере какво съм сторил!?

- Абсолютно гарантирано! Нито ДАНС ще разбере, нито ние ще разберем, ако вие изрично не поискате да ни кажете кой сте.

- И вие няма да разберете!?

- Да, точно това е смисълът на цялата концепция. Всичко да е напълно анонимно. Когато вие изпращате документи, те преминават през няколко десетки различни маршрути, които не се контролират от държавни институции. Това са компютри, които участват в тази мрежа. В случая с “Тор” става дума за стотици хиляди точки (компютри) от всички краища на света и проследяването на информацията е абсолютно невъзможно. Не само за ДАНС, а и за която и да е служба по сигурността в чужбина.

Разбира се, трябва да уточня, че всяка информация и документ, който пристигне при нас, ще се анализира от екип, който включва професионални журналисти. Така работеше “Уикилийкс”, преди да спре възможността да се изпращат документи.

- Все пак казвате журналисти, кой друг освен вас се занимава с този проект?

- Имена не мога да кажа.

- А освен журналисти какви други хора се занимават със сайта?

- В проекта са включени няколко специалисти по информационна сигурност. Те се грижат за сайта и с това да гарантират сигурността и анонимността на хората, които изпращат документи. Другият тип експерти при нас са хора, които се занимават с инициативи в областта на защитата на свободата на словото. Не говорим за изявени общественици, а за хора, които искат да помагат.

- Досега на сайта ви излязоха 7 документа. Да чакаме ли още?

- Не мога да ви кажа, преди да сме публикували разработките. Всъщност документите, които досега не са излизали в публичното пространство, са само два. Останалите справки и стенограми, които вече са публикувани в медиите, са сложени като архив. Те са важни като бекграунд. В тях се откриват много важни неща, които обясняват сегашните скандали. Става дума за Румен Петков, Ваньо Танов и т.н.

Това са старите неща. Двете нови до момента са информацията, че в съдебната система има масонска ложа, която включва магистрати на високо ниво. И това е много притеснително. Другият материал разкрива, че меморандумът между НЕК и “Росатом” за АЕЦ “Белене” всъщност е писан от човек, близък до бизнесмена Богомил Манчев.

- А други неща вече пристигат ли при вас?

- Не, още нищо друго при нас не е дошло. Но все пак ние работим само от два дни. Не сме си и мислили, че ще бъдем затрупани със скандални секретни документи. Хората не знаят за нас.

- Медиите доста голямо внимание ви обръщат днес.

- Ние изобщо не търсим медийна известност, а хората, които искат да споделят документи, които са от обществен интерес, но се пазят в тайна.

- Първото, което се чу за сайта веднага след появата му, бе, че е свързан с енергийни лобита?

- Това са конспиративни теории. В екипа ни никой не е свързан с интереси в енергетиката. Разбираемо е, че се появяват такива теории. Просто в България не се гледа информацията, която излиза, а това кой я е пуснал. Затова ние обръщаме модела - източникът да не се разбере от никого.

- Вие нали бяхте кандидат за евродепутат на миналите избори?

- Да, точно така. Бях в гражданската листа на “Синята коалиция”. Две страници от предизборната им програма са мои. Те касаят свободата на словото и гражданското общество. В момента нямам контакт с политици от “Синята коалиция”, а и не виждам да са предприели стъпки по нещата, които бяха обещани.

Така че по никакъв начин “Болканлийкс” не е свързан нито със “Синята коалиция”, нито с която и да е друга политическа партия в България.

http://www.trud.bg/



Тагове:   ДАНС,   “болканлийкс,


Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 10048222
Постинги: 7921
Коментари: 3553
Гласове: 6350
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Български исторически календар
4. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
5. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
6. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
7. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
8. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
9. Забравеният д-р Янко Янев
10. Планът "Еврия"
11. Сайт с български бойни знамена
12. Исторически видеоблог
13. "Изгубената България" - исторически сайт
14. Владо Черноземски
15. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
16. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
17. Реалността днес и която идва...
18. Военное обозрение
19. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
20. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
21. РПЦ Царская Империя
22. Григор Симов: Нека не си затваряме очите
23. Исторически ревизионизъм
24. Вечния Църковен Календар на Светите Отци