Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 9988242
Постинги: 7845
Коментари: 3423
Гласове: 6303
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Инициатива за референдум за излизане на България от ЕС и безпартийно ВНС без хора били досега във властта
4. Български исторически календар
5. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
6. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
7. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
8. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
9. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
10. Забравеният д-р Янко Янев
11. Планът "Еврия"
12. Сайт с български бойни знамена
13. Исторически видеоблог
14. "Изгубената България" - исторически сайт
15. Владо Черноземски
16. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
17. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
18. Реалността днес и която идва...
19. Военное обозрение
20. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
21. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
Постинг
11.12.2010 16:27 - Пенсионерите над 75 г. без добавки към пенсиите
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 789 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 12.12.2010 05:29


 Следващата година няма да се изплаща добавка към пенсиите на пенсионерите, навършили 75-годишна възраст. Това приеха депутатите, които гласуват на второ четене промени в Кодекса за социално осигуряване.

Добавката е предвидена в текст в кодекса, който парламентът прие да отпадне.

Председателят на социалната комисия в парламента Драгомир Стойнев от Коалиция за България заяви, че добавката за хората над 75-годишна възраст е част от предизборните обещания на ГЕРБ.

"Вече излизаме от кризата, но не желаете да вдигнете пенсии и стоварвате тежестта за това на следващо правителство от 2017 г", отбелязва депутатът от левицата.

Още по темата Гласуват окончателно Кодекса за социално осигуряване Точковата система пада. Пенсионер – срещу 5 бона

 

"За следващата година гласувахме повече пари за бюджета на Министерството на труда и социалната политика, къде ще отидат тези средства?", попита Емилия Масларова (КБ).

Министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов заяви, че в тристранния съвет е било договорено осигурителната система да се "изчисти" от всички плащания с характер на социално подпомагане.

По думите му добавка за пенсионерите ще има, но от 1 януари 2012 година и тя ще се изплаща от Агенцията за социално подпомагане.

С два процента по-висока да бъде вноската от 2017 г. в задължителните пенсионни фондове, прие още парламентът с промени в Кодекса за социално осигуряване.

Бившият социален министър Емилия Масларова каза, че това ще доведе до увеличаване на приходите в пенсионните дружества, но не е ясно какво става в солидарния стълб на фонд "Пенсии".

Тя предлага в кодекса да бъде записано, че фондът се увеличава с 2 на сто и от него тези проценти се прехвърлят в 
допълнителното пенсионно осигуряване. В противен случай получаваните по-късно пенсии ще са по-ниски, като разчетите на експерти, цитирани от Масларова, били за около 40% намаляване на пенсиите.

От 1 януари 2017 г. вноските за универсални пенсионни фондове се разпределят между осигурителите и осигурените лица, както следва - 2,8 на сто за сметка на осигуреното лице и 4,2% за осигурителя.

От 1 януари 2015 г. осигурените в професионален пенсионен фонд придобиват право на ранно пенсиониране при не по-малко 10 години осигурителен стаж при условията на първа категория труд и 12 години и половина за жените и 10 години и шест месеца за мъжете възраст по-ниска от определената в кодекса за право за придобиване на пенсия.

При втора категория право на ранно пенсиониране от началото на 2015 г. имат осигурените в професионален фонд , ако са с не по-малко от 15 години осигурителен стаж и 7,5 години за жените и 5,6 години за мъжете възраст по-ниска от разписаната в кодекса.

От 31 декември 2015 г. възрастта започва да намалява с по 6 месеца от първо число на всяка година до достигане на 8 години по-ниска за жените и мъжете от първа категория труд и 3 години по-ниска от възрастта за работилите при условията на втора категория труд.

 

Коалиция за България иска референдум за пенсионната реформа, заяви лидерът на БСП Сергей Станишев в декларация по повод на промените в Кодекса за социално осигуряване.

"Нека българските граждани кажат искат ли вдигане на осигурителната възраст, искат ли по-късно пенсиониране, или предпочитат например да плащат по-високи осигурителни вноски сега", отсече червеният лидер.

Той посочи, че промените в Кодекса за социално осигуряване са подкрепени от ГЕРБ и "Атака" и е добре да се знае кой носи отговорност за тази пенсионна реформа. 

Създава се "бомба със закъснител, която ще гърми в ръцете на други правителства", твърди Станишев.

"Коалиция за България не приема "най-добрата пенсионна реформа", защото е антисоциална и е срещу интересите на хората. За първи път от 13 години няма пари за коледна пенсия", посочи Станишев и добави: 

"Как да няма пари? А пари да увеличите плащането за автомагистрала "Люлин" имате?"

Още по темата Точковата система пада. Пенсионер – срещу 5 бона И пенсионната реформа се подкрепя само от ГЕРБ и Атака

 

По думите му става въпрос за избор и за приоритет.

Лидерът на БСП беше категоричен, че правата на българските граждани се потъпкват всекидневно – "на хората, които са обвинявани и арестувани, на лекарите, на учените".

http://www.dnes.bg

 



Тагове:   Над,


Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене