Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
24.11.2010 01:47 - Клуб „Билдерберг”
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 1915 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 03.08.2011 12:31


 image

Хотел „Билдерберг” в Арнем – мястото на първата среща.

image

Създателите на клуба – полякът Йозеф Ретингер...

image

... белгиецът Пол ван Зийланд...

image

... и членът на холандското кралско семейство – принц Бернхард.

image

През 2010 г. медиите разкриха, че на срещата на клуб „Билдерберг” в Испания е присъствал и най-богатият човек на планетата – Бил Гейтс.

01/05   9. Клуб „Билдерберг” 13:54 16-11-2010 Атанас Стефанов 418 | 3 | 6 Коментирай От 1954 г. насам елитът на Западния свят се среща ежегодно, за да обсъжда най-наболелите световни въпроси

През последните години групата „Билдерберг” доби огромна популярност по цял свят. Съвсем логично името на клуба веднага бе замесено в стотици конспиративни теории, защото за много хора е просто невъзможно на едно тайно събиране, в което участват всички най-важни политически и бизнес лидери на западния свят, да не е предпоставка за кроене на планове за световно господство и унищожаване на свободния свят. Днес ще ви запознаем с кратката 56-годишна история на клуб „Билдерберг” – организация, макар и с малко членове, но спокойно можеща да претендира за световно могъщество.


Най-кратко представена, групата „Билдерберг” може да се определи като годишна, неофициална конференция, на която участват едва около 130 специално поканени гости, повечето от които са водещи личности в света на политиката, банковата система, бизнеса, военната индустрия и медиите. Гостите, както и всички теми, които се засягат по време на срещата, остават тайна за медиите и обществото.

В началото бе Ретингер

Първата среща на клуба се организира в хотел „Билдерберг”, близо да град Арнем в Холандия, в края на май 1954 г. Инициативата за подобна среща на върха на лидерите на държавите от западния свят е на полския политик Йозеф Ретингер. Един от основните идеолози на Европейския съюз е полският политик Йозеф Ретингер. В началото на 50-те години на века той е силно обезпокоен от антиамериканските настроения в Западна Европа. Според него незабавно трябва да се организира съвместна конференция на върха между всички демократични западноевропейски правителства и американския политически елит. Целта на подобна среща е промотиране на атлантическата идея, една крачка към по-доброто взаимно разбиране на културите на Западна Европа и САЩ, което от своя страна да доведе до задълбочаване на политическите и икономическите връзки от двете страни на Атлантика.

В началото Йозеф Ретингер се свързва с холандския принц Бернхард (баща на сегашната кралица на Нидерландия Беатрикс), Пол ван Зийланд (външен министър и икономически съветник на Белгия) и Пол Рийкенс (бизнесмен, който по това време е изпълнителен директор на мултинационалната компания „Юниливър”). Принц Бернхард от своя страна се свързва с Уолтър Бедел Смит, който по това време е директор на Централното разузнавателно управление (ЦРУ). Самият Уолтър Бедел Смит отнася въпроса до Чарлз Дъглас Джаксън, съветник на американския президент Дуайт Айзенхауер. В продължение на няколко дълги седмици се оформя финалният списък на поканените гости за срещата на върха. Така на 29 май 1954 г. в хотел „Билдерберг” край Арнем пристигат 50 делегати от 11 европейски държави, както и 11 представители на американския политически и бизнес елит.

Въпреки че на никого, освен на присъстващите, не е ясно какви са били обсъжданите идеи и какви решения са били взети, явно и двете страни – САЩ и Западна Европа, остават доволни от конференцията, тъй като тя се превръща в ежегодна. А списъкът с поканените гости всяка следваща година става все по-конфиденциален. Както и обсъжданите теми.

Йозеф Ретингер е обявен за постоянен секретар на клуба, който приема името на хотела от първата среща – „Билдерберг”. Освен това се създава и регистър на членовете на клуба, който никога не трябва да бъде обявяван публично. Постепенно се изгражда и мрежа от връзки между представителите на групата от двете страни на Атлантика с цел по-лесна и бърза комуникация за уреждането на ежегодните сбирки.

През години след 1954 конференциите се организират само в Европа – домакини са Франция, Германия и Дания. Едва в края на 50-те години на XX в. домакин на конференцията „Билдерберг” стават и Съединените щати. Мястото е повече от потайно и скрито за обществеността – остров Сейнт Симънс в Джорджия. Основен спонсор на срещата е фондация „Форд” (зад която естествено стои американският автомобилен гигант „Форд”), която оказва финансова помощ от над 30 000 долара за организация на събитието. През следващите години – до 1963 г., фондацията е неизменно в списъка на дарителите, а нейни представители са поканени в дискусиите.

Последните години

През последните години, както вече споменахме, клуб „Билдерберг” доби широка популярност, след като организацията бе обвинявана постоянно в задкулисни политически дейности, целящи благополучието на политическия и бизнес елит на водещите световни държави.

Естествено тези обвинения, за които ще ви разкажем в следващата част на поредицата ни, бяха категорично отхвърлени от хора, свързани с групата.

През последните няколко години географията на местата, отредени за срещите на клуба, се разшири значително, но винаги досега за домакин е избирана държава, членка на Организацията на Северноатлантическия договор – НАТО. Единствената държава домакин на среща, която не е членка и на ЕС, паралелно с НАТО, е Турция, където срещата се е организирала на два пъти – първо през далечната 1959 г., а впоследствие и през 2007 г.

Известни членове на клуб „Билдерберг”

Съвсем логично покани за участие на конференцията „Билдерберг” са получавали повечето лидери на страните от НАТО, както и водещи бизнесмени. Със сигурност най-голямо впечатление през 2010 г. на срещата в Испания направи присъствието на Бил Гейтс. Преди него по-известни представители от Съединените щати са били президентите Джералд Форд и Бил Клинтън, губернаторите Рик Пери и Марк Санфорд, медийните величия Джордж Стефанополус и Уилям Бъкли, както и много шефове на големи корпорации.

Европа също има своите известни представители в клуб „Билдерберг”. Като се започне от кралските представители кралица Беатрикс (Нидерландия), принц Чарлс (Великобритания), крал Хуан Карлос I (Испания), принц Филип (Белгия), кралица София (Испания) и др., редица водещи политици, сред които Маргарет Тачър, Тони Блеър и Гордън Браун (Великобритания), Жорж Помпиду (Франция), Жозе Мануел Дурау Барозу, Жорже Сампайо (Португалия), Ангела Меркел (Германия), Яп де Хопс Хефер (Холандия, бивш генерален секретар на НАТО) и много други.

В следващата част на нашата поредица ще ви разкажем подробно за това как теориите на конспирацията замесват именната на тези водещи световни политици, участвали в клуб „Билдерберг”, в едни от най-големите скандали на XX в.

http://www.novinar.net/news/9-klub-bilderberg_MzQyOTsxMA==.html




Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 10050375
Постинги: 7921
Коментари: 3556
Гласове: 6351
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Български исторически календар
4. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
5. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
6. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
7. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
8. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
9. Забравеният д-р Янко Янев
10. Планът "Еврия"
11. Сайт с български бойни знамена
12. Исторически видеоблог
13. "Изгубената България" - исторически сайт
14. Владо Черноземски
15. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
16. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
17. Реалността днес и която идва...
18. Военное обозрение
19. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
20. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
21. РПЦ Царская Империя
22. Григор Симов: Нека не си затваряме очите
23. Исторически ревизионизъм
24. Вечния Църковен Календар на Светите Отци