Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: samvoin
Категория: Други
Прочетен: 9982855
Постинги: 7839
Коментари: 3407
Гласове: 6293
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Планът за съсипването на България
4. Протоколи на ционските мъдреци
5. Български исторически календар
6. Забравеният д-р Ганчо Ценов
7. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
8. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
9. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
10. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
11. Забравеният д-р Янко Янев
12. Планът "Еврия"
13. Сайт с български бойни знамена
14. Исторически видеоблог
15. "Изгубената България" - исторически сайт
16. Владо Черноземски
17. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
18. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
19. Реалността днес и която идва...
20. Военное обозрение
21. На пути к «Великому Израилю»: главарём ИГИЛ является штатный агент Моссада Шимон Эллиот
22. Отворено писмо на Манфред Рьодер
23. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
Постинг
24.11.2010 01:47 - Клуб „Билдерберг”
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 1908 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 03.08.2011 12:31


 image

Хотел „Билдерберг” в Арнем – мястото на първата среща.

image

Създателите на клуба – полякът Йозеф Ретингер...

image

... белгиецът Пол ван Зийланд...

image

... и членът на холандското кралско семейство – принц Бернхард.

image

През 2010 г. медиите разкриха, че на срещата на клуб „Билдерберг” в Испания е присъствал и най-богатият човек на планетата – Бил Гейтс.

01/05   9. Клуб „Билдерберг” 13:54 16-11-2010 Атанас Стефанов 418 | 3 | 6 Коментирай От 1954 г. насам елитът на Западния свят се среща ежегодно, за да обсъжда най-наболелите световни въпроси

През последните години групата „Билдерберг” доби огромна популярност по цял свят. Съвсем логично името на клуба веднага бе замесено в стотици конспиративни теории, защото за много хора е просто невъзможно на едно тайно събиране, в което участват всички най-важни политически и бизнес лидери на западния свят, да не е предпоставка за кроене на планове за световно господство и унищожаване на свободния свят. Днес ще ви запознаем с кратката 56-годишна история на клуб „Билдерберг” – организация, макар и с малко членове, но спокойно можеща да претендира за световно могъщество.


Най-кратко представена, групата „Билдерберг” може да се определи като годишна, неофициална конференция, на която участват едва около 130 специално поканени гости, повечето от които са водещи личности в света на политиката, банковата система, бизнеса, военната индустрия и медиите. Гостите, както и всички теми, които се засягат по време на срещата, остават тайна за медиите и обществото.

В началото бе Ретингер

Първата среща на клуба се организира в хотел „Билдерберг”, близо да град Арнем в Холандия, в края на май 1954 г. Инициативата за подобна среща на върха на лидерите на държавите от западния свят е на полския политик Йозеф Ретингер. Един от основните идеолози на Европейския съюз е полският политик Йозеф Ретингер. В началото на 50-те години на века той е силно обезпокоен от антиамериканските настроения в Западна Европа. Според него незабавно трябва да се организира съвместна конференция на върха между всички демократични западноевропейски правителства и американския политически елит. Целта на подобна среща е промотиране на атлантическата идея, една крачка към по-доброто взаимно разбиране на културите на Западна Европа и САЩ, което от своя страна да доведе до задълбочаване на политическите и икономическите връзки от двете страни на Атлантика.

В началото Йозеф Ретингер се свързва с холандския принц Бернхард (баща на сегашната кралица на Нидерландия Беатрикс), Пол ван Зийланд (външен министър и икономически съветник на Белгия) и Пол Рийкенс (бизнесмен, който по това време е изпълнителен директор на мултинационалната компания „Юниливър”). Принц Бернхард от своя страна се свързва с Уолтър Бедел Смит, който по това време е директор на Централното разузнавателно управление (ЦРУ). Самият Уолтър Бедел Смит отнася въпроса до Чарлз Дъглас Джаксън, съветник на американския президент Дуайт Айзенхауер. В продължение на няколко дълги седмици се оформя финалният списък на поканените гости за срещата на върха. Така на 29 май 1954 г. в хотел „Билдерберг” край Арнем пристигат 50 делегати от 11 европейски държави, както и 11 представители на американския политически и бизнес елит.

Въпреки че на никого, освен на присъстващите, не е ясно какви са били обсъжданите идеи и какви решения са били взети, явно и двете страни – САЩ и Западна Европа, остават доволни от конференцията, тъй като тя се превръща в ежегодна. А списъкът с поканените гости всяка следваща година става все по-конфиденциален. Както и обсъжданите теми.

Йозеф Ретингер е обявен за постоянен секретар на клуба, който приема името на хотела от първата среща – „Билдерберг”. Освен това се създава и регистър на членовете на клуба, който никога не трябва да бъде обявяван публично. Постепенно се изгражда и мрежа от връзки между представителите на групата от двете страни на Атлантика с цел по-лесна и бърза комуникация за уреждането на ежегодните сбирки.

През години след 1954 конференциите се организират само в Европа – домакини са Франция, Германия и Дания. Едва в края на 50-те години на XX в. домакин на конференцията „Билдерберг” стават и Съединените щати. Мястото е повече от потайно и скрито за обществеността – остров Сейнт Симънс в Джорджия. Основен спонсор на срещата е фондация „Форд” (зад която естествено стои американският автомобилен гигант „Форд”), която оказва финансова помощ от над 30 000 долара за организация на събитието. През следващите години – до 1963 г., фондацията е неизменно в списъка на дарителите, а нейни представители са поканени в дискусиите.

Последните години

През последните години, както вече споменахме, клуб „Билдерберг” доби широка популярност, след като организацията бе обвинявана постоянно в задкулисни политически дейности, целящи благополучието на политическия и бизнес елит на водещите световни държави.

Естествено тези обвинения, за които ще ви разкажем в следващата част на поредицата ни, бяха категорично отхвърлени от хора, свързани с групата.

През последните няколко години географията на местата, отредени за срещите на клуба, се разшири значително, но винаги досега за домакин е избирана държава, членка на Организацията на Северноатлантическия договор – НАТО. Единствената държава домакин на среща, която не е членка и на ЕС, паралелно с НАТО, е Турция, където срещата се е организирала на два пъти – първо през далечната 1959 г., а впоследствие и през 2007 г.

Известни членове на клуб „Билдерберг”

Съвсем логично покани за участие на конференцията „Билдерберг” са получавали повечето лидери на страните от НАТО, както и водещи бизнесмени. Със сигурност най-голямо впечатление през 2010 г. на срещата в Испания направи присъствието на Бил Гейтс. Преди него по-известни представители от Съединените щати са били президентите Джералд Форд и Бил Клинтън, губернаторите Рик Пери и Марк Санфорд, медийните величия Джордж Стефанополус и Уилям Бъкли, както и много шефове на големи корпорации.

Европа също има своите известни представители в клуб „Билдерберг”. Като се започне от кралските представители кралица Беатрикс (Нидерландия), принц Чарлс (Великобритания), крал Хуан Карлос I (Испания), принц Филип (Белгия), кралица София (Испания) и др., редица водещи политици, сред които Маргарет Тачър, Тони Блеър и Гордън Браун (Великобритания), Жорж Помпиду (Франция), Жозе Мануел Дурау Барозу, Жорже Сампайо (Португалия), Ангела Меркел (Германия), Яп де Хопс Хефер (Холандия, бивш генерален секретар на НАТО) и много други.

В следващата част на нашата поредица ще ви разкажем подробно за това как теориите на конспирацията замесват именната на тези водещи световни политици, участвали в клуб „Билдерберг”, в едни от най-големите скандали на XX в.

http://www.novinar.net/news/9-klub-bilderberg_MzQyOTsxMA==.html




Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене