Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 9989689
Постинги: 7845
Коментари: 3424
Гласове: 6304
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Инициатива за референдум за излизане на България от ЕС и безпартийно ВНС без хора били досега във властта
4. Български исторически календар
5. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
6. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
7. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
8. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
9. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
10. Забравеният д-р Янко Янев
11. Планът "Еврия"
12. Сайт с български бойни знамена
13. Исторически видеоблог
14. "Изгубената България" - исторически сайт
15. Владо Черноземски
16. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
17. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
18. Реалността днес и която идва...
19. Военное обозрение
20. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
21. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
Постинг
24.11.2010 01:58 - Дъблин капитулира пред Брюксел
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 2178 Коментари: 1 Гласове:
1

Последна промяна: 03.08.2011 12:33


 image

Брайън Кауън

Дъблин капитулира пред Европейския съюз 15:33 22-11-2010 Новинар 392 | 3 | 6 Коментирай Партията на зелените поиска избори през януари

Ирландия ще кандидатства за финансова помощ на обща стойност 90 млрд. евро, реши правителството на страната на извънредно заседание в неделя вечерта. Средствата, които ще бъдат отпуснати от Европейския съюз и Международния валутен фонд, ще послужат за спасяването на банковата система и попълването на бюджетния дефицит на Дъблин. Решението бе оповестено от ирландския премиер Брайън Кауън в телевизионно обръщение към нацията.

На извънредно заседание в неделя финансовите министри на страните от еврозоната дадоха своето съгласие за спасителния пакет. Конкретните условия на заема са обект на преговори между ирландското правителство и мисията на ЕС и МВФ, която е в Дъблин от миналия четвъртък.

Ирландия трябва да представи план за намаляване на бюджетния си дефицит до ниво от 3% за период от четири години. Страната също ще трябва да повиши подоходните си данъци, но пък ще може да запази ниските нива на корпоративно облагане (12,5%). Очаква се лихвата по спасителния пакет да е около 5%.

Експерти от международните институции ще имат постоянна мисия в Ирландия, като задачата им ще бъде да анализират икономическата ситуация там веднъж на 3 месеца.

С отпускането на помощта Брюксел се надява да предотврати разпространение на дълговата криза в еврозоната. По думите на европейския комисар по икономическите въпроси Оли Рен предоставянето на средства на Дъблин е гаранция за запазването на финансовата стабилност в Европа.

Партията на зелените, която е част от управляващата коалиция, призова за провеждане на предсрочни избори през януари заради приемането на заема. От формацията заявиха, че ирландците имат нужда от "политическа сигурност".

Решението на правителството бе посрещнато с яростни критики и от пресата. „Айриш дейли мейл” нарече ситуацията „безсрамна капитулация”, а според „Айриш сън” управлението на страната преминава в ръцете на „неизбрани от никого бюрократи” от Брюксел. „Айриш таймс” от своя страна иска оставката на правителството, за да се сложи край на „унижението”.

Новината за задействането на спасителния механизъм предизвика оптимизъм на международните пазари. Еврото повиши стойността си спрямо долара до $1.3747.

Франция не била по-добре от Ирландия и Гърция

По основни икономически показатели Франция не е в по-добро положение от свръхзадлъжнелите страни от еврозоната - Гърция, Ирландия и Португалия, заяви американският икономист Нуриел Рубини, изтъквайки, че заплахите за еврото не се изчерпват с т. нар. периферни икономики. По думите му основните проблеми на Париж са високият бюджетен дефицит и липсата на политическа воля за реформи. Според Рубини единственото решение на кризата в еврозоната е преструктуриране и разсрочване на публичните дългове.

Междувременно решението на ирландското правителство да поиска финансова помощ от Брюксел провокира опасения в Португалия, че в близко бъдеще страната може да се окаже в същото положение. Лисабон страда от липса на икономически растеж и слаба конкурентоспособност. Правителството има план за намаляване на дефицита до 4,8%, но мерките за намаляване на разходите срещат яростен отпор от страна на португалските граждани. Двата най-големи синдиката в страната свикват обща стачка в сряда, а безработицата е над 10%.




Гласувай:
1


Вълнообразно


1. grigorsimov - Болен, здрав носи!
24.11.2010 07:40
Банките ограбват народите и държавите, и отгоре на това, ограбените ще им плащат за ограбването си! И, естествено, фалитът на държавите е предизвестен.
А "Франция и Гърция не били по-добре от Ирландия"! Но, де да бяха само те.
Да се радваме ли, че "не сме като тях, а сме мноого по-добре"?
Това е то - лукавото, светло европейско настояще и бъдеще.
цитирай
Търсене