Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 9991512
Постинги: 7845
Коментари: 3424
Гласове: 6304
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Инициатива за референдум за излизане на България от ЕС и безпартийно ВНС без хора били досега във властта
4. Български исторически календар
5. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
6. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
7. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
8. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
9. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
10. Забравеният д-р Янко Янев
11. Планът "Еврия"
12. Сайт с български бойни знамена
13. Исторически видеоблог
14. "Изгубената България" - исторически сайт
15. Владо Черноземски
16. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
17. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
18. Реалността днес и която идва...
19. Военное обозрение
20. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
21. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
Постинг
21.11.2010 03:16 - Какво е да си българин в Македония
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 1418 Коментари: 2 Гласове:
3



 
17.11.2010 07:01 164 Според статистиката в съседката ни има едва 1600 българи  
image

Снимка: БГНЕС

 

В Македония официално, според последното преброяване на населението, живеят около 1600 души, декларирали се като българи.

Това число е най-малкото нереално, ако се има предвид фактът, че около 50 000 души имат български паспорт, пише Дойче веле.

Владимир Перев е журналист, пенсионер от Скопие, който дълги години се занимава с българския въпрос в Македония. За себе си казва, че е сред първите македонци, взели български паспорт, фронтмен за разрешаването на българския въпрос в Македония.

Въпреки факта, че вече 20 години живее с двойно гражданство, Перев е недоволен от това как е третиран в Македония като самоопределил се като македонски българин.

„Днес в Македония е най-срамното нещо да кажеш, че си българин. Българин в Македония означава човек, който е подложен на преследване, контролиран от службата за държавна сигурност, човек, който веднага предизвиква у другите съмнение, че прави нещо срещу държавата Македония и македонската нация“, казва Перев.

В Македония официално според последното преброяване живеят около 1600 души, самоопределили се като българи. Това число е най-малкото нереално, като се има предвид фактът, че около 50 000 души притежават български паспорт, а според някои информации още най-малкото толкова са в процедура и чакат официална София да им издаде този документ.

Въпреки това положение в Македония, освен едно сдружение или клуб, македонските българи нямат регистрирана политическа партия, нито пък имат телевизия, която да излъчва програма на български език.

Още по темата В Скопие: Македония е под огромното влияние на Сърбия Любчо Георгиевски: УДБА още контролира Сърбия, Македония, албанците

Основният проблем според Перев е липсата на демокрация спрямо българите в страната.

„Съществува страх у хората да членуват в български сдружения. Държавата няма никакъв интерес да разреши сформирането на български сдружения. Държавата е склонна да се сформират три албански партии, две сръбски партии, макар че сърбите според преброяването са 40 000, а 50-те хиляди македонци с български паспорт и 100 000, които чакат за такъв, не могат да сформират българска партия, защото властта не иска това. Тъй като българската партия ще се позовава на българските традиции в този народ.

Не сме ние, македонските българи, миналото, с което трябва да се скъса, ние сме традицията. Тежкото минало, с което трябва да се скъса, е комунистическото минало. Ако Македония скъса с това и престане да гледа към Белград, по-различно ще се развива ситуацията в държавата“, казва Перев.

Българите като врагове на държавата

Подобна е и позицията на Виктор Канзуров, който казва, че още откакто е бил дете, е наясно с етническата си принадлежност.

Според този журналист по професия държавата смята за врагове хората, които се чувстват българи по етническа принадлежност, освен онези, които са по произход от Република България.

„Държавата, медиите и всички видове власти в Република Македония и всички други елементи на властта ни оспорват нашето македонство, съответно смята българщината само като антипод на македонството. Все още между българската общност и държавните органи в Република Македония, и в този контекст – хората, които не са съгласни с нашите исторически позиции, се води един разговор между глухи, съответно няма елементи за нормален човешки диалог, който включва някакви демократични компоненти“, казва Канзуров.

Върхът на недоволството сред македонските българи според Канзуров представлява непрекъснатото фалшифициране на историята в Македония по великосръбски тертип, което достигна върха си при настоящото правителството, на, както казва той, така нареченото ВМРО-ДПМНЕ, но и некоректната роля на самата българска държава. 

„Тя не проявява никакви признаци на заинтересованост за решаване на проблемите с фалшифицирането на историята, прави това парадно, от повод на повод за вътрешнобългарски рекламни цели, нито пък проявява интерес към правата на населението, което се чувства българско по етническа принадлежност. Няма по-голямо доказателство за това от шарлатантското отношение на министъра на българите от диаспората Божидар Димитров“, казва Канзуров.

Като потвърждение за дискриминацията на българите в Македония двамата събеседници посочват няколкото неуспешни опита за регистриране на сдружението „Радко“, което е забранено с решение на Конституционния съд.

Пред подобен проблем са изправени и македонците в България, които нямат разрешение от властите в София за регистрация на ОМО Илинден Пирин като политическа партия, заключава Дойче веле /Официално - 5 000 купени агента на УДБА и Сорос! - Бележка на автора на блога./.

http://www.dnes.bg/balkani/2010/11/17/kakvo-e-da-si-bylgarin-v-makedoniia.103929



Тагове:   македония,   Какво,


Гласувай:
3


Вълнообразно


1. pitashtia - Така ще е
21.11.2010 16:39
Балканска простотия. Който какъвто иска да се пише. То си е негово право както у нас, така и в Македонията.
цитирай
2. sande - Да си българин в Македония трябва да си македонец
21.11.2010 19:13
В това няма нищо страшно. Не е нужно да се биеш в гърдите и да крещиш като бай Ганьо: "Болгар, болгар!". Или да хленчиш непрекъснато, чи ти се нарушават правата.
Всички македонци са българи, независимо дали го декларират, признават или разбират.
Чрез македонството те са оцеляли, то е тяхната крепост, тяхната Баташка църква.
Чрез него те са се съхранили, въпреки нашата безпомощност и съдбата им /въпреки и нашата съдба/, въпреки целия свят.
Да са живи и здрави.Те са наши братя и ние сме техни. Рано или късно ще се намерим.
Тези истории ги създава времето и историята и само времето ще ги разреши.
Разбира се - трябва да си помогнем и сами.
цитирай
Търсене