Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
19.11.2010 14:48 - Управляващите от ГЕРБ видяха сметката и на Пета механизирана бригада в Плевен
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 4407 Коментари: 2 Гласове:
3

Последна промяна: 19.11.2010 14:53



 

"BG Север" - брой 39 (12 ноември - 18 ноември 2010 г.)

 

СОЦИАЛНО


 

Управляващите от ГЕРБ видяха сметката и на Пета механизирана бригада в Плевен

 

Гарнизонът обезлюдява с над 700 военнослужещи след съкращенията

 

imageРалица ПЕТРОВА

Плевен остава без Пета шипченска механизирана бригада. Това потвърди официално в града министърът на отбраната Аню Ангелов. На среща с военнослужещи от Плевен, Долна Митрополия, Белене и Враца, представители на местната и държавната власт той представи в резюме Бялата книга - новата визия на въоръжените сили. Според заложеното в нея се слага край на съществуването на дислоцираната в Плевен Пета шипченска механизирана бригада, а т. нар. преструктурирания в Българската армия (БА) ще оставят само от гарнизона над 700 военнослужещи без препитание. Точният им брой (който може да е и по-голям) ще стане ясен в началото на декември, когато бъде предложен за утвърждаване от Министерски съвет Планът за развитие на въоръжените сили.

В рамките на град Плевен остават Център за подготовка на войници, един механизиран батальон в състав 350 - 400 души, който ще бъде подчинен на 61-ва бригада, и зенитно-ракетният дивизион "Оса".

Той ще бъде със задача противовъздушната отбрана на Плевен, а също така ако се наложи ще бъде предислоциран за непосредствена противовъздушна охрана на АЕЦ "Козлодуй", бъдещата АЕЦ "Белене", както и на новия мост край Видин, който ще свързва България и Румъния. В Белене остава инженерният полк, който ще има един батальон за осигуряване. Гарнизонът във Враца се закрива изцяло, с което и тамошното подразделение на 5-а бригада. Съкращават се 400 военнослужещи. Закриват се още гарнизоните в Мусачево и Горна Оряховица.

"Започвам нашата обиколка от Плевен, защото прекратяването на съществуването на една бригада, и то Пета шипченска, е доста серизоен въпрос. Много мнения бяха изслушани и считаме, че това е най-удачното, което можем да направим. А и ако трябва някой най-много да съжалява за Пета бригада, то това е Казанлък, защото през 2008 г. тя бе предислоцирана тук", каза министър Ангелов.

Отговорът на въпроса от военнослужещ защо е предпочетена Стара Загора пред Плевен също предизвика роптаене в залата. "Една от причините е, че в Стара Загора има дивизия и бригада в последствие от време оно, а в Плевен е относително кратък срокът на пребиваване на Пета бригада - 2 години. Както е известно, основните наши учебни центрове, в които се подготвя БА, са в Ново село и Корен. Това е втората причина. И третата е много важна - това е, че със създаването на всяка една от двете механизирани бригади маневрени батальонни групи, ще бъдат подготвени да действат на всяка една точка от територията на страната, ако това се наложи. Намирайки се в центъра на България, Стара Загора и Карлово ще могат да действат и в Северна България, и в Родопите, и там, където се наложи", обясни Аню Ангелов.

Предвижда се към 1 юли 2011 г. да бъдат преструктурирани висшите командни звена към Министерството на отбраната (МО), а през есента и зимата да започне преструктурирането на бойните поделения в БА. Механизираните военни части вероятно ще бъдат преструктурирани едновременно в началото на 2012 г., така че да могат да се влеят от една структура в друга.

Сухопътните войски (СВ) ще претърпят най-сериозната структурна реформа. Те остават най-многобройния вид въоръжени сили - 53% от общия личен състав. В резултат на преструктурирането на СВ, Военновъздушните сили (ВВС) и Военноморските сили (ВМС) ще бъдат съкратени общо 5 700 военнослужещи и 1 300 цивилни служители. 10 на сто от тях ще са в Плевен. С няколко десетки души ще бъде намален личният състав на ВВС в Плевен. Засега се запазват Военновъздушната учебна база "Г. Бенковски" и факултета към НВУ "В. Левски" - В. Търново, в Долна Митрополия. 

 


Да съобщиш на 700 човека, че остават без препитание, не е лесно. Но от позицията на министър поне можеш да го кажеш на хората така, че те дори само отчасти да повярват, че тази безумна т. нар. оптимизация на БА е наистина необходима, а не се посяга на големи гарнизони като Плевенския само заради лични интереси.

За съжаление впечатлението, което остави при посещението си в Плевен министър Аню Ангелов, бе за неинформираност, неприсъща за човек на неговия пост. Интересно, ако не беше суфлирането от страна на началника

 








Гласувай:
3


Вълнообразно


1. samvoin - Продължение...
19.11.2010 14:53
на отбраната ген. Симеон Симеонов как щеше да стане ясно колко точно гарнизона в България се закриват, колко военнослужещи от Плевен се съкращават, какъв процент са те от общия брой? Никак. Неясното говорене и объркването на факти не говори добре за един министър. А когато и това, което казва разбираемо, звучи по-скоро като гавра с плевенските военнослужещи (Стара Загора е предпочетена пред Плевен, защото "има дивизия и в последствие бригада от време оно") е направо недопустимо.

Този Аню Ангелов се оказа най-големият сатрап на Плевенския регион - след като закри ВВВУ в Долна Митрополия, сега бастиса и бригадата. И всичко това той върши от името на ГЕРБ с мълчаливото съгласие на плевенските депутати от мнозинството, воглаве с парламентарната шефка Цецка Цачева.

цитирай
2. balkanec - Народна Република България
19.11.2010 16:40
имаше една от най-боеспособните армии не само на Балканите, а и в Европа.
След мащабни учения на Варшавския договор, в които българските войски излизат първи - пред руснаците, западни военни наблюдатели ни кръщават "Прусаците на Варшавския договор".
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 10043168
Постинги: 7901
Коментари: 3533
Гласове: 6344
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Инициатива за референдум за излизане на България от ЕС и безпартийно ВНС без хора били досега във властта
4. Български исторически календар
5. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
6. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
7. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
8. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
9. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
10. Забравеният д-р Янко Янев
11. Планът "Еврия"
12. Сайт с български бойни знамена
13. Исторически видеоблог
14. "Изгубената България" - исторически сайт
15. Владо Черноземски
16. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
17. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
18. Реалността днес и която идва...
19. Военное обозрение
20. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
21. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
22. РПЦ Царская Империя
23. Григор Симов: Нека не си затваряме очите
24. Исторически ревизионизъм
25. Вечния Църковен Календар на Светите Отци