Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
05.11.2010 17:15 - Хизбула - терористи или борци за Справедливост? Автор: internationalist
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 820 Коментари: 0 Гласове:
0



 Хизбула (партия на бога) е шиитска проиранска партия вЛиван. Организацията има военно и политическо крило. Създадена е през 1982 г. с цел да се бори сизраелската окупация на Южен Ливан.

image
image

Заедно с движението Амал, Хизбула е главна бойна организация, представяща шиитската общност, най-големият ливански религиозен блок. Създадена с подкрепата на Иран и финансирана от него, организацията следва шиитската ислямистка идеология на Аятолах Рухолах Хомейни, лидер наИслямската революция в Иран. Ръководители на Хизбула често се позовават на Хомейни и се обявяват за антиционисти. Организацията цели създаването на ислямска провинция в Ливан на принципа на управление на правото (доктрина, създадена от Хомейни), въпреки че това е осъществимо само след постигането на консенсус между ливанския народ.

Цивилното крило на Хизбула поддържа социални организации, болници, училища, сиропиталища, новинарски агенции, телевизии (Ал-Манар) и взема участие в ливанския парламент (от 1992 г.). Кампанията му за реконструкция (Jihad al-Bina) е отговорна за множество икономически и инфраструктурни проекти за развитие в населените предимно с шиити райони.

Източниците за финансирането за тази широка социална дейност е предмет на спорове. Според самата организация, тя се финансира от дарения от частни лица, а според нейни критици - от правителството на Иран. По оценки на американското правителство Хизбула получава от Иран финансова помощ от около 60-100 милиона долара годишно, като тази сума намалява за сметка на дарения от шиитските общности, главно в Южна Америка.

Хизбула е призната за легитимно движение за съпротива предимно в арабския и ислямския свят и е призната политическа партия в Ливан, където е участник в парламента.Според правителствата на страните членки на ЕС, както и според правителството на САЩ Хизбула е терористична организация. Това разбира се е гледна точка на ЦРУ, МОСАД и цялата про-ционистка пропагандна машина. 
За Русия и Китай Хизбула НЕ Е ТЕРОРИСТИЧНА ОРГАНИЗАЦИЯ.

Състоялото се през 2000 г. изтегляне на израелските войски отЛиван Хизбула счита за свой успех.

Хизбула е особено силна в южната част на страната, където след оттегляне на израелската армия изгражда свои бази, които често използва за нападения върху северната част наИзраел. Организацията е подпомагана от около 70 ирански военни съветника. Тя е единствената организация, която разполага с тежко оръжие - танкове, артилерийски системи „Катюша“.

Организацията е поела отговорността за извършването на множество атентати, между които се откроява и нападението над американското посолство в Бейрут през 1983 г. Едни от обичайните и бойни активности са отвличането на израелски войници, вземането на заложници, минохвъргачни нападения над израелската територия и пр. Но това е нормалният отговор на Израелската Агресия, на въоръжената с ядрено и биологично оръжие Ционистка Армия.

Глава на Хизбула е Хасан Насрала.











Тагове:   автор,   справедливост,


Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 10053516
Постинги: 7921
Коментари: 3556
Гласове: 6351
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Български исторически календар
4. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
5. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
6. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
7. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
8. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
9. Забравеният д-р Янко Янев
10. Планът "Еврия"
11. Сайт с български бойни знамена
12. Исторически видеоблог
13. "Изгубената България" - исторически сайт
14. Владо Черноземски
15. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
16. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
17. Реалността днес и която идва...
18. Военное обозрение
19. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
20. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
21. РПЦ Царская Империя
22. Григор Симов: Нека не си затваряме очите
23. Исторически ревизионизъм
24. Вечния Църковен Календар на Светите Отци