Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 9988870
Постинги: 7845
Коментари: 3424
Гласове: 6303
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Инициатива за референдум за излизане на България от ЕС и безпартийно ВНС без хора били досега във властта
4. Български исторически календар
5. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
6. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
7. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
8. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
9. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
10. Забравеният д-р Янко Янев
11. Планът "Еврия"
12. Сайт с български бойни знамена
13. Исторически видеоблог
14. "Изгубената България" - исторически сайт
15. Владо Черноземски
16. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
17. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
18. Реалността днес и която идва...
19. Военное обозрение
20. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
21. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
Постинг
18.10.2010 08:11 - ПРОИЗХОД И ЗНАЧЕНИЕ НА ИМЕТО АСПАРУХ
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 1720 Коментари: 1 Гласове:
0



   ПРОИЗХОД И ЗНАЧЕНИЕ НА ИМЕТО АСПАРУХ

 

 

 

Спекулациите и предположенията относно името на княз Аспарух са много. Изследователи като Амбери, Фехер и Немет направиха отчаяни опити да намерят тюркска етимология. Като обяснение даваха изрази като беден човек, другар-вълк, другар, който дава...След време обаче дори и защитниците на тюрко-алтайската теория за произхода на българите ( Симеонов, Бешевлиев) признават, че името на нашият древен владетел в никакъв случай не е тюрко-алтайско.

А.Куник, В. Томашек, В.И. Абаев, М. Фасмер и др. свързват частицата АСПА с древноиранска дума за кон. Относно окончанието РУХ  Абаев смята, че то отговаря на авестийската дума РАОЧА- лъч, светлина, гръцката ЛЕУКОС- светлина, а като произход името трябва да е било скитско...Кои обаче са скитите, на които Аспарух дължи името си, къде са живели, с какво са известни?

 

В древността този народ е обитавал обширни територии, от нашата Добруджа та чак до Индия. Скитски находки са намирани също в Германия ( Фетерсфелде) и Близкия Изток ( там те основават свой град носещ името Скитополис). Скитите участват в събарянето на Асирийската Империя, владеят Мала Азия три десетилетия, а Египет се спасява от нашествие благодарение на многото дарове, които фараонът Псамитех I дава на скитският владетел с молба да не води война с него. Дори и персийският цар Дарий не успява да покори този войнствен и пълен с енергия народ.

 

Днес скитите са наречени иранци, но за повечето хора, това е едно не особено ясно понятие. Иранци е алтернативната форма на арийци – хората покорили Индия и голяма част от Мала Азия. В индийските пурани източните скити са определени като потомци на кшатрия – воинската класа на ведическите арийци. Персите наричат същите източни скити сака хаома варгаскити пиещи хаома ( свещеното питие на арийците). Според Страбон източните скити – саките и тези от Европа ( обитавали и нашата Добруджа ) са един и същи народ. Дион Касий пък твърди, че тракийското племе даки е клон на скитите, т.е. скити и траки са роднини. Свидетелството на римския летописец се потвърждава от идентичните погребални ритуали на траки и скити, а също и от стила на изкуството им, оръжията, обичаите ( най-фрапиращият е правенето на чаши от черепа на враговете). Разлика между траки и скити е това, че населението на повечето тракийски племена е било уседнало, а скитите са скитали понеже основният им поминък е бил скотовъдство.

 

Това, че траките са роднини на скитите, а и че самите траки са арийци ( иранци)  се потвърждава и от Стефан Византийски, който ни осведомява, че скитите са тракийски народ, а и, че  по-старото име на Тракия било Ария. Това не трябва да ни учудва защото най-раните погребения от арийски тип се появяват в черноморските степи – трето хилядолетие преди Христа. В същият този район е опитомен и конят – свещеното животно на древните арийци ( иранци). Фактите показват, че в дълбока древност тракийски и сродните им тракийски племена са предприели поход ( миграция ) към Средна Азия където са покорили значителна част от местното население и са го повлияли езиково и културно. Поради това влияние дедите на перси, пащуни, дарди и др. започват да говорят езици показващи много общи белези с арийския ( иранския),  т.е. същинските арийци (иранци) са траки и скити, докато азиатските народи са само иранизирани, тъй както испанците, португалците и французите не са от потеклото на старите римляни, а само са повлияни от потомците на Ромул и Рем.

 

Най-древните, истинските иранци ( арийци) са древно Балканско население, затова получаваме потвърждение и от топонимите оставени в Малка Скития ( Добруджа). Там преобладават селища съдържащи частицата ДЕВА/ДАВАселище, място за полагане на стан. Според В. Георгиев ДЕВА/ДАВА са обясними с българският глагол девам/дявам – полагам, слагам ( основи на селище).

Други топоними съдържат думи като бела, тама, дери, ости, пади, вода отговарящи на нашите бела ( бяла), тъма, дера, уста, пад ( падина), вода... Виждаме, че езикът на старите арийски скити (иранци) изобщо не се е губил, ние си го говорим и днес, а това показва също, че сме местно население, не пришълци от Азия. Сродните наши думи с тези на народите от Иран, Афганистан и Индия се дължат на влиянието на част от нашите предци, които в дълбока древност са извършили поход към Среда Азия и са покорили местното население. Толкова за скитите, нека обърнем внимание на значението на името АСПАРУХ.

 

Антропонимът АСПАРУХ наистина съдържа елементът АСПА-кон. На санскрит вариантът е АСУ, АСВА като първоначалното значение е бърз, бързак, движещ се бързо. Сродни думи на АСУ, АСВА и АСПА са тракийските теоними АСДУЛ, АСПИОС, ЕСВЕНИС ( и двата със значение ездач) а също и нашите глаголи ЯЗДЯ ( придвижвам се бързо),  ОАСВАМ СЕ, ОЯСВАМ СЕ,  бързам. Да не забравяме и старобългарската СПЕХЪ бързина.

 

Окончанието РУК, РУХ наистина може да е свързано с авестийската дума раоча, санскритската руча- сияние, светлина... да не дабравяме и старобългарската луча- светлина, сияние. Във ведически санскрит както и в  тракийския ( древният български) и имало взаимозамяна на Р и Л. Санкритските глаголи рияти и лияти имат значение лея, в езикът на траките пък имаме залт и зард –злато ( Залд-апа, Зард-апа). От тази особеност може да се види, че в далечното минало нашата дума луча –лъч, сияние може да е звучала и като руча, рука- сияние, лъч.

 

Аспарух, имащ варианти Еспор, Есперих означава светъл конник. Семантично името му има същата постройка като епитетът на тракийският конник Вед Еспис – виден, светъл ездач, т.е. може да се каже, че името на нашият древен владетел е тракийско, все пак няма докуметирани скитски теоними, или антропоними съдържащи елемент асп, азд, есп.

 

Отгърнахме още една страница от истинската ни история и не само разбрахме какъв е произходът на името Аспарух, но и кои всъщност са истинските иранци – скитите обитавали в дълбока древност нашата Добруджа, а също и траките, чиято древна държава е носила името Ария...Дедите ни са познавали периоди на възход и падение, но след всяко бедствие са се въздигали и са си връщали старата мощ. В нашите вени тече същата кръв, можем да съдадем една богата и благоденстваща България, трябва само да го поискаме и да действаме като силни хора, както и подобава на българи!


sparotok.blog.bg



Тагове:   Аспарух,


Гласувай:
0


Вълнообразно


1. liliyanaandreeva - Аспарух или Исперих
18.10.2010 08:24
Защото Чиспа на испански значи ИСКРА, а това значи, че Аспарух(Исперих) е родом от поречието на река Искър.Значи ИСКЪРИХ или ИСКРАЩ , светещ, блестящ!
цитирай
Търсене