Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
14.10.2010 16:39 - Парламентът прие на първо четене правилата за специализирания - "народен" съд, който обаче няма да съди убийци!
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 568 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 14.10.2010 16:51


  Парламентът прие на първо четене правилата за специализирания съд От Дневник Всички статии на автора Последна промяна в 16:00 на 14 окт 2010, 243 прочитания, 5 коментара версия за печат уголемяване на текст смаляване на текст   image

Пред ремонт спецсъдът мина на първо четене - 13 окт

Парламентът одобри на първо четене създаването на спецсъда - 13 окт

И Борисов смята, че бъдещият спецсъд не трябва да се занимава с политици и магистрати - 10 сеп

Борис Велчев вече е полусъгласен с предложения спецсъд - 09 сеп

Със 100 гласа "за" (на ГЕРБ и "Атака"), 53 "против" (на БСП, ДПС и "Синята коалиция") и 3 въздържали се парламентът прие на първо четене промените в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), с които се уреждат правилата на специализирания съд. Парламентът гласува вчера на първо четене създаването на специализираните съдилища, а вносители от ГЕРБ декларираха, че преди окончателното приемане на измененията ще стане ясно, че съдилищата ще се занимават само с дела срещу организираната престъпност

Одобрените днес промени в НПК обаче предвиждат този съд да гледа делата срещу магистрати, членове на правителството и на Висшия съдебен съвет, депутати, областни управители, кметове и шефове на държавни агенции и комисии. Не всяко тяхно престъпление обаче ще е подсъдно на новата институция. Специализираните съдилища ще гледат всички дела за престъпления с европейски средства, отвличания, трафик на хора, пране на пари в особено големи размери и организирана престъпност. Трета инстанция по тях  ще бъде Върховният касационен съд.

При дискусията от "Синята коалиция" и от левицата бяха единодушни, че промените са противоконституционни. Екатерина Михайлова посочи, че по своята същност се регламентира работата на извънреден, а не специализиран съд, което противоречи на основния закон. Михайлова обясни, че специализираните съдилища обхващат не категория лица, а са по предмет престъпления. Според нея идеята за специализиран съд е добра, но реализацията й има слабости, и призова законопроекта да бъде преработен.

Според депутата от БСП и бивш конституционен съдия Любен Корнезов проектът на ГЕРБ е не само противоконституционен, но и вреден за една правова държава. Той призова депутатите да кажат "баста" на този законопроект и на полицейската държава. "След време ще се срамувате от този законопроект, защото той като бумеранг може да се върне върху вашите глави", обърна се Корнезов към представителите на ГЕРБ.  

В отговор зам.-председателят на парламента Анастас Анастасов (ГЕРБ) заяви, че не вижда проблеми специализиран съд да съществува и да работи. Разбирам къде е голямата ви болка - много ваши бивши министри ще бъдат засегнати, допълни Анастасов. Той обоснова необходимостта от специализиран съд с "безконечното" точене на важни дела.

Явор Нотев от "Атака" също обясни нуждата от специализиран съд със срочността и ефективността на съдебния процес, които понасят критики. Особените правила, които се регламентират в законопроекта на ГЕРБ, не са прецедент и белег на извънредни съдилища, те съществуват и сега, каза депутатът от "Атака".
Четин Казак (ДПС) попита вносителите какво в обикновените съдилища пречи на съдебната фаза тези дела да се разглеждат обективно и в срок. Според него не е ясно с какво създаването на спецсъдилища ще промени ситуацията в съдебната фаза в тези дела.

Почти единодушно, със 149 гласа "за" и един "въздържал се", парламентът прие на първо четене и промени в НПК, внесени от Любен Корнезов, с които се предвижда съкратеното производство да не се прилага за убийства, тежки телесни повреди, осакатили жертвата за цял живот и за престъпления, извършени в пияно състояние. Съкратеното производство дава възможност да се намалява с една трета наказанието за извършеното престъпление. Корнезов посочи, че тази промяна е предложена през пролетта от правителството, одобрена е от парламента със 77 гласа "за" според стенограмата от заседанието, но неизвестно как в Държавен вестник промяната не е обнародвана.




 



Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 10043430
Постинги: 7901
Коментари: 3533
Гласове: 6344
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Инициатива за референдум за излизане на България от ЕС и безпартийно ВНС без хора били досега във властта
4. Български исторически календар
5. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
6. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
7. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
8. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
9. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
10. Забравеният д-р Янко Янев
11. Планът "Еврия"
12. Сайт с български бойни знамена
13. Исторически видеоблог
14. "Изгубената България" - исторически сайт
15. Владо Черноземски
16. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
17. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
18. Реалността днес и която идва...
19. Военное обозрение
20. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
21. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
22. РПЦ Царская Империя
23. Григор Симов: Нека не си затваряме очите
24. Исторически ревизионизъм
25. Вечния Църковен Календар на Светите Отци