Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 9988931
Постинги: 7845
Коментари: 3424
Гласове: 6303
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Инициатива за референдум за излизане на България от ЕС и безпартийно ВНС без хора били досега във властта
4. Български исторически календар
5. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
6. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
7. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
8. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
9. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
10. Забравеният д-р Янко Янев
11. Планът "Еврия"
12. Сайт с български бойни знамена
13. Исторически видеоблог
14. "Изгубената България" - исторически сайт
15. Владо Черноземски
16. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
17. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
18. Реалността днес и която идва...
19. Военное обозрение
20. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
21. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
Постинг
30.09.2010 17:39 - Първата световна война приключва в неделя
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 2992 Коментари: 0 Гласове:
0



Свят
Първата световна война приключва в неделя 29.09.2010 19:45 91 Германия изплаща последния транш от репарациите  
 
image

Снимка: БГНЕС




































Първата световна война официално ще приключи едва тази неделя, почти 92 години след прекратяване на бойните действия.

В този ден Германия ще изплати последния транш от репарациите на съюзниците. Сумата възлиза на 59,5 милиона британски лири, пише „Дейли телеграф“.

Германия трябва да изплати репарациите съгласно Версайския мирен договор от 1919 г. Тя трябва да обезщети опустошените от войната Белгия и Франция, а също и част от военните разходи на останалите съюзници.

Първоначално определената сума е била 226 милиарда райхсмарки, но след това тя е намалена на 132 милиарда. По онова време това е било равно на 22 милиарда британски лири. Дългът е щял да бъде изплатен значително по-рано, но с идването си на власт Адолф Хитлер отказва да продължи плащанията.

Повечето от средствата отиват у частни лица, пенсионни фондове и компании-собственици на специални облигации.

„Билд“ писа, че Германия е можела да погаси този си стар дълг и по-рано, но съгласно Лондонския договор от 1953 г. на нея като на страна, изгубила част от територията си във Втората световна война, й е било разрешено да спре част от плащанията до бъдещото си обединяване. В резултат те бяха подновени на 3 октомври 1990 година и продължават и до момента.

Още по темата Германия още плаща за Първата световна

Налагането на контрибуции на разорената от войната Германия, опитваща се да премине към демократично управление, предизвиква обществено негодувание, което изиграва голяма роля за идването на националсоциалистите на власт.

С настъпването на Голямата депресия през 1929 г. Ваймарската република потъва в дългове. Четири години по-късно за канцлер на Германия е избран Адолф Хитлер, припомня NEWSru.


Свят
Германия още плаща за Първата световна 14.12.2009 16:09 48 91 г. след края на войната данъкоплатците не са приключили сметката  
 
image

Снимка: Getty Images/Guliver Photos




































Повече от 91 години са минали от края на Първата световна война, но германският данъкоплатец все още плаща последствията.

Въпреки че репарациите са платени отдавна, германският бюджет все още плаща за поражението на страната през Първата световна, съобщава Die Welt.

Финансовото министерство на ФРГ и тази година ще плати лихви по финансови инструменти, които са резултат от войната и това ще продължи най-рано до 2 октомври 2010 година.

Дотогава Германия ще е платила деветцифрена сума. Става въпрос за плащания предимно към частни инвеститори.

Като директно следствие от член 231 от Версайския мирен договор, според който вината за Първата световна война е изцяло на Германия, Ваймарската република поема задължението да изплати сума, която първоначално не е записана. Тя се договаря с план за репарации през през 1924 година, а след това е редуцирана при втори план от 1929 година.

Двата документа предвиждат годишно изплащане на репарации на победителите във войната, както и емитирането на ценни книжа в полза на германската икономика. Идеята е, че само работеща икономика е в състояние да плаща репарациите.

При две операции са емитирани първо облигации за 800 милиона марки при 7% лихва, а след това – за 300 милиона марки при 5,5% лихва.

Още през февруари 1933 година Хитлер спира плащането на лихви и главница по по-голямата част от тези облигациите.

През 1949 година ФРГ формално поема наследството на Райха, включително и външния дълг.

Все пак сумата е намалена, защото демократичната Федерална република не бивало да се обезкървява финансово, а да бъде силен партньор на Запада в конфликта с комунистическите диктатури.

Херман Йозиф Абс, най-влиятелният германски банкер за столетието, водел преговорите от името на федералното правителство по Лондонското споразумение, с което са уредени дълговете към 70 държави при значително намаляване на сумата.

В това число влизали и специалните облигации, пуснати след Първата световна война. По тях до 1980 година финансовото министерство на ФРГ е изплатило сума, равняваща се на 670 милиона евро.

Не били обслужвани обаче два инструмента. За тях имало клауза, че ще бъдат обслужвани при евентуално обединение на страната, което през 50-те, когато е договаряно Лондонското споразумение, изглеждало като „необозримо бъдеще“.

През 80-те сертификатите за тези облигации имали само колекционерска стойност, защото никой не очаквал обединение на страната през ХХ век. Така те минали през много ръце, а последните извадили късмет, защото с обединението през 1990 година клаузата от Лондонското споразумение влязла в сила.

Собствениците на тези книжа получават от 1990-а годишно лихви и главница. Падежът на книжата е следващата година – тогава собствениците им ще са получили 68 милиона евро лихви към 125 милиона евро главница.

За част от книжата обаче още не са се появили собственици. Формално те губят стойност на 3 октомври 2010 година.

Германското финансово министерство обаче обявява, че ако и след тази дата се появят купони, е възможно и за тях да се договори плащане. Министерството не иска да рискува доброто име на Германия като коректен платец заради няколко милиона евро.

www.dnes.bg



Тагове:   неделя,   война,


Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене