Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 9988809
Постинги: 7845
Коментари: 3424
Гласове: 6303
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Инициатива за референдум за излизане на България от ЕС и безпартийно ВНС без хора били досега във властта
4. Български исторически календар
5. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
6. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
7. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
8. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
9. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
10. Забравеният д-р Янко Янев
11. Планът "Еврия"
12. Сайт с български бойни знамена
13. Исторически видеоблог
14. "Изгубената България" - исторически сайт
15. Владо Черноземски
16. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
17. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
18. Реалността днес и която идва...
19. Военное обозрение
20. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
21. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
Постинг
29.09.2010 20:15 - Ахмадинеджад пред Лари Кинг: Не искаме бомба
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 918 Коментари: 0 Гласове:
1



Ахмадинеджад пред Лари Кинг: Не искаме бомба Четвъртък, 23 Септември 2010 12:24 vesti.bg Анализи и коментари - Анализи и коментари image image

Лидерът на Ислямската република говори пред известния тв водещ и за съдбата на затворените в Иран американски граждани, за израелския премиер Бенямин Нетаняху и др.

imageНие не искаме атомна бомба и не смятаме, че тя е от някаква полза, но тези, които имат, трябва да се разоръжат, категоричен е иранският президент Махмуд Ахмадинеджад, който даде интервю за Лари Кинг и телевизия Си Ен Ен по време на посещението си в Ню Йорк за годишната сесия на Генералната асамблея на ООН.

Лидерът на Ислямската република говори пред известния тв водещ (който го е интервюирал и през 2008 г. преди президентските избори в САЩ) и за съдбата на затворените в Иран американски граждани, за израелския премиер Бенямин Нетаняху, за икономическите санкции над Иран и др.

Единствените в света, които се съмняват в мирните намерения на ядрената ни програма, са "ционисткият режим и някои в американското правителство", твърди Ахмадинеджад, въпреки че според Запада страната му цели сдобиването с ядрено оръжие.

В същото време иранският президент настоява, че е по-важно първо двете страни с най-големи притеснения и претенции по въпроса - Израел и САЩ, да се разоръжат, тъй като именно "техните бомби са заплаха за света".

По думите му те са доказали, че "не могат да контролират нервите си", а САЩ са обявили войни - като в Афганистан и Ирак - "без никаква причина".

 

Всички, които имат ядрено оръжие, трябва да се разоръжат, заключава Ахмадинеджад, според когото ядрената бомба е "най-лошото и най-грозното оръжие на света" и никой вече няма право да я създава.
Техеран още не е отговорил на натиска на международните сили за рестартиране на преговорите по въпроса, според американски висш служител, цитиран от Си Ен Ен.

Иранският президент отрича, че икономическите санкции, наложени на страната му от САЩ, Съвета за сигурност на ООН и ЕС, накърняват икономиката на страната му и не се притеснява от тяхното продължаване, тъй като тя вече е била под санкции над 30 години.

Освен това нашата икономика е самозадоволяваща се, базирана на местни практики, а санкциите дори засилиха инициативността на местните предприемачи, отбелязва той.

В интервюто Ахмадинеджад нарича израелския премиер, който наскоро също бе гост на известния журналист, "ловък убиец", който трябва да бъде съден за убийствата на жени и деца.

На въпрос дали не се страхува, че ако не "успокои" страховете на Нетаняху, Израел може пръв да нанесе удар, Ахмадинеджад отговаря с въпрос: "Кой е той и защо ние трябва да го успокояваме?" И отговаря: "Всички диктатори на света са осъждали другите като тях, а той е един от многото".

Въпреки че иранският лидер е отправял покани към американските президенти за словесен двубой в ефира, той не откликва ясно на възможността да стори това с президента Барак Обама, запитан от Кинг.

Зависи, е неговият отговор. Ахмадинеджад обаче смята, че е много добра идеята за директен разговор пред обществеността на двете страни и медиите в ООН, който би могъл да доведе до позитивно решение на много натрупани проблеми.

Иранският президент отхвърля възможността да е упражнил директно влияние върху случая с двамата американски туристи - Шейн Бауър и Джошуа Фатал (след освобождаването на третата - Сара Шърд), които са задържани в страната му по обвинения за шпионаж повече от година без съдебен процес.

По думите му има "възможност" те да бъдат освободени, но това трябва да бъде решено от съдия, като той не се ангажира със ясни срокове.

Ахмадинеджад определи пускането на Сара Шърд като акт на "милост, състрадание и хуманен жест", който той бил "предложил", но не решил или наложил.

Президентът изказва съжаление, че един от задържаните няма да може да присъства на сватбата на дъщеря си, но е категоричен, че ако собственото му дете е нарушило закона, то справедливостта трябва да бъде отсъдена, за да се поддържа сигурността.

Махмуд Ахмадинеджад призовава за по-прозрачно и хуманно разузнаване, както и ФБР да бъде по-активно в предоставянето на информация за агентите си.

източник:http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=3281171

www.mesbg.org


Тагове:   бомба,


Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене