Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 9990519
Постинги: 7845
Коментари: 3424
Гласове: 6304
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Инициатива за референдум за излизане на България от ЕС и безпартийно ВНС без хора били досега във властта
4. Български исторически календар
5. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
6. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
7. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
8. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
9. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
10. Забравеният д-р Янко Янев
11. Планът "Еврия"
12. Сайт с български бойни знамена
13. Исторически видеоблог
14. "Изгубената България" - исторически сайт
15. Владо Черноземски
16. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
17. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
18. Реалността днес и която идва...
19. Военное обозрение
20. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
21. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
Постинг
28.09.2010 17:21 - Дело 1 - България срещу прабългарите - славянобългарски бит и божества -1
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 905 Коментари: 0 Гласове:
0



Във дар на тия божества
поднесох своята глава,

 откъсвайки я като цвете
с ръцете си от раменете.

Махабхарата, Рамаяна

 

Оригинално тук бях замислил поредица от статии, обвързващи ритуали, култура и въоръжение на траките с тези на т.нар. прабългари и славяни.

Колегата Спароток обаче вече ме е изпреварил и понеже не искам да се припокриваме, давам линк към статията

http://sparotok.blog.bg/politika/2010/06/09/zabranenite-sravneniia-na-starobylgarski-nahodki.559464

Може темата още да се развие. Ромфеята претърпява промяна и развитие, свързана с всеобщата промяна на оръжието – виждаме я при даките скъсена, дръжката и се смалява при пехотата и прочие.

Интересно би било също така да се проучат конете и амуницията – нещо доста лесно и неправено досега. Всичко, което се изнася за конете, е ползването или неползването на стремена, което е една тотална глупост и ползването на стремена по – скоро означава възможността да качиш на коня и по – калпав ездач. Стремето има нулев ефект за управление и маневреност на коня, да не говорим че може да го дразни, а никой в поход няма да използва „облекчен тръс”. Много повече биха говорили примерно трензелите и остатъците от седла и амуниции. Разбира се, коментарът им изисква и някакво познание върху ездата.

Но, това можем да изясняваме и в коментарите ,засега да продължим нататък.

 

Славянобългарската култура

 

Били ли сте някога в славянска или прабългарска надгробна могила? Аз много искам. След като това са етносите, обитаващи от близо 2000 години нашите земи, би следвало техните пищни погребения да са повече, не мислите ли?

И така, какво знаем.

 

Славяните

 

Според теорията славяните възникват в района на Карпатите. Те имат собствен език ,който се описва като „хипотетичен” – не е запазен никъде. Това е странно. Славяните погребват своите мъртви често чрез трупоизгаряне, а понякога и в надгробни могили. Те живеят в „землянки” – полуподземни жилища. Основната им покъщнина и инвентар е керамика, част от нея ръчно направена, друга част украсена и правена на грънчарско колело.

Славяните са войнствен народ, който взима пленници, но като цяло не е много разпространено робството при тях - Псевдомаврикий: „Славяните  не държат своите пленници за неопределено време, както другите племена, но им определят един срок и оставят на тях да решат дали искат да се върнат у дома си срещу определен откуп, или пък да останат там като свободни хора и приятели.”

Славяните се настаняват по българските земи, заемайки изцяло не римска или гръцка, но тракийска топонимия. Така възникват техни общности, като ринихи, влахорини, струмяни, моравяни, тимочани и прочие. Те се занимават със земеделие, отглеждат и коне за бой.

Сред малкото намерени изделия на славяните, имаме такива на конник, на крилата богиня, на воини и музиканти и бикове и лъвове, като последните са доста нехарактерни и непознати за славянското съществуване и ареал, а както установихме, нямаме и писмени паметници, т.е. писмеността не е била широко известни едва ли са имали много чужда литература. Твърди се, че в някои техни „триби” жените на благородниците следвали съпрузите си в смъртта и вярвали в безсмъртието на душата.

В нашата страна няма техни градове и съоръжения, но някои, приписвани им находки показват отбранителни стени от палисаден тип с ров.

Вкратце, това са основните китове на нашето познание за славяните. А огромен народ като техния останките са повече от оскъдни, несигурни и твърде лошо обвързани. Най – ранните им реални останки започват около 6 в. от н.е. – доста късен период дори спрямо литературата.

 

 

Прабългарите

 

 

 

Прабългарите, както знаем, са преселници по нашите земи. Не знаем откъде произхождат, различните теории ги пращат от надкавказието до Алтай, Иран и прочие.

 

Те се приемат за движещата сила в младата българска държава, аристокрацията. Те заедно със славяните предприемат почти един век набези по нашите земи, като не се заселват и не завладяват, а опустошават и се изтеглят.

Те са влюбени в конете си, основното им оръжие. Дори се погребват с тях, им погребения с до два коня. Практикуват най – често трупополагане, но има и случаи на трупоизгаряне.

Съществуват прабългарски погребални могили – при Мадара и Плиска. Погребаните често са с коне, кучета и култови предмети. Имаме и трупополагане, и трупоизгаряне, дори и смесен ритуал – полагане в гроб със съчки отдолу.

Прабългарите носели специфична прическа – бръсната глава с плитка. Те строяли едрокаменни укрепления от ломен камък. Те са войнствена група , която се смята за благородническа и богоизбрана и като цяло е двигател на нацията във войните.

Запазени са свидетелства как прабългарите пиели наздравици от черепите на повалените врагове – най  -ярък пример е Никифор.

За деформирането на черепите при траки и прабългари вижте първите две статии в блога.

 

Траките

 

Траките са най – старият известен етнос по нашите земи; вероятно е възникнал и се е разпрострял на широк ареал, все пак повечето теории сочат Карпатите за негова родина. Траките имат изразен култ към смъртта и безсмъртието на душата; основно строителството им е насочено натам: гробни „жилища” и храмове. Те са ярки натуралисти и са единственят народ, способен даже чудо на архитектурата, като например гробницата при Мезек, да зарият с хълм от пръст, вместо да я изложат на показ. Използват ломени камъни в строителството, акто практикуват изключително качествено сухо, но и „хоросаново” строителство. Имат богата материална култура, керамиката сред която е от най – масово значение, и в двата вида: ръчна и на колело.

Траките се делят на аристокрация и простолюдие. Докато аристократите, били те царе, жреци и прочие, поддържат някакви примитивни белези на материална култура, простолюдието живее в полуземлянки, с дървена конструкция и керамични пещи. Езикът на траките е частично съхранен в имена и топонимия, като повечето – особено в топонимията и хидронимията – имат преки наследници днес. Поради факта, че са имали известно разделение по „племена” се предполага и голям брой диалекти.

Вярата в безсмъртието ги прави свирепи воини; според свидетелство на Херодот в някои племена съпругата доброволно отивала на смърт ,следвайки мъжа си в отвъдното. Тракийският конник и богинята майка са всеизвестни образи. Тракийските воини носят прическата чумбас – бръсната глава с перчем или плитка, описана както още в Илиада, така и в намерени картини.

Изкуството на стенописите е едно от любимите им изкуства. За благородниците се правят погребални могили, като практикуват трупополагане и трупоизгаряне, в някои гробници – смесено. Обичайно съхранените трупове са на благородници.

Конете, както е характерно за повечето общества ,са белег на аристокрацията. В могилите се погребват коне – почти винаги, от 1 до 5, в някои случаи и с една или повече колесници. Често мъртвият бива последван от кучето и голям брой култови предмети и урни. Гробът е и ритуално място, нерядко и оставен като светилище, което близките на мъртвия да посещават.

Освен стени те почти задължително правели ров около укрепленията. Спрямо враговете често практикуват „пиене от череп” и друг тип ритуално възприемане на силата на врага.

Почти всички древни автори, описващи нападения на траки и кимерийци говорят, че те рядко се заселват, а опустошават градовете и се оттеглят.

Траките не практикуват робството, вземат пленници, към които се отнасят по необичаен начин и най – често ги пускат срещу откуп:

Диодор: „Траките, като пленили Агатокъл, сина на цар Лизимах пуснали го да си върви с много подаръци”

„Дромихет издирил между пленниците приятелите на Лизимах и тези, които обикновено му прислужвали, и ги завел при пленения цар. След това извършил жертвоприношение, поканил на угощение Лизимах заедно с приятелите му и най-близките си люде измежду траките. Ной приготвил два дивана за Лизимах и за неговите хора и ги постлал с пленените царски постелки, а за себе си и за своите другари наредил прости дивани, покрити с слама. Също така били приготвени два вида ястия. На тях сложил на сребърна маса голямо изобилие от разнообразни гозби, а на траките скромно приготвени зеленчуци и месо върху проста дъсчена маса. Най-сетне на тях наливал вино в сребърни и златни чаши, а на своите люде – в чаши от рог и дърво, както бил обичаят у гетите. Когато пирът бил в разгара си, той напълнил най-големия рог, обърнал се към Лизимах с обръщението “татко””

Добре е да припомним, че Лизимах опустошил Тракия и всъщност няма повод за страх от него – той сам има далеч по  -страшни неприятели, като например Касандър, епирският деспот – Пир и Деметрий Полиоркет(които вероятно биха платили добре за него), т.е. засвидетелстваното към него уважение не е поради неоспорваното му велико положение, дори напротив.

 

Аналогиите оставям на вас! Според мен аналогии е доста слаба дума, имаме почти пълно равенство…

С официалната теория…

Продължава във
http://d3bep.blog.bg/history/2010/09/13/.605005

d3bep.blog.bg



Тагове:   България,   Бит,   дело,


Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене