Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 9990552
Постинги: 7845
Коментари: 3424
Гласове: 6304
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Инициатива за референдум за излизане на България от ЕС и безпартийно ВНС без хора били досега във властта
4. Български исторически календар
5. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
6. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
7. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
8. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
9. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
10. Забравеният д-р Янко Янев
11. Планът "Еврия"
12. Сайт с български бойни знамена
13. Исторически видеоблог
14. "Изгубената България" - исторически сайт
15. Владо Черноземски
16. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
17. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
18. Реалността днес и която идва...
19. Военное обозрение
20. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
21. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
Постинг
23.09.2010 19:16 - Берлин подкрепи Турция за членство в ЕС
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 512 Коментари: 0 Гласове:
0



Свят
Берлин подкрепи Турция за членство в ЕС 23.09.2010 12:31 201 Гидо Вестервеле: Стратегическото значение на Турция не е за подценяване  
 
image

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Германският външен министър Гидо Вестервеле призова Европейския съюз (ЕС) да ускори преговорите за приемане на Турция в общността и подчерта, че Европа трябва да отправи позитивен сигнал към Анкара в отговор на политическите реформи в страната, съобщава Wall Street Journal.

Призивът на Вестервеле за задълбочаване на европейския ангажимент към Турция може да противопостави Германия на други европейски страни, водени от Франция и Австрия, които се обявяват против приемането на Турция в ЕС, и вместо пълноправно членство искат по-ограничено асоцииране на голямата, предимно ислямска страна.

Позицията на германския външен министър може да доведе и до напрежение с консервативните поддръжници на канцлера Ангела Меркел, които също гледат на евентуалното приемане на Турция в ЕС с дълбок скептицизъм.

„Никой не трябва прибързано да отхвърля Турция, като й затръшне вратата под носа след всичките тези усилия“, казва Вестервеле. Европа не може да си позволи да подценява растящата икономическа мощ и стратегическо значение на Турция, допълва той.

На референдум по-рано този месец турските гласоподаватели одобриха пакет от конституционни промени, включително поправки, имащи за цел да укрепят гражданските права и да гарантират властта на гражданските съдилища над военните. Промяната също реформира и върховния съд, който за момента е бастион на светската опозиция срещу управляващата ислямска партия в страната. Критици на реформата се опасяват, че по този начин правителството ще сложи ръка върху съдебната система.

Въпреки тези опасения Вестервеле заяви, че конституционната промяна в Турция „е стъпка в правилната посока.“ „Това показва, че Турция иска европейско бъдеще и има европейски перспективи“, допълва той.

Почти замразените преговори на ЕС с Турция са източник на тревога и за американската администрация. Според Вашингтон една разочарована Турция би се отказала от прозападната си външна политика.

По думите на американския министър на отбраната Робърт Гейтс неотдавнашното „залитане на Турция на изток“, включително флирта на Анкара с Иран и влошаването на отношенията с Израел, „е до голяма степен предизвикано от действията на някои политици в Европа“, които попариха аспирациите на Турция за членство в ЕС.

Решението на Вестервеле да подкрепи аспирациите на Турция за присъединяване към ЕС подсили напрежението на неговата пробизнес партия на Свободните демократи, с Християн-демократическия съюз на коалиционния му партньор Ангела Меркел. Германският канцлер предлага „привилегировано партньорство“ с Турция, вместо пълноправно членство – идея, подкрепяна и от френския президент Никола Саркози.

Много европейски консерватори гледат на ЕС като на клуб от страни, споделящи общите ценности на европейската християнска цивилизация, и приемат Турция като прекалено чужда в културен аспект, за да се присъедини към съюза дори ако изпълни всички европейски стандарти за демокрация и икономика. Страховете, че приемането на Турция може да предизвика вълна от емиграция, както и нерешеният проблем със статута на Северен Кипър също създават пречки около кандидатурата на страната. За момента Турция е отворила едва 13 от 35-те преговорни глави.

„Понякога ме удивлява как някои твърде самоуверени страни, които са влиятелни днес, предполагат, че нещата винаги ще останат същите“, казва Вестервеле. „Въпрос на време е млади и динамични общества като Турция да се наредят сред политическите, културни и интелектуални центрове на света“.

Още световни новини от Investor.bg

www.dnes.bg



Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене