Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
22.09.2010 03:13 - “Черните ангели” са убили депутат, генерал и съдия
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 893 Коментари: 0 Гласове:
1



Общество image 11:08
16.09.10 “Черните ангели” са убили депутат, генерал и съдия автор(и): Анна Заркова, прочитания: 4050, коментари: 5 image

С Веселин ВУЧКОВ, зам.-министър на вътрешните работи, разговаря Анна ЗАРКОВА:

- Г-н Вучков, предадохте ли вече до листче старите полицейски папки, събирани от 1 януари 1923-а до 9 септември 1944 година, на Държавния архив?

- Приключваме вече предаването на историческия полицейски архив. Всички документи на държавата - основно на МВР, което до 9 септември 1944 г. е било и министерство на здравеопазването, ще идат до края на октомври там, където им е мястото - в Държавна агенция “Архиви”. Предали сме вече справочната картотека, извозваме последните архивни единици - някои дела от Народния съд например. В държавния архив картотеката ще се подреди другояче и от март догодина абсолютно всички хора ще могат да четат свободно тази част от българската история.

- Вие сте зам.-министър сега, но от години ви познаваме като експерт по сигурността и доктор по право, автор на книги, изследовател. Вероятно не сте устояли на изкушението да прочетете част от старите книжа на полицията, докато бяха в МВР под ключ?

- Да, те са много интересни. Между кориците им се крият ярки и трагични човешки съдби. Някои личности, които след 9 септември са определяли съдбините на държавата ни, са представлявали преди тази дата интерес за полицията - по политически причини. В дознанията и в делата на Народния съд може да се прочете как са се вземали отговорни държавни решения. Докосването на пожълтелите страници е допир до личния живот и професионалния път на ярки фигури. Така е с Вапцаров например и с други - някои вече покойници, други живи. Архивите разкриват техните пристрастия - човешки и политически. Да се отсеят едните от другите е предизвикателство за изследователя.

- Вие четохте ли досието на Гешев - шефа на “Обществената безопасност”, ловеца на комунистите?

- Да, разбира се.

- Какъв е той според написаното - положителен или отрицателен герой?

- За едни може да е герой, за други е бил враг и то опасен. Той ръководи в полицията отделение “А” и се бори с политически противници. Кадровото му досие потвърждава, че е бил голям професионалист, което никой не отрича. Но все пак аз се надявам днес в нашата съдебна система да няма такива политически процеси като тези, за които Гешев е събирал доказателства, колкото и умно да го е правил.

- Става ли ясно от архивите дали Гешев е убит, или е доживял дълбока старост на Запад?

- Не. Обаче вижте - ние не можем да дадем гаранция, че в стария полицейски архив нищо не е пипано. Той е дошъл в МВР в 70-те години с постановление на МС, дотогава е бил в окръжните управления. Не всичко в него е подписано, прошнуровано и подпечатано както трябва. Личи, че много пъти този архив е преглеждан. Нямаме гаранция, че някои листчета не са изчезнали.

- Сигурно и соцвеличия са пипали в папките - там пише за участието им в антифашистката съпротива. Може и да са “изтрили” някои петна от биографиите си на активни борци.

- Не е изключено.

- Истина ли е, че името на Тодор Живков не се среща никъде в полицейските архиви от съпротивата?

- Аз не съм го срещал. Но не претендирам, че съм прочел всеки лист от архивите.

- Запитан за първото му впечатление от старите книжа на МВР, шефът на архивите проф. Георги Бакалов каза, че видял “много неграмотност” в тях.

- Може би според проф. Бакалов начинът на архивоводенето е неграмотен. За мен пък най-интересното беше как са се водили разследванията по тогавашния закон за углавното производство. Повечето дознания, които прочетох, са перфектни. Например тези срещу ЦК на Комунистистическата партия и срещу убийците на депутата Сотир Янев са образец за събиране на доказателства. Правилата за оглед, изземване на улики не се различават от днешните, разликата е в техниката. Ако прочетете как е иззет при обиск пистолетът на Вапцаров, ще се убедите в това.

-Чухме, че ще пишете книга за убийството на депутата Сотир Янев. Защо за него? Да не би да правите паралел с разстрела на Андрей Луканов?

- Сотир Янев е от моето село Стоб, Дупнишко. Имам ярък спомен от детството - как на Янев и цялата му фамилия се гледаше от местната власт с лошо око. Споменаваха го с добро само за това, че като бил адвокат, помогнал на кметството в спор с другоселци за една гора. За него ми разказа моят най-добър приятел на село бай Стоимен Зафиров, който е на 85 години. Сотир Янев е бил важна политическа личност с трагична съдба - страстен патриот, социалдемократ, който бранил България от болшевизма, подкрепяйки съюза с Германия. Събрах от негови наследници пожълтели вестници, крити с години в мазето на бащината му къща. В тях пишеше за убийството му. Той се ражда през 1891 г., има 5-има братя. Брат му Давидко е кмет на Дупница преди 1944 г., но изчезва след 9 септември. Сотир завършва право в София и Швейцария, специализира в Германия. През Първата световна война командва взвод, бие се при река Черна, получава медали за смелост. Адвокатства и е активист на социалдемократите, в два парламента е депутат. Има ярко перо. Прочетох книгите му - “Политическият човек” и “От Струма до Черна”, където той разказва как преди да погребат убит от нашите французин - Рене, намира във войнишката му чанта писма и снимки от жена му и малкия им син. Янев пише на тази жена: “Смелост е, че си позволявам да докосна чувствителните пружини на вашата съпружеска тъга...”

През април 1944 г. Сотир Янев е разстрелян пред кантората си на ул. “Калоян” в София, където сега е ДСК.

- Защо го убиват?

- В революционните среди на БКП му издават смъртна присъда. Той е председател на външната комисия на парламента. И носи отговорността за присъединяването на България към тристранния пакт, воюващ с Русия.

Стоил Янев е забележителен оратор и се бори срещу болшивизацията на балканските народи. Той посещава Съветска Русия през 1940 г. и това го отвежда на десни позиции. Но аз открих с изненада в архивите, че той брани и комунисти в съда. Адвокат е на Младен Исаев пред Народния съд, който осъжда Вапцаров на смърт. Янев подготвя безупречна защита на Исаев, който е млад поет тогава и му спасява живота - Исаев е оправдан!

- Разкрито ли е убийството на Сотир Янев?

- Да. Срещу него стрелят бойните групи на БКП, създадени, за да се саботира подкрепата на българското правителство за германските войски. В началото на 1943 г. БКП минава в етап на тероризъм. От февруари до май от комунистическите групи, описани във филма на Въло Радев “Черните ангели”, е извършено не едно знаково убийство. Освен Сотир Янев са разстреляни ген. Христо Луков - бивш военен министър, полковник Пантев - бивш шеф на полицията и председател на Върховния касационен съд. Цола Драгойчева (видна деятелка на БКП преди 9 септември и след това - б. а.) неприкрито мрази Сотир Янев, нарича го “ опасно речовит” в мемоарите си. Тя има полицейско досие в 3 тома. В него открих, че именно тя призовава към саморазправа с депутата Янев. Но полицията знае кои са в революционните тройки, отговорни за терора. Затова убийците на Янев са разкрити. Изглежда, че полицията е била наясно с почти всички участници в антифашистката съпротива.

- Вярно ли е, че легендарните партизански отряди излизат от папките твърде жалки?

- Има различни обяснения за това защо мощта на партизанските отряди е преувеличена в общественото съзнание. Цар Борис III създава навремето жандармерия. Той цели да представи пред съюзника си Германия съпротивата у нас като много голяма. Така се е надявал може би да предотврати включването на България във война срещу Съветския съюз. Жандармерията е създадена, за да се онагледи като много трудна борбата с партийните врагове в планината и в градовете, където са нелегалните организации...

- А предател ли е Вапцаров? Архивите потвърждават ли мълвата, че Гешев го е пречупил и той е издал другарите си?

- Прочетете архивите и ще видите, не питайте мен. Тези исторически страници са затворени вече за МВР. Но ще бъдат отворени за четящия българин в годините напред.

Още по темата

» Наш доктор рязал труп № 827 в Катин

» 25 г. преди да оглави ДС Шопов спал в мазето на Гешев

» Предател ли е Вапцаров

Етикети: Тайните на старите полицейски досиета
www.trud.bg





Тагове:   депутат,


Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 10038500
Постинги: 7893
Коментари: 3522
Гласове: 6343
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Инициатива за референдум за излизане на България от ЕС и безпартийно ВНС без хора били досега във властта
4. Български исторически календар
5. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
6. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
7. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
8. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
9. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
10. Забравеният д-р Янко Янев
11. Планът "Еврия"
12. Сайт с български бойни знамена
13. Исторически видеоблог
14. "Изгубената България" - исторически сайт
15. Владо Черноземски
16. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
17. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
18. Реалността днес и която идва...
19. Военное обозрение
20. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
21. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
22. РПЦ Царская Империя
23. Григор Симов: Нека не си затваряме очите
24. Исторически ревизионизъм
25. Вечния Църковен Календар на Светите Отци