Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
22.09.2010 03:28 - България чества 102 - а годишнина от Деня на Независимостта
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 1011 Коментари: 1 Гласове:
1

Последна промяна: 23.09.2010 01:48


image Това гербът на България от 1881 г. до 1927 г., с който страната ни посреща независимостта си.

Business Post

На 22 септември 1908 г. княз Фердинанд I обявява независимостта на България. Страната ни е призната от Османската империя и от европейските страни през пролетта на 1909 г.

Подписаният през 1878 г. Берлински договор разделя България е дава на Княжество България статут на васална държава на Османската империя. Това забавя икономическото развитие на новата българска държава и ограничава възможностите й за международен живот. Договорът задължава княжеството да се съобразява с режима на капитулациите наложени от Великите сили на Османската империя. Това означава, че младата българска държава приема преференциален внос на европейските стоки и спира развитието на българската индустрия. След Съединението на Източна Румелия с Княжество България новата българска държава започва да търси обявяването на независимост.

През септември 1908 г. европейските държави са фокусирани върху спора между Франция и Германия за статута на Мароко. По това време Австроунгарската империя подготвя анексирането на Босна. В Истанбул т. нар. младотурци извършват държавен преврат, а по железопътната линия меоду Одрин и Белово избухва стачка.

Правителството на Александър Малинов взима решение да конфискува железопътната линия. На 22 септември 1908 г. със специален манифест, в църквата "Св. Четиридесет мъченици" в Търново, е провъзгласена независимостта на България. Княз Фердинанд I става цар на България.

Страната ни получава заплаха за война от Османската империя. България обявява военна мобилизация, но декларира готовност за мирно уреждане на въпроса. Берлинският договор е двойно нарушен, едновременно от от София и от Виена, а европейските държави не са готови за нова война. Това спомага за мирното уреждане на конфликта и за признаването на независимата българска държава.

Велико Търново е център на тържествата за националния ни празник. Те започват с литургия в църквата „Свети 40 мъченици”. На хълма Царевец ще бъде издигнат националният флаг с военен ритуал. След церемонията литийно шествие ще тръгне от средновековната крепост до Паметник Майка България, където ще бъдат положени венци и цветя. От 19,30 ч на площад „Цар Асен” ще има тържествената заря. Днес всички музеи във Велико Търново са отворени и не събират такса за вход от посетителите.

В София честванията започват на Паметника за независимостта. Той се намира на площад „Александър I” до Националната художествена галерия.



Манифест към българския народ

"По волята на незабвенния Цар Освободител, великият братски Руски народ, подпомогнат от добрите ни съседи, поданици на Негово Величество Румънския Крал, и от юначните Българи, на 19 февруарий 1878 година сломи робските вериги, що през векове оковаваха България, някога тъй велика и тъй славна. От тогава и до днес, цели тридесет години, Българският Народ, непоколебимо верен към паметта на народните дейци за своята свобода и въодушевяван от техните завети, неуморно работи за уреждането на хубавата си земя и създаде от нея под Мое ръководство и онова на о" Бозе почившия Княз Александър, държава, достойна да бъде равноправен член в семейството на цивилизованите народи.

Винаги миролюбив, Моят Народ днес копнее за своя културен и икономически напредък; в това направление нищо не бива да спъва България; нищо не треба да пречи за преуспяването ѝ. Такова е желанието на Народа Ми, такава е неговата воля - да бъде според както той иска.

Българският народ и Държавният му глава не могат освен еднакво да мислят и едно да желаят. Фактически независима, държавата Ми се спъва в своя нормален и спокоен развой от едни узи, с формалното разкъсване на които ще се отстрани и настаналото охлаждение между България и Турция.

Аз и Народът Ми искрено се радваме на политическото възраждане на Турция. Тя и България - свободни и напълно независими една от друга, ще имат всички условия да създадат и уякчат приятелските си връзки и да се предадат на мирно вътрешно развитие.

Въодушевен от това свето дело и за да отговоря на държавните нужди и народното желание, с благословението на Всевишния прогласявам съединената на 6 септемврий 1885 година България за независимо Българско Царство и заедно с народа си дълбоко вярвам, че този Ми акт ще намери одобрението на Великите Сили и съчувствието на целия просветен свят.

Да живее свободна и независима България!

Да живее Българският Народ!

Издаден в древната столица Велико Търново на 22 септември 1908 год., двадесет и втората година от Моето царуване [Фердинанд] Министър Председател и Министър на Обществените Сгради, Пътищата и Съобщенията: [Ал. Малинов] Министър на Външните Работи и на Изповеданията: [Ст. Паприков] Министър на Вътрешните Работи: [М. Такев] Министър на Народното Просвещение: [Н. Мушанов] Министър на Финансите: [Ив. Салабашев] Министър на Правосъдието:[Т. Кръстев] Министър на Войната: [генерал Д. Николаев] Министър на Търговията и Земледелието: [А. Ляпчев]

bg.wikipedia.org


image

Негово Царско Величество Фердинанд I Български при обявяването на независимостта на България
Авторски права: www.lostbulgaria.com
.



От 1998 г., 22 септември става национален празник с решение на Народното събрание.




Днес истинските български националисти считаме, че България отново е несуверенна и васално зависима държава и казваме:

image


Ние знаем, че ще дойде новият Ден на Българската Независимост!
И този път, БЪЛГАРИЯ ЩЕ ПРЕБЪДЕ!











Гласувай:
1


Вълнообразно


1. didslpole - Какво значи независимост?
22.09.2010 11:06
Нима отделният човек може да бъде независим? Както хората са обвързани така е и с държавите. И както хората влизат в равностойни и по свой избор отношения с другите хора и това е тяхно човешко право, така и държавите имат суверинитета да избират с кого да са в съюз и при какви договорни отношения.
Проблемът с държавите е че част отнасалението може да не е съгласно или да смята договореностите за унизителни. Това, обаче, означава ли липса на суверинитет. За мен националистите са изроди, които живеят в миналия век и не виждат възможностите, които ни дава за развитие една единна европейска държава. За съжаление тези атавистични стадни чувства са повсеместно разпространени и при условията на криза намират почва дори в развити и напреднали страни, защото когато има проблеми е много удобно да обвиниш някой друг. Това изнася на част от упрявляващия елит, който е заинтересуван от анархията на хлабавият, в насипно състояние ЕС. А кой ни пречи да сме българи в една европейска държава, да развиваме културата си, да се множим и плодим и да населим изпадналият в демографска криза ЕС? Сигурно циганите или турците или германците. България умира просто защото българките не искат да раждат, а мъжете са мухльовци. И тези мухльовци веят патриотарски знамена.
Ама имало криза. Че когато са били селяни и са бачкали по цял ден на полето нашите дядавци и баби, прадедите, ни за единият хляб да не е било по-добре.За циганите защо няма криза. И ако сме най-бедната и ошушкана държава да не би да са ни виновни американците или ЕС.
Ние не можем да си подредим къщата, да си изкарваме хляба честно, щото сме крадливи и корумпирани, не можем да накажем грабителите и престъпниците, избираме некъдърни и крадливи политици, но искама да сме суверенни щото ....впрочем защо? За да крадем по-добре и да ни управлява вовеки мафията?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 10040285
Постинги: 7893
Коментари: 3529
Гласове: 6343
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Инициатива за референдум за излизане на България от ЕС и безпартийно ВНС без хора били досега във властта
4. Български исторически календар
5. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
6. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
7. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
8. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
9. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
10. Забравеният д-р Янко Янев
11. Планът "Еврия"
12. Сайт с български бойни знамена
13. Исторически видеоблог
14. "Изгубената България" - исторически сайт
15. Владо Черноземски
16. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
17. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
18. Реалността днес и която идва...
19. Военное обозрение
20. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
21. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
22. РПЦ Царская Империя
23. Григор Симов: Нека не си затваряме очите
24. Исторически ревизионизъм
25. Вечния Църковен Календар на Светите Отци