Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 10036053
Постинги: 7891
Коментари: 3512
Гласове: 6340
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Инициатива за референдум за излизане на България от ЕС и безпартийно ВНС без хора били досега във властта
4. Български исторически календар
5. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
6. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
7. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
8. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
9. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
10. Забравеният д-р Янко Янев
11. Планът "Еврия"
12. Сайт с български бойни знамена
13. Исторически видеоблог
14. "Изгубената България" - исторически сайт
15. Владо Черноземски
16. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
17. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
18. Реалността днес и която идва...
19. Военное обозрение
20. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
21. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
22. РПЦ Царская Империя
23. Григор Симов: Нека не си затваряме очите
24. Исторически ревизионизъм
25. Вечния Църковен Календар на Светите Отци
Постинг
21.08.2010 15:50 - "Сега": Храните в България са скъпи
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 855 Коментари: 1 Гласове:
1



"Сега": Храните в България са скъпи 21.08.2010 09:17 България е най-бедната, но не е най-евтината страна в ЕС. Голяма част от храните у нас изобщо не са евтини, пише в. "Сега" image "България е най-бедната, но не е най-евтината страна в ЕС", пише в. "Сега". Голяма част от храните в България изобщо не са евтини.

Аграрният министър Мирослав Найденов вчера за пореден път предупреди, че българите трябва да се готвят от септември за двоен скок на цените за месни и млечни стоки, направени по новите стандарти. Министърът обеща да гарантира съответствие между високите цени и обещаното качество по БДС. Отклонението от стандарта ще се наказва с респектиращи глоби, а при повтарящи се нарушения може да се стигне до затваряне на цехове и отнемане на лицензи.

"Добре дошли в новата икономика", е водещото заглавие в "Капитал". Авторът предупреждава, че когато възстановяването от кризата започне, то ще е трудно и по съвсем различни правила.

Кризата не просто сви бизнеса в България, тя тотално промени структурата му. Доскорошните двигатели на растежа - евтиният кредит и чуждестранните капитали, са изключени и скоро няма да се върнат на предишните обороти. Ако очаквате скоро да можете както преди просто да хвърлите няколко хиляди в произволна акция на борсата и да чакате да забогатеете, трябва да ви разочароваме. Тази нова реалност ще остане години наред. Възстановяването ще бъде трудно и продължително; няма да дойде само, а трябва да се изработи.

В интервю за "Капитал" зам.- председателят на Народното събрание Анастас Анастасов коментира идеята за създаването на специализиран съд за дела, които засягат тежката организирана престъпност. По думите му целта е бързо и качествено съдопроизводство.

"Едно от важните неща, които трябва да решим, е обемът на престъпленията, които ще разглежда този съд. Това е важно и от практическа гледна точка, защото ако на този съд му се възложат прекомерно много очаквания за определени дела, а техният брой е голям, може да стане запушване на системата още в началото на работата му", смята Атанасов.

Според него "трябва да променим стила на работа не само на съдилищата, по отношение на тези дела, но и работата на прокуратурата и досъдебните органи".

"Разбиха полицейска банда, източвала бензин", пише на първа страница "Труд". Организирана престъпна група начело с полицай и още три ченгета помагачи разби вчера МВР при операция "Шейховете". Задържани бяха общо 11 крадци на бензин от тръбопровод на "Лукойл Нефтохим". Полицейската банда била следена 3 месеца от агенти на "Вътрешна сигурност" на МВР.

Депутатът от ГЕРБ Геновева Алексиева е готова да даде оставка от заместник председателското място на здравната комисия в парламента, след като бъде изслушана от изпълнителната комисия на ГЕРБ, отбелязва "Труд". Това съобщила за вестника лично председателят на Народното събрание Цецка Цачева.

Решението си Алексиева взела, след като преценила, че е забъркала ГЕРБ в скандал. "За мен това е достоен начин за излизане от ситуацията", заяви Цачева.

Скандалът избухна, след като на 18 август "Труд" публикува материал "Депутатка от ГЕРБ журира щерка за доцент".

Според д-р Теодора Джалева, директор на Изпълнителната агенция по трансплантации, испанският модел е най-добрият в Европа. В интервю за "Труд" тя посочва, че там донорите са 27 на всеки един милион души от населението. У нас през 2007 г. донорите са били 0,7 на 1 млн. българи, през 2009 г. станаха 1,1, а сега са 2,2 на 1 млн. В проучване 52% от испанците са заявили, че ще дарят органите си на свой починал близък.

При нас картината не е по-различна. Но не успяваме да постигнем сериозен обем на донорство. Защото някои българи още не са готови да извършат високохуманния жест.

Електронен болничен лист ще замести догодина сегашната бланка, съобщава "24 часа". Документът ще отива в Националния осигурителен институт (НОИ) директно от компютъра на лекаря или болницата, която го издава. За хората ползата е, че това ще ускори изплащането на обезщетението. А за НОИ, че ще намали ръчното въвеждане на данните и едновременно ще ограничи възможностите за злоупотреби.

"Започва наддаването за минималната заплата", коментира "Труд". Преди седмица работна група към трудовото министерство обяви, че най-ниското плащане за труд трябва да се договаря в коридор между 125% от прага на бедност и 60% от средната заплата за страната. При сегашните параметри това означава между 264 и 380 лв.

Независимо какви коефициенти и коридори ще приеме държавата, минималната заплата трябва да расте, и то още от догодина. Тръгне ли нагоре брутният вътрешен продукт, което се очаква да се случи още тази година, "спусъкът" минимална заплата трябва да бъде натиснат.

Защото ще вдигне цената на труда, а това е индикатор, че излизаме от трапа, наречен евтина работна ръка. Ще увеличи покупателната способност на българите и потреблението. Ще влязат повече пари в НОИ, отбелязва авторът.

"Измамници пращат българи на работа в чужбина", предупреждава в интервю за "Труд" Росица Стелиянова, изпълнителен директор на Агенцията по заетостта. Тя потвърждава, че има 7000 свободни работни места. Над 50% от тях са за хора с ниска квалификация. Заплатите им се движат между минималната и 400-500 лева.

Но българинът, макар и останал без работа, отказва да се труди за толкова пари. Това показва, че има някакви други доходи, а може би дори и не е безработен, а само е регистриран като такъв. Тези хора имат право на обезщетения, на здравни услуги, на различни преференции.

Щом Главната инспекция по труда хване работещи без договори, данните се засичат и в агенцията. Може би поради тази причина през предишния месец над 20 000 души са отпаднали от базата данни като безработни.

Брак, The Marriage, Mariage..., е заглавие в "Капитал". Повечето хора се женят по любов. Тези, които минават под венчилото с чужденец, са и малко влюбени в идеята да живеят в друга култура.

"След промените и с отварянето на границите сватбите между български и чуждестранни граждани престанаха да са необичаен феномен. Хиляди българки носят екзотични чужди фамилии. Много чужденки, като например авторката на бестселъра "Историкът" - американката Елизабет Костова, носят български фамилии.

В социалната мрежа фейсбук дори съществува група How to Marry a Bulgarian ("Как да се омъжиш/ожениш за българин/българка") с 332 членове. Напоследък търсещите съвет са все чужденци и споделените проблеми варират от "Как да зарадвам българската си съпруга?" до "Какво име да изберем на детето, за да бъде щастлива българската баба?"

Идеята за групата е на Петя Кирилова-Грейди, която поддържа едноименния блог howtomarryabulgarian.com.  
Източник: VESTI.bg



Тагове:   България,


Гласувай:
1


Вълнообразно


1. semtomovi - сами си вадете извода
21.08.2010 16:43
Ами брашното, захарта, олиото, нектарите, захарните газирани напитки - това са нещата от първа необходимост са ми двойно по-скъпи в Бг отколото в Швеция. А тук сме една от най-скъпите държави в света
цитирай
Търсене