Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
31.07.2010 18:38 - Мюсюлманите са против възстановяването на Недим Генджев?
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 1441 Коментари: 0 Гласове:
0



Мюсюлманите са против възстановяването на Недим Генджев 29.07.2010 16:05 Мюсюлмански настоятелства от цялата страна са срещу ВКС, който възстанови бившия офицер от ДС Недим Генджев като председател на Висшия мюсюлмански съвет image image Недим Генджев   Снимка: БГНЕС

Срещу възстановяването на бившия офицер от Държавна сигурност Недим Генджев като председател на Висшия мюсюлмански съвет протестираха днес пред сградата на Народното събрание представители на мюсюлманските настоятелства от цялата страна.

С лозунги "Долу Генджев", "Връщането на Генджев е позор за България пред Европа" и

"Кога ще дойде 10 ноември за мюсюлманите?"

 те настояха за регистрация на мюсюлманската конференция от 2009 г. На нея за главен духовен лидер на общността беше избран Мустафа Алиш Хаджи.

Генджев беше главен мюфтия по време на т.нар. "възродителен процес", организиран от комунистическия режим, начело с Тодор Живков, за да бъдат сменени имената на стотици хиляди мюсюлмани.

През май т.г. Върховният касационен съд (ВКС) го възстанови на поста председател на Висшия мюсюлмански съвет (genmufti.com).

Скандалният Недим Генджев е бил клиент на прокуратурата по злоупотреби с имоти на Главното мюфтийство.

През февруари 2006 г. главният мюфтия Мустафа Хаджи обяви, че синът на претендиращия да е легитимен глава на мюсюлманското изповедание Недим Генджев е изтеглил от банковите сметки на мюфтийството близо 1 млн. лв. и ги е прехвърлил в сметката на фондацията на баща си.

Генджев - баща бе задържан във връзка с документна измама и прекара в ареста 13 денонощия. Когато излезе под гаранция, заяви, че делото срещу него е политическа поръчка от "една етническа политическа партия", а Главният прокурор Никола Филчев се е намесил, защото са му обещали да отиде посланик в Казахстан.

Генджев дори прокле Филчев, а след това бившият вече главен прокурор остана в Сазахстан само година и си подаде оставката като посланик.

По онова време съдът посочи, че има много противоречия с документите, с които Генджев упълномощил сина си да тегли пари.
Но в крайна сметка Генджев беше оправдан.

През октомври 2009 г. Мустафа Алиш Хаджи беше преизбран за главен мюфтия на извънредна конференция. Това стана, след като предишната конференция, на която той също събра най-много гласове - през април 2008 г., беше обявена за нелегитимна от Софийския апелативен съд заради подправени документи.

Днес протестиращите поискаха оставката и на друг бивш служител на Държавна сигурност - Божидар Димитров, , който сега е министър и по силата на задълженията си в правителството, отговаря за малцинствата.

Недоволните внесоха също символична подписка в парламента и се срещнаха с депутати от ДПС.

още по темата image Нов скандал назрява в Главното мюфтийство image 26 | image4466 Избраха Фикри Сали за главен мюфтия със скандал image 0 | image64

Мюсюлманите предлагат промени в закона за вероизповеданията.

Депутатът от ДПС Тунчер Кърджалиев обясни, че идеята е да има възможност регионални организации да могат при такива екстремни ситуации, каквато е тя от години в мюсюлманската общност, да инициират, например с подписка, свикване на мюсюлманската конференция (Върховната мюсюлманска шура).

Кърджалиев уточни, че може би в началото на следващата сесия ще има по-голяма яснота около това предложение.

Според него не трябвало този проблем да се персонифицира. Не ставало дума за Недим Генджев, а за това, че мюсюлманското вероизповедание е напълно блокирано, обясни Кърджалиев.

Сегашният Висш мюсюлмански съвет не може да заседава, защото много от членовете му по различни причини не могат да присъстват, а този съвет е единственият орган, който може да свика Висшата мюсюлманска шура, посочи депутатът.

Евродепутатът от ДПС Метин Казак напомни, че през годините съдът не е признал вече няколко поредни национални мюсюлмански конференции, както и последната от които Хаджи е избран за главен мюфтия, защото сега този избор е отменен чрез решението за възстановяване на тодорживковия мюфтия Генджев.

Това, по думите му, е

намеса на държавните институции в религиозните изповедания

и незачитане на демократичния избор на главен мюфтия, като в същото време силово се назначава друг, когото мюсюлманската общност отхвърля.

Метин Казак смята да сезира Европейския парламент и Европейската комисия по казуса.

Един от протестиращите от Шумен призова и християните да подкрепят този протест. "Вярата е една, нека ни помогнат, посочи той. Живели сме заедно в България и искаме заедно да живеем, като братство", каза протестиращият пред журналисти.

www.vesti.bg



Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 10054299
Постинги: 7921
Коментари: 3556
Гласове: 6351
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Български исторически календар
4. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
5. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
6. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
7. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
8. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
9. Забравеният д-р Янко Янев
10. Планът "Еврия"
11. Сайт с български бойни знамена
12. Исторически видеоблог
13. "Изгубената България" - исторически сайт
14. Владо Черноземски
15. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
16. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
17. Реалността днес и която идва...
18. Военное обозрение
19. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
20. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
21. РПЦ Царская Империя
22. Григор Симов: Нека не си затваряме очите
23. Исторически ревизионизъм
24. Вечния Църковен Календар на Светите Отци