Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
26.07.2010 11:16 - Гърция ни спретна гавра на колела
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 1293 Коментари: 0 Гласове:
1




  23.07.2010, 11:25 (обновена 23.07.2010, 11:27)

Евгений Еков

Коментари (57)
  var carousel_1280131286 = new SimpleCarousel("slideshow",{ navigation : { prev : "material_header_prev", next : "material_header_next"} }); carousel_1280131286.init();

Истинска гавра на колела очаква всеки втори български шофьор, преминал с автомобила си в Гърция през пункта „Илинден - Ексохи". Гръцки гранични полицаи не само масово и неправомерно санкционират сънародниците ни с по 200 - 300 евро за незначителни нарушения. За да са сигурни, че нашенците ще платят глобата си те правят нещо повече - конфискуват и регистрационните им номера.

В най-близкия гръцки град до граничния пункт - Като Неврокопи - десетки наши шофьори се редят на опашки да платят наложените им санкции, за да могат да получат свалените регистрационни табели на колите си. Срокът обаче, както съобщиха българските водачи, е от 10 до 20 дни след плащането на глобата.

Един от потърпевшите - Димитър Канатов от Хаджидимово, цитиран от в. „Струма" - разказа, че в полицията в Като Неврокопи има пълен кош със свалени номера от български автомобили. По този начин умишлено се възпрепятства влизането на стотици българи от Гоцеделчевски регион в Гърция, които са си намерили работа там, за да изкарват по 20-30 евро на ден, спасявайки се от кризата у нас.

Подобна ситуация не е прецедент на ГКПП „Илинден - Ексохи", разказаха и други жители от пограничния район. Хората от хаджидимовското село Садово, например, са сред едни от най-потърпевшите от проверките. Почти всеки там е бил глобяван за изгорял фар или габарит.

На границата има много проблеми, всеки ден минават коли без номера, каза пред бТв кметът на Садово Георги Парасков. „Взимат по 200 евро, като ти свалят номера на колата и трябва да се върнеш, защото не можеш да пътуваш", потвърди пред националната медия и Стойчо Кераджиев.

Най-вероятно по този начин властите в Като Неврокопи са решили да си пълнят бюджета за сметка на българските граждани.

Затова и друг опарил се българин - Борис Бусаров от с. Гърмен - препоръча, който пътува по работа или на почивка за Гърция през ГКПП „Илинден-Ексохи", да си приготви поне още 200 евро. За да може да си плати глобите, които съвсем безразборно гръцките полицаи налагат.

Гръцки полицаи свалят български табели и налагат глоби на конвейер обаче не само при ГКПП „Илинден-Ексохи". Пълна е касапницата над българските автомобили и в участъка от Промахон до Серес.

В тази отсечка спрямо нашите водачи също се прави сегрегация. Спират се и се глобяват шофьорите само на български коли. Явно и в Серес са решили да преизпълнят плана за глобите само от сънародниците ни.

От друга страна, вярно е, че при полицейските проверки някои български шофьори са били правилно санкционирани.

Полицаите в Гърция често  прибягват до т.нар. изнесени радарни постове: полицаят с радара и радиостанцията стои на участък, който дава възможност за превишаване на скоростта, а самото спиране за налагане на санкцията за нарушението се извършва на място, където водачът на превозното средство естествено е задължен да намали, вследствие на близост от кръстовище, светофари и т.н.
По Главен път Е-79 след ГКПП „Кулата - Промахон", например, българските шофьори са наказани най-често за превишена скорост - 90 % от всички нарушения. Това, което много наши джигити са свикнали да правят тук, там не минава.

Вярно е и, че масово българи отнасят глоби в Гърция заради непознаване на тамошния Закон за движение по пътищата, който е доста строг. Затова на видно място по ГКПП-тата е закачена листовка с основните различия в закона, с чието съдържание полицаите запознават шофьорите, тръгнали към южната ни съседка.

Глобите в Гърция са в пъти по-високи от тези у нас. Санкциите за непоставен предпазен колан започват от 200 евро. У нас санкцията е от 20 до 50 лв.
В Гърция е абсолютно забранено карането на кола с теглич, освен ако не е пригоден да се прибира в купето. Забранено е да се говори по GSM, дори с хендсфри, може само с блутут, иначе ще има глоба от 100 евро и отнемане на книжката за 30 дни, пише в листовката.
За затъмнени стъкла на автомобила глобата е до 100 евро, за превишаване на скорост с 20 км - 40 евро, с над 30 км - 350 евро и отнемане на книжка за 60 дни.
Забранено е и да има монтиран антирадар, дори той да не е включен. Ако ви хванат с радар, глобата е 2000 евро.
Друга особеност на гръцките правила е, че ако до 10 дни си платиш глобата, ти опрощават 50 процента. Но докато не си платиш глобата няма излизане от тази „европейска" държава. Особено, ако си без номер...

Вярно е, също така, че полицаите в Гърция, за разлика от българските им колеги, доскоро не бяха корумпирани. Преди кризата никой не се беше оплаквал от такава вандалщина в гръцката държава. Но на полицаите им намалиха заплатите и сега те си докарват процент чрез подобни „акции".

Гръцките полицаи не само налагат глоби от 200 евро за изгорели крушки и други нищожни нарушения. Пътувалите знаят, че в Западна Европа полицаите допускат автомобила до най-близката бензиностанция, за да може шофьорът да закупи и постави изгорялата крушка и да продължи пътя си безпроблемно.

Скандалното е, че полицаите в Гърция „свалят" регистрационните табели от влизащите от България наши автомобили като ги... къртят. Е, това вече е полицейска бруталност! А като се има предвид, че по този начин се обругава и наш национален символ - българският трибагреник - който е на табелите, това е и политически скандал.

Независимо кой българин е потърпевш от една такава бруталност и дали е виновен или не, по никакъв начин не трябва да се позволява гърците да продължават да потъпкват националните ни символи, каквито и да са те.

Да си припомним, че в началния етап на проверките гръцките полицаи си позволяваха незаконно да отнемат и български шофьорски книжки, които са собственост на българската държава, но това бе спряно.

Време е сега българското Министерство на външните работи да провери дали наистина има сегрегация спрямо нашите шофьори в Гърция и да вземе съответните мерки.

България е длъжна като държава да защити гражданите и символите си. Дано на „Александър Жендов" 2 добре да разбират това.


биография

Евгений Еков

image

е завършил през 1986 г. „История” във ВТУ „Св.св. Кирил и Методий” – Велико Търново.
През 1989 - 1997 г. е възстановител и член на редакционния съвет на в. „Македония”.
През 1990 - 2001 г. е член на Управителния съвет на Македонския научен институт.
През 1990 – 1995 г. е отговорен секретар на ВМРО – Съюз на македонските дружества.
През 1995 – 1997 г. е съпредседател на ВМРО – Съюз на македонските дружества.
През 1994 – 1997 г. е народен представител в 37-ото НС от 10-ти МИР, Кюстендил. Член е на Комисията по национална сигурност и на Групата за приятелство с Македония.
През 1997 – 1998 г. е началник на отдел „Връзки с обществеността” в Министерство на отбраната. През 1999 г. е зам.-началник на управление „Координация и анализ” на Министерство на външните работи (МВнР).
През 2000 – 2001 г. е началник на отдел „Анализи и прогнози” в МВнР.
През 2001 – 2005 г. е извънреден и пълномощен посланик на България в Молдова.
През 2005 – 2006 г. е началник на сектор в дирекция „Европа-III” на МВнР.
През 2006 – 2009 г. е редактор в отдел „Анализи” на в. „Монитор” и на в. „Политика”.
Автор е на статии, анализи, коментари и интервюта по етническите проблеми, въпроси на външната политика на България, националната и регионалната сигурност в пресата, научни и специализирани списания и сборници, и в други издания.

http://news.ibox.bg/





Тагове:   България,


Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 10037547
Постинги: 7893
Коментари: 3522
Гласове: 6342
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Инициатива за референдум за излизане на България от ЕС и безпартийно ВНС без хора били досега във властта
4. Български исторически календар
5. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
6. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
7. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
8. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
9. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
10. Забравеният д-р Янко Янев
11. Планът "Еврия"
12. Сайт с български бойни знамена
13. Исторически видеоблог
14. "Изгубената България" - исторически сайт
15. Владо Черноземски
16. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
17. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
18. Реалността днес и която идва...
19. Военное обозрение
20. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
21. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
22. РПЦ Царская Империя
23. Григор Симов: Нека не си затваряме очите
24. Исторически ревизионизъм
25. Вечния Църковен Календар на Светите Отци