Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
25.07.2010 13:20 - Външните министри на ЕС ще обсъждат независимо Косово
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 642 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 25.07.2010 13:58


    image
Снимка: Архив БНТ Външните министри на ЕС ще обсъждат независимо Косово 24.07.2010 / 19:50

Министрите на външните работи на страните-членки на ЕС ще разгледат в понеделник ситуацията в Косово и бъдещият път на Косово към интеграция в ЕС след обявяването на решението на Международния съд в Хага.

Министрите ще изтъкнат, че мнението на съда за законността на едностранно провъзгласената независимост на Косово отваря нов етап, в който би трябвало да се концентрират към бъдещето. На срещата ще бъде изтъкната готовността на Евросъюза да помогне в диалога между Белград и Прищина за развитие на сътрудничеството, напредъка в европейската интеграция и подобряване на живота на хората, които живеят в Косово.

Автор: Лили Вандова



 

http://bnt.bg/




Румъния не признава независимостта на Косово 12:28 / 23 юли 2010 / По света

Румъния няма да признае независимостта на Косово, въпреки положителното решение на Международния съд в Хага в подкрепа на независимостта на републиката.

Вчера съдът излезе със становище, че едностранното обявяване на независимостта на Косово през 2008 г. не е било в нарушение на международното право.

В съобщение за медиите на министерството на външните работи в Букурещ се казва, че Международният съд е разгледал въпроса “изключително ограничено“, като се е спрял само върху обявяването на независимостта от Косово, предаде БНР. Според ведомството решението не е разгледало юридическите последствия от обявяването на независимостта, а именно създаването на нова държава.
Румъния потвърждава отново своята позиция, обявена неведнъж през последните години, да не признае Косово като независима държава, се казва още в съобщението.
Букурещ призовава още Сърбия и Косово да подновят диалога, за да намерят решение в интерес на двете страни и за да гарантират стабилността и европейското бъдеще на региона.

Решението на Международния съд за Косово потвърждава правото на самоопределение на Абхазия и Южна Осетия, заяви междувременно абхазкият лидер Сергей Багапш, цитиран от Франс прес.
"Решението на Международния съд още веднъж потвърди правото на самоопределение на Абхазия и Южна Осетия", каза Багапш във венецуелската столица Каракас, където е на посещение, предаде Франс прес, на която се позова БТА.

"Това решение показа също, че позицията на Русия, която първа призна независимостта на Южна Осетия и Абхазия (още през 2008 г. - б.р.), е съвършено справедлива", добави Багапш.
Според лидера на самообявилата се за независима Абхазия решението на съда в Хага ще допринесе за признаване на независимостта на двете сепаратистки грузински области от други страни, по-специално в Латинска Америка, които ще последват примера на Никарагуа и Венецуела.

През ноември миналата година от ЕС обаче заявиха, че не смятат да признават независимостта на Абхазия и Южна Осетия.

В същото време от Атлантическия клуб в България заявиха, че посрещат с удовлетворение решението за независимостта на Косово.
"Още в края на 90-те години стана ясно, че свободата на Сърбия минава през независимостта на всички нейни съседи. С това решение Съдът подкрепя една справедлива кауза, с която Атлантическият клуб се ангажира още през далечната 1998 г., когато публикува прогнозата си за разпадането на Югославия, под диктатурата на Милошевич", се посочва в съобщението от Информационния център на НАТО в София.

http://dnes.dir.bg/


image

Фатмир Сейдиу, президент на Косово Снимка: БГНЕС

 Едностранно провъзгласената независимост на Косово през 2008 г. не представлява нарушение на международното право. Това гласи мнението на Международния съд.

„Декларацията за независимост на Косово не е нарушила международното право, тъй като това право не съдържа забрана за такива декларации“, заяви председателят на Международния съд Хисаши Овада.

Становището, което има консултативен и необвързващ характер, вероятно ще насърчи повече страни да признаят независимостта на Косово и ще приближи Прищина към членство в Организацията на обединените нации.

Съвещателното мнение на Международния съд няма задължителен характер за държавите, но по оценка на експертите то ще има голяма правна, а също и политическа и морална тежест.

Още по темата Международният съд се произнася за Косово Косово или Европа? Сърбия в капана на носталгията Признаваме Косово Косово – новата балканска държава

Международният съд постанови това свое мнение по искане на Общото събрание на ООН, което през октомври 2008 г. прие резолюция в подкрепа на искането на Сърбия за разглеждане законността на обявяването на независимост на Косово.

Днешното решение се чакаше от 7 месеца – от декември миналата година, когато се състоя заседанието на Международния съд, на което 29 делегации заявиха мнението си – „за“ или „против“ провъзгласяването независимоста на Косово.

България подкрепи позицията, че обявяването на независимостта на Косово не противоречи на международното право.

Косово обяви независимост от Сърбия на 17 февруари 2008 г. Досега то е признато от 69 страни в света, включително от Съединените щати и голяма част от страните от ЕС, с изключение на Кипър, Гърция, Румъния, Словакия и Испания.

Малко преди произнасянето на съдебното решение сръбският президент Борис Тадич предупреди, че признаването на легитимността на независимостта на Косово ще има негативни последици.

"Ако становището на Международния съд установи нов принцип, това ще отвори пътя за един цял нов процес на създаване на нови държави по света - нещо, което ще дестабилизира много държави по света", предупреди той.

Информацията на сръбската агенция ТАНЮГ за огласеното мнение на Международния съд е под заглавие „В Хага правен компромис, решението – в Ню Йорк“. „Международният съд в Хага постанови днес компромисно решение, съобщавайки, че декларацията на временните власти в Прищина за независимост на Косово не нарушава международното право“,  пише в информацията. „По този начин съдът в Хага не призна правото на косовските албанци на отцепване и остави решението за по-нататъшния процес за разрешаване на проблема с Косово на Общото събрание на ООН“, посочва още ТАНЮГ.

http://www.dnes.bg/


Бившият премиер на Косово Рамуш Харадинай отново ще бъде съден за военни престъпления От Дневник Всички статии на автора Последна промяна в 17:27 на 21 юли 2010, 410 прочитания, 1 коментар версия за печат уголемяване на текст смаляване на текст image

Рамуш Харадинай

image

image

Гуверньорът на Косовската централна банка е арестуван за корупция - 23 юли

Съдът на ООН потвърди независимостта на Косово - 22 юли

САЩ потвърдиха подкрепата си за независимостта на Косово - 22 юли

Съдът в Хага ще се произнесе по косовската декларация за независимост - 22 юли

Основните дела на трибунала в Хага - 02 авг

Москва е недоволна от работата на хагския трибунал - 05 юни

Хагските прокурори искат нов процес срещу Рамуш Харадинай - 02 май

Трибуналът в Хага на ООН за военните престъпления в бивша Югославия отмени оправдателната присъда, произнесена преди две години, срещу бившия премиер на Косово Рамуш Харадинай.

Все още не е насрочена дата за новия процес.

Председателстващият съдия Патрик Робинсън заяви, че 42-годишният Рамуш Харадинай, 38-годишният Идриз Балай и 40-годишният Лахи Брахимай ще трябва отново да се явят пред трибунала по обвинения във военни престъпления и престъпления срещу човечеството. Според съдия Робинсън произнесената през 2008 г. присъда вероятно е несправедлива, тъй като някои свидетели са били заплашвани.

В сряда и тримата бяха задържани в Хага.

Предишният съдебен процес срещу обвиняемите започна през 2007 г. Тогава те бяха съдени за организиране на етнически чистки сред сръбското население в западните части на Косово, както и за жестоки разправи с техните политически противници по време на военния конфликт през 1998-1999 г. Обвинението настояваше тримата да получат по 25 години затвор. Но през април 2008 г. Харадинай и Балай бяха оправдани поради липсата на достатъчно доказателства. Брахимай бе признат за виновен и бе осъден на шест години лишаване от свобода. Той обжалва присъдата, но обжалването му отхвърлено, съобщава Би Би Си.

В края на 90-те години Харадинай бе полеви командир на албанската Армия за освобождение на Косово (АОК), която в края на 1996 г. започна въоръжена борба за независимостта на Косово. Година по-късно Харадинай заедно със своя брат създаде специално подразделение на АОК, известно като "Черните орли", оглавявано от Балай. Брахимай също бе един от командирите на АОК.

Харадинай се оттегли от премиерския пост на Косово, за да се яви на първия процес в Хага.

http://www.dnevnik.bg/






Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 10039825
Постинги: 7893
Коментари: 3529
Гласове: 6343
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Инициатива за референдум за излизане на България от ЕС и безпартийно ВНС без хора били досега във властта
4. Български исторически календар
5. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
6. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
7. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
8. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
9. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
10. Забравеният д-р Янко Янев
11. Планът "Еврия"
12. Сайт с български бойни знамена
13. Исторически видеоблог
14. "Изгубената България" - исторически сайт
15. Владо Черноземски
16. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
17. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
18. Реалността днес и която идва...
19. Военное обозрение
20. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
21. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
22. РПЦ Царская Империя
23. Григор Симов: Нека не си затваряме очите
24. Исторически ревизионизъм
25. Вечния Църковен Календар на Светите Отци