Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
24.07.2010 17:21 - Страх сковава Стежерово 10 дни след зверското двойно убийство
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 1842 Коментари: 0 Гласове:
1



Страх сковава Стежерово 10 дни след зверското двойно убийство

 

В старческите очи на повечето местни се чете примирение и ужас

 

imageПоля ТОМОВА

На 14 юли село Стежерово изтръпва от ужас. Както "BG Север" писа, в домовете им са открити мъртви две възрастни жени - Радка Митева, на 82-години, и Милка Великова - на 84. Телата им са намерени от съсед. Жените са с вързани ръце и крака, устите им са запушени с парцали, вероятно са умрели от задушаване. Баба Милка е намерена на пода, върху нея имало дюшек. В съседната къща, вързана на леглото си, издъхнала баба Радка. Къщите им са преобърнати, крадците най-вероятно са убили стариците заради пенсиите им от по 170 лева. По същото време вътрешният министър Цветан Цветанов беше в село Опанец, за да си прави пиар.

Десетина дни след зверството Стежерово е сковано от ужас. Хората обсъждат случилото се, но не искат нито да бъдат снимани, нито да се пишат имената им. От страх, че убийците и крадците ще посегнат и на тях. Село Стежерово има около 500 жители, средната им възраст е 60 - 70 години. Тук кражбите са ежедневие. "Страшно е, сън не се спи нощем. Не са спирали кражбите - кабели крадат, в къщите влизат през мазите, 13 тенекии мед откраднаха на Марийка... Взимат гадовете, взимат всичко. Имаме решетки навсякъде, но и тях режат. Нагли са, откраднаха кабелите и пред къщата на кварталния", разказват хората. Една от стариците на площада споделя, че цялата й къща е била изтърбушена от обирджиите. "През мазето са влезли, докато бях на Обнова, всичко ми взеха, до шушка... Пуйките ми окрадоха, прасето от кочината взеха... Питате ли как стоим нощем,

брадвата ми е

до леглото,

ама я мога да я вдигна, я не", клати глава старицата.

Повечето възрастни хора тук са сами. Не смеят да си отворят портите, дори да чуят шум в съседите. Къщите в Стежерово са отдалечени една от друга, имат и големи дворове. Местните хора са категорични, че кражбите не са дело на ромите от Стежерово, а на пришълци от другите села. И що е трябвало да ги убиват, да взимат парите и да се махат, мъчили са се жените, клатят глава хората. И разказват как преди две години друг техен съселянин - Тодор Занев, е бил съсечен с брадва заради два лева. Тогава хората от селото направили мирен протест на погребението му и поискали от държавата закрила. "Не знам защо патрулките стигат само до Българене, дотук никой не идва. Как няма да се краде и да се убива. Един квартален има - Калин, ама той какво да направи", питат се хората.

Двете убити старици живеят накрая на Стежерово, в две съседни къщи. Отдалечени са от другите домове, имат общ двор без ограда. От години жените били приятелки, получавали храната си от социалния патронаж. Били държеливи старици.

imageЧерните кърпи на дървените порти посочват

зловещо мястото

на трагедията.

Домът на баба Радка е с катинар. В този на другата жертва - Милка, откриваме нейни близки. Не желаят имената им да се казват. "Искахме много пъти да я вземем оттук, да я гледаме при нас, в града, ама тя не искаше. Не искаше да остави дома си, сама го е градила. Какво им направи на тия изроди, та да я убият така? Корав човек беше. 40 години на полето е работила. Дано полицията си свърши работата и хване садистите", промълвяват през сълзи близките на старицата. Повечето от хората тук обаче са убедени, че нищо в живота им няма да се промени. Изглеждат едновременно примирени и ужасени. В старческите им очи няма вече и надежда. "Всеки има близки, които са сами по селата, всеки се страхува за тях. Сигурно и вие", питат хората от Стежерово. И заключават - никой не го интересува, няма държава, няма нищо вече.

След убийството полицията атакува с. Мечка. Може би защото почеркът на убийците прилича на онова, което правят ромите там - връзват жертвите си и обръщат къщите им с главата надолу, докато намерят пари. При акцията са били задържани осем души. В ареста обаче остават трима - братята Али и Юсеин и техния роднина Асан. Все още обаче не е ясно дали те ще бъдат обвинени за зверството в Стежерово. От полицията съобщават, че работата по случая продължава. И тримата арестувани са с богати криминални досиета.


Материалът е от новия брой на BG Север

 



Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 10055062
Постинги: 7921
Коментари: 3556
Гласове: 6351
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Български исторически календар
4. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
5. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
6. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
7. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
8. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
9. Забравеният д-р Янко Янев
10. Планът "Еврия"
11. Сайт с български бойни знамена
12. Исторически видеоблог
13. "Изгубената България" - исторически сайт
14. Владо Черноземски
15. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
16. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
17. Реалността днес и която идва...
18. Военное обозрение
19. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
20. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
21. РПЦ Царская Империя
22. Григор Симов: Нека не си затваряме очите
23. Исторически ревизионизъм
24. Вечния Църковен Календар на Светите Отци