Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
02.07.2010 23:10 - Плевен е потърпевш и от двете власти
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 847 Коментари: 0 Гласове:
3



http://bgsever.info/


Казусът с автогарата - типичен пример за безстопанственост

 

Миа ХРИСТОВА

Най-скандалните и подвеждащи точки от дневния ред на местния парламент продължават да минават в графата допълнителни, какъвто беше случаят от последната сесия с актуализацията на бюджета и злощастния казус с автогарата. Това заяви общинският съветник от БСП и водач на групата на социалистите Любомир Петков.

"За пореден път спасяваме автогарата и в крайна сметка другия месец тя ще се продава на безценица от частен съдия-изпълнител. Тук възникват следните въпроси - община Плевен и общинският съвет в частност, когато взима решения за изкупуване на една втора идеална част, преди това на цяла, какво общинският съвет е купил? Видно е от последващите правни действия, че действията на ОбС са без стойност", категоричен е Петков. Следващите въпроси, към които той насочи общественото внимание чрез медиите, са: Като са налети едни пари в дружеството "Автобусни превози", тези пари къде са отишли и дали не помогнахме да бъдат разплатени определени вземания на държавата, за да дойде ред на частните кредитори сега да си предявят претенциите и някои от тях или друг инвеститор да си купи автогарата на безценица. "Малкият проблем тук е, че крилатата мисъл на юридическия екип на общината просто вече трябва да се развива на нормалния пазар, ако имахме едно нормално местно управление. Големият проблем е дали случващото се с този важен за инфраструктурата и за икономиката на град Плевен обект е резултат само на некадърност, или и на нещо друго. И ако ние като група съветници отказахме да участваме в обсъждането на този въпрос и в така наречената актуализация на бюджета (по тези точки червените общинари излязоха с декларация и напуснаха залата - б. а.), то беше точно заради това - не искаме да споделяме отговорност за тези безобразия, които се случват. Не искаме да ставаме съучастници на този кристално ясен пример за безстопанственост", категоричен бе Любомир Петков.

Според депутата от Коалиция за България Румен Петков проблемите с автогарата са тежък удар за града. Той смята, че такъв грабеж досега в Плевен не е имало.


Плевен е потърпевш и от двете власти

 

Румен Петков дава на прокурор Бойко Борисов заради АЕЦ "Белене"

 

Виктория АЛЕКСАНДРОВА

Две са нещата, за които аз лично ще сезирам прокуратурата, заяви в Плевен народният представител Румен Петков. Първото е за отношението на правителството към проекта АЕЦ "Белене", което ще доведе до санкции за страната ни. "Да обявиш, че за пореден път ще правиш оценка на икономическия потенциал на проекта, значи ти каниш някой да се подготви и да кандидатства да прави оценката. Или искове за неустойки ще предявят фирмите, които са кандидатствали за обявената процедура за поредната икономическа оценка на проекта, срокът за изготвянето на която е две години, или "Атомстройекспорт" ще си потърси правата в Международния арбитражен съд в Париж заради забавянето на строителството. И в двата случая България ще плаща", категоричен бе Петков.

Вторият въпрос, по който Румен Петков има намерение да сигнализира прокуратурата, е неработещата система, монтирана по времето на Бойко Борисов като кмет на София за възпрепятстване движението на МПС-та по трамвайните трасета. Когато се краде по такъв безогледен начин трябва да стане ясно кой е дал парите и кой ги е откраднал, подчерта червеният депутат.

"Плевен е потърпевш и от местната, и от централната власт. Ние в различни периоди от време сме били потърпевши от местната или от централната власт, но за пръв път - и от двете заедно", заяви още Румен Петков в родния си град. "Какво направи сегашното правителство за Плевен откакто е на власт - пет неща: откри библиотеката, която бе построена от предното правителство; откри ферибота Никопол - Турну Мъгуреле, който бе направен от предното правителство; откри пътя Плевен - Никопол, който направи предното правителство; откри гарата, която беше ремонтирана от предното правителство, и пето - закри Военно-въздушното училище, което беше възстановено от предното правителство", изброи фактите депутатът.

"Аз продължавам да считам, че е недопустимо кметът на община Плевен да формализира факта, че е лъжец. Той лъже Министерството на финансите по един безпрецедентен начин - първо за мащаба на кредита, който има намерение да тегли, второ за времевия порядък, за който той ще бъде разходван, и трето - за намеренията за разходването. И не на последно място този кредит не е отразен в общинския бюджет. Такава цинична лъжа мисля, че никой кмет от 1990 г. насам не си е позволявал", категоричен бе Румен Петков. И добави, че случаят с кредита не е прецедент и такъв е теглен и преди предходни местни избори, но на местните управници трябва да бъде зададен въпросът каква е съдбата на предишния кредит, какви лихви се плащани, на кого и какъв е резултатът от него - кои улици са ремонтирани и сега в какво състояние са те. Защото днес историята се повтаря. "Буди крайно недоумение неадекватната реакция на областния управител. Замълчавайки и несигнализирайки за незаконните действия на кмета, той става негов съучастник. Безхаберието на губернатора е резултат от цялостното безхаберие на властта към Плевен", подчерта Румен Петков.

 

 

 ГърЧ

 

Селата битуват на санитарния минимум, няма да понесат друга финансова секира

 

imageРалица ПЕТРОВА

Бюджетът на селата в община Плевен е орязан максимално, малките населени места едва успяват да се справят. Тези с по-голям обем общински дейности трупат задължения към доставчици, другите едва свързват двата края. Средствата за селата няма накъде повече да се пипат, кметствата битуват на санитарния минимум, алармира кметът на плевенското село Коиловци Красимир Иванов. На работна среща в с. Брестовец с ръководството на община Плевен кметовете на кметства са представили финансовото си състояние. В момента с. Брестовец има 20 000 лв. неразплатени, за Николаево тези средства са 24 000 лв., с най-много задължения е с. Коиловци - 30 хиляди лева.

В Коиловци основна част от борчовете идват от издръжката на детската градина и на социалния патронаж. Причините да се стигне до това финансово състояние Красимир Иванов е изложил в доклад до кмета Найден Зеленогорски. Едната от тях е, че за миналата година на кметството са преведени 40 000 лв. по-малко от определения бюджет. "Оттам дойдоха 27 хиляди лева неразаплатени. Т. е., ако на 100% ми се изпълняваше бюджетът, щях да имам дори икономия на средства", твърди Иванов.

Тази година следва нова секира за кметството - бюджетът за 2010 г. е намален с 55 000 лв. в сравнение с предходната. "Ясно е, че общината работи с милиони, а държавата - с милиарди. За държавата 1 - 2 милиона нищо не са, но за една община са много. За общината 10 - 20 хиляди нищо не са, но за едно село това са много пари. Бюджетът е намален, без да се пипа обемът дейности - нито ми се е скъсила уличната мрежа, нито ми е намалял броят на децата в градината, нито пък ползващите социалния патронаж са по-малко - напротив, те даже са се увеличили", обяснява Иванов. Тежката зимна обстановка, както и постоянното увеличаване на цените през последните 2 - 3 години, също са оказали влияние за нарастване на неразплатените средства.

Притесненията са какви ще бъдат последиците за кметствата от гласеното 15%-но намаление на средствата за общините. На практика, тъй като първото полугодие вече мина, през второто фактически орязването ще бъде с 30 процента. "Аз осъзнавам тежкото финансово състояние на държавата, осъзнавам и това на община Плевен, както и че то ще се задълбочава с предстоящото намаление. Затова приемам по-малкия трансфер за 2009 г с 40 000 лв. Приемам и намаления бюджет за тази година с 55 хил. лв., но не мога да приема всичко останало. Т. е. финансовата тежест на държавата Коиловци е поело с тези орязани 55 хил. лв. Не би следвало от тук насетне да има някакво намаляване на бюджета", коментира Иванов. И допълни: "Във връзка с изказването на финансовия министър, че излизаме от кризата - аз не знам Дянков в коя държава е министър и какви данни гледа, но аз като селски кмет казвам, че тепърва България навлиза в кризата, гледайки хората долу".

 

 




Тагове:   Плевен,


Гласувай:
3


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 10054105
Постинги: 7921
Коментари: 3556
Гласове: 6351
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Български исторически календар
4. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
5. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
6. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
7. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
8. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
9. Забравеният д-р Янко Янев
10. Планът "Еврия"
11. Сайт с български бойни знамена
12. Исторически видеоблог
13. "Изгубената България" - исторически сайт
14. Владо Черноземски
15. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
16. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
17. Реалността днес и която идва...
18. Военное обозрение
19. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
20. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
21. РПЦ Царская Империя
22. Григор Симов: Нека не си затваряме очите
23. Исторически ревизионизъм
24. Вечния Църковен Календар на Светите Отци