Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
29.06.2010 18:40 - Шоковото поскъпване на газа
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 648 Коментари: 0 Гласове:
1



Според бизнеса
Шоковият газов скок отлага излизането от кризата
Топлофикации вещаят аварии и фалити

Влади Якимова, Светла Бъчварова

29 Юни 2010

 

image
Шоковото поскъпване на природния газ от 1 юли с близо 25 на сто отлага излизането от кризата, тъй като удря сериозно съживяващите се от спада българска икономика и износ и ще се отрази върху темповете на наваксването на растежа, прогнозираха от бизнеса във вторник. От топлофикациите пък смятат, че увеличаването на техните цени средно с 12 на сто като следствие от повишените газови тарифи ще доведе до допълнителен отказ на клиенти или нарастване на техните дългове към топлоснабдителните дружества, както и до аварии заради занижените разходи за поддръжка на мрежата.

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков също отбеляза пред бТВ, че поскъпването на газа “идва в момент, в който като цяло имаме ръст на промишленото производство, ръст на експорта, ръст на показателите за бизнес климата“. Той призна, че повишение с 25 процента на суровината не е нещо, което минава незабележимо. Въпреки това изрази надежда, че положителните тенденции в промишлеността ще останат.

Не такъв оптимист обаче е председателят на Федерацията на индустриалните енергийни консуматори Константин Стаменов, която заяви пред Mediapool, че “новите цени на енергоносителите отлагат излизането на страната от кризата“. Той посочи, че и без това през първото шестмесечие големите консуматори на природен газ са на загуба и сега проблемът ще се задълбочи.

Стаменов изрази недоумението си как миналата година през третото тримесечието при двойно по-голямо потребление на синьото гориво в страната цената е била 365.03 лв. за 1000 куб. м, а сега става 542.50 лв. Той допълни, че компаниите не са наясно дали Държавната комисия за енергийно и водно регулиране е използвала всички резерви за натиск върху ръста на цената. “Явно сме подписали изключително неблагоприятни договори с “Газпром“, защото тежестта на валутния курс върху цената е едва 10 процента“, заяви председателят на организацията.

Спад в производството и съкращения на работници

Шефът на Българската стопанска камара Божидар Данев също заяви пред Mediapool, че първичният ефект от поскъпването на газа ще е отрицателен. По думите му особено тежко ще се отрази това върху металургията, химическата и машиностроителната промишленост, както и върху малките предприятия като хлебопекарни и оранжерии, които също работят на газ.

Според него при всички положения ще има спад в производството, а оттам и съкращения на работна ръка.

И Стаменов, и Данев упрекнаха политиците, че не са направили нищо през последните години за диверсификацията на енергийните доставки. “Двадесет години стоим на една тръба и един доставчик“, заяви Стаменов. “Ако пазарът беше либерализиран и имаше много доставчици на газ, а не само монополистът “Булгаргаз“, нямаше да има такива изкривявания и икономиката ни да е толкова уязвима на подобни шокови поскъпвания на енергийните цени“, каза Данев.

И двамата коментираха, че поскъпването на цените ще се отрази изключително зле върху износа на страната, тъй като ползващите природен газ предприятия са експортно ориентирани.

Изпълнителният директор на "Агрополихим", Девня, Христо Петров заяви, че заводът на практика ще спре износа на амониева селитра поради неконкурентоспособност.

“Пресилено е да се каже, че драстичното увеличение на цените на природния газ ще се отрази пагубно на износа на предприятията от химическата промишленост, в които газът заема важно място в производството“, коментира от своя страна пред Mediapool Лъчезар Богданов от анализаторското звено "Индърстри Уоч".

Проблемът идва от енергоемкостта на производството

Ако цените на нашите износители на торове, други химикали или цимент се вдигат, то не трябва да се забравя, че цените и на износителите от другите страни същи се вдигат, защото газът поскъпва не само в България. Конкуренцията може да се изостри, но не на базата на цените, смята той.

Проблемът на нашата експортно ориентирана индустрия е, че е нетен консуматор на газ и е силно зависима от цените на суровината. Тя е и енергоемка и е друг въпросът кога най-сетне ще се разработи стратегия за развитие на по-малко гълтаща енергия индустрия в България, смята икономистът.

“Защо няма протести срещу увеличението на цените на петрола, съответно на горивата, на металите, особено в последните месеци?“, попита той.

Според него процесите на поскъпване на петрола и газа ще продължават макар и с временни отстъпления. Решение е българската икономика да спре да се базира на енергоемките производства, смята той.

Шефът на “Булгаргаз“ Димитър Гогов попита защо след като сега цените на петрола са двойно по-ниски от борсовите нива миналата година, когато надхвърлиха 140 долара за барел, цените на бензина са абсолютно същите. Пред бТВ той отново обясни, че дружеството му ще продава на загуба заради определените от ДКЕВР цени. По повод препоръката на Трайчо Трайков да тегли заем, след като изпитва недостиг на оперативни средства, Гогов заяви, че това не е най-добрият начин за управление на бизнеса.

Погрешна социална политика за бита

Относно повишението на цените на топлоенергията за бита Лъчезар Богданов коментира, че трябва да е ясно, че енергията не може да струва по-малко, колкото и на хората да не им се иска да е така. “А и е крайно погрешно социалната политика на държавата да стъпва на ниски цени. По-добре е да се стимулира активността на хората да печелят пари, за да си плащат парното, отколкото то да бъде изкуствено държано евтино“, допълни икономическият анализатор.

Заради намаляването на разходите на топлофикациите, за да се натисне ръстът на цените под 12 на сто, има риск клиентите да остават по-дълго без парно при евентуални аварии, предупреди заместник-председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества Валентин Терзийски:

"Не мога да кажа дали ще има режим на парното, но при всички случаи представлява висока степен на риск едно такова минимизиране на разходите за поддръжка. Съществуването на едно дружество от този сектор, нормалното му развитие трябва да бъде обусловено от ясна политика в сектора, т.е. не инцидентно през три месеца да се коригира и да се насажда чувство на несигурност в потребителите на топлофикационната услуга. Трябва да се даде възможност за алтернатива на горивната база", заяви Терзийски.

Още при разглеждането на проектоцените на топлоенергията дружествата предупредиха, че ги грозят фалити, тъй като цените на отоплението с електроенергия стават по-евтини от техните. Шефът на ДКЕВР Ангел Семерджиев пък посочи, че ако се повишат още тарифите за топла вода и парно, ще има отказ на още клиенти от услугите на централизираното отопление и хората съвсем ще спрат да плащат сметките си.

Отражението върху инфлацията под 1 процент

Според икономистите грубата сметка сочи, че инфлационното отражение от големия скок на газа ще е около 0.75-1.0 процентен пункт. Тъй като сме в летните месеци обаче, когато традиционно имаме дефлация или съвсем ниска инфлация, сумарното отражение от цената на газа може да е още по-слабо, смятат Богданов и Данев.

Трайчо Трайков коментира, че за разлика от предишното тримесечие, когато нареди на “Булгаргаз“ да продава на цени с 5 процента по-евтини от определените им от регулатора, този път няма да се натиска повишението на газа. “Това би било чисто административно, което означава отлагане на сегашното поскъпване за следващия период. Не смятам, че е уместно това да се прави“, заяви министърът.

Според него така не само, че не се помага на индустрията, но и тя не може да планира дейността си, защото няма да има правилен хоризонт за движение на цените на газа.

Той не пропусна възможността да отбележи, че поскъпването на газа се дължи на промяната на клаузите от договора с “Газпром“, договорени в края на 2006 г. по времето, когато министър на икономиката и енергетиката бе Румен Овчаров. “Сега, смятам да се вслушам в съвета на г-н Овчаров и да подаря по един негов портрет на всички предприятия, така че, когато цената на газа се променя, те да знаят на кого да благодарят. Защото той ме посъветва да си сложа неговия портрет в министерството и да му благодаря всяка сутрин за цената на газа“, заяви Трайков.

 

 image  Газът поскъпва почти с 25%, парното с 12%, токът – под 2%
28 Юни 2010

 

 image  Парното поскъпва средно с 12%, масови аварии при топлене с ток
18 Юни 2010



 
Шоково поскъпване на природния газ и парното от 1 юли назад | напред Видео (1)   |  Снимки (1) image image adv_schedule_994064529 = [ { "zone": "16", "position": "pre-roll" } ] ; showPlayer("flashcontent-994064529",adv_schedule_994064529, "http://images.btv.bg/","94.155.44.79:80","mp4:2010/06/28/994064529",411,"http://ads.btv.bg/"); image var carousel_1277822611 = new SimpleCarousel("slideshow",{ navigation : { prev : "material_header_prev", next : "material_header_next"} }); carousel_1277822611.init();

Шоково поскъпване на природния газ и парното от 1 юли. Токът поскъпва минимално. Синьото гориво скача с почти 25 процента. Последното толкова голямо увеличение на природния газ беше през 2008 година, припомнят експертите.

Решението ще засегне както индустрията, така и всички газифицирани домакинства. Парното в страната поскъпва средно с 12 процента, а токът за бита с 2 на сто. Държавният енергиен регулатор обяви крайното си решение. Подробностите - от Димитър Анестев:

След повече от два месеца сметки енергийният регулатор най-накрая взе тежкото решение, което със сигурност няма да се хареса, както на бизнеса, така и на домакинствата.

Природният газ поскъпва с 24,63%. Комисията се опита да ореже до минимум търговските надценки, които си слагат Булгаргаз и Булгартрансгаз, както и техните разходи, но дружествата са на ръба на фалита и няма как да продължат да субсидират цената на руското синьо гориво.

Комисарите решиха днес газът да поскъпне с 24 процента, но заради това, че през предишното тримесечие кабинетът изкуствено намали цената с 5 процента и я задържа под това, което бе определила комисията, от 1 юли увеличението реално ще е 29 процента.

При това увеличение на газа Топлофикациите ще повишат цените на парното за домакинствата средно с 12%. Най-много ще поскъпне топлото в София – 18% и Русе – 15,8% а с най-малко в Бургас и Плевен – под 1%.

Утехата за домакинствата е, че цените през лятото ще натоварят домакинствата само с по-скъпа топла вода, но през октомври, когато започне отоплителният сезон, сметките за парно ще ни бъдат още по-солени.

Токът за бита поскъпва доста по-малко, средно с 1,7% процента. Трите електроразпределителни дружества вече ще ни продават електроенергията на една цена. Последните три години токът се продаваше на различни тарифи за абонатите на ЧЕЗ, Е.ОН и И Ви Ен.

Киловат час дневна тарифа и в трите мрежи ще ни струва около 15 стотинки.

Киловат час по нощната тарифа поскъпва доста повече отколкото дневната. Един киловат час през нощта вече ще ни струва около 10 стотинки.

Комисарите надуха цената на нощната тарифа и с още един мотив. Държавата няма никакъв интерес абонатите, които плащат скъпо парно, да се откажат от Топлофикациите и да преминат на отопление с климатици или печки. Не за друго, а защото мрежата в големите градове и в повечето жилищни сгради не е проектирана да понесе такова натоварване.

Как потребителите приеха новината за по-скъпото парно и ток?

Пенсионерите са най-притеснени как ще понесат поредното поскъпване на парното и тока.

- Трябва да изберем топлото или яденето. Аз предпочитам да ям. Да не съм гладна и да оживея.
- Така ли си я представяте тази зима?
- Така си я представям, ще си намеря начин да оживея.

Много от хората са решили да си помогнат със семейния бюджет като заявят пред Топлофикация възможността да си плащат топлото на равни месечни вноски.

Икономистите към синдикатите предричат, че новите цени на енергоносителите ще надуят сериозно инфлацията. Възможно е през зимата тя да достигне двуцифрени стойности.

„Това нещо ще се отрази негативно на нивото на безработицата, на фалитите, знаете, че като процент те нарастват застрашително. И в общи линии нашето светло бъдеще, че излизаме от кризата, просто няма да се състои”, коментира Мика Зайкова.

Експертите предупреждават още, че предстоящото увеличение ще натовари сериозно както домакинствата, така и държавния бюджет. Защото при намалено потребление и износ на стоки от българския бизнес, в хазната ще постъпват още по-малко данъци.

Синдикатите алармират също, че социалното министерство сега спешно трябва да актуализира размера на енергийните помощи на социално слабите семейства.

Индустриалците също са обезпокоени

от предстоящото увеличение на природния газ. Според тях това ще удари сериозно всички отрасли на тежката промишленост, ще се отрази негативно и на износа, който в момента се съживява.
 

Препрати по имейл | Facebook | Twitter 28.06.2010, 19:05 Автор: Димитър Анестев Още материали от Димитър Анестев Видяна: 1077 Коментари: 14 image image Рейтинг: -2  
Последни от У нас   http://www.btv.bg/news/ikonomika-biznes/u-nas/story/1514983759-Shokovo_poskapvane_na_prirodniya_gaz_i_parnoto_ot_1_yuli.html


Според производителите хлябът ще поскъпне с 2-3 ст.


25 Юни 2010, брой 143

   
 

С 2-3 ст. ще се повиши цената на хляба 700 г заради повишението на цената на природния газ от 1 юли с 30%, прогнозира председателят на Браншовата камара на индустриалните хлебопроизводители и сладкари в България Николай Тапаров, цитиран от "Фокус". Цената на природния газ вероятно ще се увеличи с 29% от 1 юли. По думите на Тапаров от голямо значение е дали предприятията имат някакви резерви или не. Всяко предприятие само ще прецени какви цени на продукцията ще предложи в зависимост от разходите си.
Причината за повишаването на цената на хляба ще бъде фактът, че част от предприятията са газифицирани, а останалите работят на ток. Според Тапаров обаче газът би трябвало да си остане най-евтиното гориво: "така е по цял свят, така ще бъде и в България", коментира той. Евентуалното повишение на цените на хляба ще се усети още от първия ден на увеличението на природния газ у нас.
Николай Тапаров посочи, че не би трябвало повишението на хляба да се отрази чувствително за потребителите. По думите му се очаква да има добра зърнена реколта, което ще бъде благоприятно и за цените на хляба. На Консултативния съвет по зърното не са изразени някакви негативни тенденции.

Вестник "Дума"




Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 10040335
Постинги: 7893
Коментари: 3529
Гласове: 6343
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Инициатива за референдум за излизане на България от ЕС и безпартийно ВНС без хора били досега във властта
4. Български исторически календар
5. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
6. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
7. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
8. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
9. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
10. Забравеният д-р Янко Янев
11. Планът "Еврия"
12. Сайт с български бойни знамена
13. Исторически видеоблог
14. "Изгубената България" - исторически сайт
15. Владо Черноземски
16. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
17. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
18. Реалността днес и която идва...
19. Военное обозрение
20. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
21. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
22. РПЦ Царская Империя
23. Григор Симов: Нека не си затваряме очите
24. Исторически ревизионизъм
25. Вечния Църковен Календар на Светите Отци