Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
28.06.2010 18:05 - ЧЕЗ, ЕОН и ЕВН правят милиарди от далаверата с тока
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 1542 Коментари: 1 Гласове:
1



28 June 2010 imageСграбителското си поведение чуждите фирми, които купиха електроразпределителните дружества у нас, принудиха българите да плащат спекулативно високи цени. Средната цена на тока за бита у нас надхвърля невероятните за близкото минало щатски 10 цента за киловатчас без ДДС или 14 стотинки.
Въпреки това ЧЕЗ, ЕОН и ЕВН отново недоволстват и искат ново поскъпване.
Тази цена наистина е най-ниската в ЕС. Но ако се преизчисли през покупателната способност на населението у нас, изведнъж става най-високата.
Според Евростат (по данни за 2009 г.) французите плащат 9,6 евроцента/квтч, гърците - 10,6 евроцента, а естонците - колкото нас - 7,1 евроцента/квтч.
Данните показват, че стойността на електроенергията у нас вече покрива ценовия минимум на ЕС.
5% скок на цената на тока от първи юли означава повече печалби за ЕРП-тата, но не и по-добра услуга за гражданите. В същото време държавата не получава и лев дивидент за собствеността си в ЕРП-тата. Според специалисти за последните години общият неразпределен дивидент е 450 млн. лв.
И докато нашите тарифи за тока са само наполовината от най-високите в общността, разликата в доходите ни надхвърля 10 пъти. Затова е време държавата да се намеси и да защити правата на българския потребител. Защото 5% скок на тока от първи юли означава повече печалби за ЕРП-тата, но не и по-добра услуга за гражданите у нас. За Западна България например средната продължителност на спиранията на тока на един абонат трябваше да се намали от 179 минути годишно през 2006 г. на 48 минути през 2008 г. и до 24 минути през 2009 г., което разбира се не се е случило.
В същото време държавата не получава и лев дивидент за собствеността си в ЕРП-тата. Според специалисти за последните години общият неразпределен дивидент е 450 млн. лв. Глобите, които ДКЕВР налага, са смешни. ЧЕЗ бе глобен от Комисията за защита на конкуренцията с 260 000 лв. за лихвата, която се взема за прогнозните сметки. Но ЧЕЗ от лихви за една година е прибрала 800 хил. лв.
Не глобите ще решат проблема с ЕРД, а отнемането на лиценза, защото проверката в трите ЕРП-та откри грандиозни нарушения.
Основното нарушение на електроразпределителните дружества е при възлагането и превъзлагането на външни услуги на подизпълнители. По договор капиталът трябва да е 50% собствен и 50% привлечен, последният обаче е много малка част.
Според председателя на ДКЕВР Ангел Семерджиев

дружествата ЧЕЗ и ЕОН са нарушили лицензиите си, като са възлагали почти всички услуги на
компаниите-майки
Така непрозрачно се създава необосновано увеличение на разходите. (Виж табл. 1 и 2 за разходите за външни услуги на ЧЕЗ и ЕОН). 602 лв. на час, или 4818 лв. на ден, е тарифата, която плащало "ЧЕЗ електро" за "регулаторни услуги" на шапката си "ЧЕЗ България", показа още одитът на ДКЕВР. "ЧЕЗ електро България" е прехвърлило всички дейности, свързани с изпълнението на лиценза си, на "ЧЕЗ България", което не подлежи на контрол от регулатора. От своя страна компанията майка е възлагала дейности на подизпълнители.
С 6 договора е прехвърлила почти всички услуги (без тези за човешки ресурси, правни услуги и управление на собствеността) на компании, част от групата ЧЕЗ. Компанията, която отговаря за снабдяването с ток, се е ангажирала да плаща надбавка по договорите от 4 до 6% върху цената на услугите.
"Това е довело до всички условия за изкуствено, непазарно, непрозрачно и необосновано непрекъснато увеличаване на разходите на "ЧЕЗ Електро България", сочи докладът и уточнява, че това е нарушение на лицензията. Така част от приходите са "изсмуквани и прехвърляни на други компании от групата".
"ЧЕЗ електро" нарушила и друго изискване на лиценза - с активите разполага не тя, а компанията-майка "ЧЕЗ България".
По същата схема има договори с другата фирма с лиценз - "ЧЕЗ разпределение". Те са за наем на имоти, коли, услуги и др. Компанията прехвърлила дори спирането на тока на външни фирми.
През ноември 2008 г. са сключени 7 договора за над 8,7 млн. лв. В същото време "ЧЕЗ разпределение" имало 1279 души, които трябвало да се занимават с това.
Компанията майка е получила заем от двете си дъщерни фирми за 15 млн. лв. Правният анализ на експертите препоръчва икономистите да преценят доколко той е съответствал на пазарните условия.
В предварителните заключения се казва, че за заплати на служители в "ЧЕЗ Разпределение" за 2009 г. са платени близо 51 млн. лв. При външните услуги най-голям ръст има при "Разходи за администрация и управление "- от 2 млн. през 2007 г. на 12 млн. през 2009 г.
Външни услуги са позволени, само когато наемането на подизпълнител не води до увеличаване на разходите. ЧЕЗ например са завишили за 2009 г. спрямо 2008 г. разходите си за външни услуги с 36 на сто. Трябва да се изясни дали това е било необходимо, заяви Семерджиев. Има забележки и по начина, по който се отчита амортизацията в компаниите и как се осчетоводяват ремонтите. Докладът сочи също, че при ЧЕЗ има проблеми във времето, за което компанията отстранява авариите. При това дружество има пропуски и със възстановяването на разходи на потребители.
Не малка сума са харчили и от ЕВН за консултантски услуги.
Дневната ставка за консултантски услуги, оказвани от "ЕВН България" и "ЕВН" - Австрия, на дъщерните дружества, е 1680 евро, или по 210 евро на час.
В доклада е записано още, че не са отразени коректно разходи за материали и облекло. За електроразпределителното дружество за 2008-а и 2009 г. те са по над 600 хил. лв. За електроснабдителната компания са 19 хил. и 16 хил. лв. След като били дадени по ведомости, върху тях били начислявани и осигуровки и данъци.

Не било сигурно дали тези суми били използвани за закупуване на облекло
Според анализа на икономическите експерти на ДКЕВР "ЕОН България" продава на "ЕОН България мрежи" и на "ЕОН България" 13 услуги. Договорите били одобрени от Министерството на икономиката и енергетиката. Сумата общо за изнесените услуги за 2009 г. е 57 млн. лв., при 59 млн. през 2008 г.
За управленски услуги са платени 5,9 млн. лв. И при ЕОН отчитането, подмяната и изнасянето на електромерите е външна услуга - за миналата година в нея са инвестирани 13,4 млн. лв.
Договорите за външни услуги, прехвърлени на компании майки, са сключвани с надбавка от 2,73 до 8%.
При "ЕОН България мрежи" са прегледани над 150 договора за външни услуги - от ремонти до боядисване на стълбове. Тя е прехвърлила на компанията майка "ЕОН България" услугите по фактуриране, обслужване на клиенти и др. Плащани са разходите плюс надценка от 2,73 до 5,69%.
Компанията има договор за подмяна на електромери с "Региоком", Барлебен, който е до 24 септември 2010 г. Със свързано с тази фирма лице - унгарската ЗСГ, е един от примерите за хвърлени на вятъра пари. Договорът е за проверка на 1700 електромера срещу 10 евро на бройка и цена на калибриране - 20 евро. Тъй като фирмата не е лицензирана у нас, тя не можела да изпълни задачата, сочи докладът.
Сред фрапиращите контракти на ЕВН пък са два от 2008 г. за консултантски услуги с компанията майка в Австрия. Единият е с "ЕВН електроразпределение" за охрана на труда, финансови услуги, вътрешен контрол, счетоводство, правни въпроси, обработка на информацията и др.
За да не останат тези данни просто лист хартия, прокуратурата и данъчните трябва да си свършат работата. НАП вече проверява трите електроразпределителни дружества, а част от документите, намерени при проверката са дадени на прокуратурата.
За да спре рекетът с цената на тока обаче е

нужен и строг контрол върху регулатора - Държавната комисия за енергийно и водно регулиране
Много скоро ДКЕВР може да се окаже с изцяло нов и съкратен състав, след като в петък на извънредно заседание на парламентарната комисия за икономика, енергетика и туризъм прие нова поправка в Закона за енергетиката относно новата структура на енергийния регулатор.
Съгласно постановление на Министерския съвет броят на комисарите в ДКЕВР ще бъде намален от сегашните 13 души на седем - председател плюс шестима членове, по равно водни и енергийни експерти.
Приети на по-ранен етап поправки предвиждаха с орязването на комисарите да се прекратят мандатите на членовете и зам-председателите, но не и на шефа на регулатора Ангел Семерджиев, който бе назначен от новото правителство през октомври 2009 г. Така министър-председателят можеше да освободи всички без него.
От правната парламентарна комисия обаче излезли със становище, че трябва да се уеднаквят практиките, след като подобни правила вече са гласувани за два други независими органа - комисиите за защита на конкуренцията и за регулиране на съобщенията.
При новото положение, след влизане в сила на поправките в Закона за енергетиката, които се очаква да се одобрят на второ четене още следващата седмица и да заработят веднага след публикуването им в Държавен вестник, ще бъдат прекратени мандатите на всички от ДКЕВР. След това Министерски съвет ще излезе с решение за новия състав на регулатора, като не е изключено в него да има и от сегашните комисари, както и Семерджиев да запази поста си, след като под негово ръководство бе направен регулаторен одит на електроразпределителните дружества и се натиска поскъпването на ток, газ и парно от 1 юли. 

в. Атака

http://www.bgnet.info/



Тагове:   милиарди,   далаверата,


Гласувай:
1


Вълнообразно


1. raders - Наистина е идиотско, че държавата ...
28.06.2010 21:44
Наистина е идиотско, че държавата сама се е лишила от единственото печелившо звено в системата, с което е разполагала. Но кьорави овци - кьорави търговци...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 10048414
Постинги: 7921
Коментари: 3553
Гласове: 6350
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Български исторически календар
4. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
5. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
6. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
7. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
8. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
9. Забравеният д-р Янко Янев
10. Планът "Еврия"
11. Сайт с български бойни знамена
12. Исторически видеоблог
13. "Изгубената България" - исторически сайт
14. Владо Черноземски
15. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
16. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
17. Реалността днес и която идва...
18. Военное обозрение
19. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
20. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
21. РПЦ Царская Империя
22. Григор Симов: Нека не си затваряме очите
23. Исторически ревизионизъм
24. Вечния Църковен Календар на Светите Отци