Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 9989220
Постинги: 7845
Коментари: 3424
Гласове: 6303
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Инициатива за референдум за излизане на България от ЕС и безпартийно ВНС без хора били досега във властта
4. Български исторически календар
5. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
6. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
7. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
8. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
9. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
10. Забравеният д-р Янко Янев
11. Планът "Еврия"
12. Сайт с български бойни знамена
13. Исторически видеоблог
14. "Изгубената България" - исторически сайт
15. Владо Черноземски
16. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
17. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
18. Реалността днес и която идва...
19. Военное обозрение
20. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
21. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
Постинг
23.06.2010 20:11 - Гонят инвалид от общинско жилище /Или да имаш кмет като Найден Зеленогорски!/
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 1159 Коментари: 0 Гласове:
3



Темата от архива:

Инвалидите - човешко и нечовешки

Гонят инвалид от общинско жилище

 

Има опасност Горанчо Горанов и още 14 човека да останат на улицата

 

image

Поля ТОМОВА

Улица "Гурко" 3. Близо до символа на Плевен - Панорамата. И ужасяващо място. В един двор - две къщи. По оградата висят чаршафи и дрехи. Смрад от външна тоалетна се блъска с тежкия мирис на въглища. Това място обитава Горанчо Горанов с многолюдното си семейство. Дори и той не знае точно колко души живеят заедно - 14 или 15. Горанчо е инвалид от години. Получава 160 лв. пенсия. Вече дълго време е в общинско жилище, защото няма свое. Няма близки, не може да си позволи и квартира. През 2000 г. е настанен от "Жилфонд" в къща на улица "Брацигово" 9. Седем години живее на този адрес, където според заповедта за настаняване срокът за престой е "до събаряне на сградата". Къщата започва да се самосрутва след няколко години. Възниква и друг проблем. "Една вечер бях заплашван от съседи и ми искаха рекет. Идваха трима човека с пищови и аз подадох жалба до кмета да ме преместят", разказва Горанчо. Няма къде да бъде преместен и продължава да обитава къщата на "Брацигово" 9, докато тя не рухне. Следва преместване на фамилията му в друго общинско жилище - в района на Стара гара. Там обаче Горанчо живее едва месец и прави смяна, която го води на улица "Гурко" 3, където е сегашният му дом. Междувременно фамилията набъбва - деца се раждат, други членове на семейството прииждат...

Според протокол на "Жилфонд" от 25 март 2008 г. обитателите са 11 човека. Днес са с трима повече. Стаите в къщата обаче са три. Както и да се разпределят живущите, няма начин да се вместят. Затова една от дъщерите на Горанчо с децата си спи в рухнала и опасна за живота им постройка в същия двор. В нея таван няма. Огромна дупка зее и на пода. Най-странното нещо обаче е фактът, че обитателите на това място си събуват обувките, преди да влязат в помещението, което им служи за спалня. Тъй като нямат покрив, а зимата наближава, са решили да сложат найлони на покрива и да си внесат печка. Това обаче едва ли ще ги спаси от студа и снега. Има и реална опасност остатъчната част от покрива да рухне върху жената и децата и да се случи най-лошото. Тогава сигурно пак ще има коментари и опити да се разбере кой е виновен. Живият живот показва, че в тези случаи има виновен - институциите, които не искат или не могат да си свършат работата.

Участта на дъщерята грози и самия Горанчо, както и останалите членове на фамилията му. Мъжът е получил уведомление да напусне общинското жилище. Документът е от януари тази година, а като мотиви от общината са посочили няколко факта. Първо - Горанчо дължи близо 170 лв. наем за обитаваните от него общински жилища - на "Брацигово" и на "Гурко" 3. Наемът на месец е 30 лв. Горанчо обаче твърди, че си е плащал задълженията. Като втора причина да се изхвърлят на улицата 14 човека от "Жилфонд" изтъкват оплакванията от съседите на Горанчо, че децата вдигат шум и пречат. Той признава, че децата може би действително вдигат шум. "Причината за това е обаче, че кметът Найден Зеленогорски и директорката на "Жилфонд" не настаняват племенницата ми и дъщеря ми в общински жилища и затова тук, при мен, се събират толкова деца", обяснява ситуацията инвалидът. Действително племенницата му е картотекирана като нуждаеща се от общинско жилище. Отговорът на община Плевен обаче е - свободни жилища няма. Горанчо казва, че всички роднини, които живеят при него, просто няма къде да отидат. Затова мъжът подава възражение към уведомлението на кметството за напускане на къщата. Въпреки това през март т. г. Горанчо получава заповед да освободи жилището. В противен случай следва принудително изземване на имота. Горанчо Горанов обжалва заповедта пред Административния съд, затова тя няма да влезе в сила поне през зимата. След това, ако решението е в полза на общината, Горанов и семейството му трябва да освободят къщата. Тъй като няма къде да отидат, най-вероятно ще се самонастанят в порутени и опасни за живота им постройки. От "Жилфонд" заявиха, че основен мотив за изгонването на фамилията са жалбите от съседите и създаденото обществено настроение срещу обитателите на общинското жилище. Проблем с настаняването в такива жилища има, признават от общинската фирма. Община Плевен разполага с 1 000 жилища, които са заети. Нуждаещите се от подслон обаче са многократно повече. Според регламента и условията в договорите между "Жилфонд" и наемателите общинската фирма прави само т. нар. "основни ремонти" в къщите. Останалата поддръжка е за сметка на наемателите на общинските жилища.

 

Материалът е от архива на BG Север.

 



Тагове:   жилище,   кмет,   Общинско,


Гласувай:
3


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене