Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
23.06.2010 18:44 - Беларус спря транзита на руски газ
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 1561 Коментари: 2 Гласове:
0

Последна промяна: 24.06.2010 05:17



image

Беларуският лидер Александър Лукашенко възложи на правителството на страната да прекрати транзита на руски газ през територията на Беларус, предаде БиБиСи.

 

 

 

Това е станало на срещата на Лукашенко с външния министър на Русия Сергей Лавров.

 

 

Лукашенко отбеляза още, че съседните държави са изправени пред „газова война".

 

 

По думите му транзитът ще бъде възобновен когато Беларус получи 217 млн. долара транзитни такси.

 

 

„Разпоредих се правителството да прекрати транзита на руски газ през територията на Беларус, докато „Газпром" не плати дълга за транзит.", заяви Лукашенко.

 

 

Беларуският президент е започнал срещата си с руския външен министър с думите:

 

Искам да ви информирам за конфликта, който за съжаление ще прерасне в газова война между Беларус и Газпром.

 

 

По-рано Русия започна да намалява доставките на газ за Беларус заради неплатени дългове.

 

 

Нарастващият диспут между Русия и Беларус има потенциалът да удари 6, 25% от употребата на газ в Европа, заяви говорител на ЕК.

 

 

Еврокомисарят по енергетиката Марлене Холцнер заяви, че само три страни - Литва, Германия и Полша - ще бъдат засегнати от газовия спор.

 

 

През територията на Беларус руският газа захранва Калининградска област, Украйна, Полша, Литва и Германия.

 

 

Транзитът се осъществява чрез магистралния газопровод „Ямал - Европа" (собственост на Газпром) и чрез газопреносната система „Белтрансгаз" (50 % от акциите са на Газпром).

 

 

Годишно транзитът през Беларус е в обем от 50 млрд. кубически метра, като „Ямал - Европа" поема 33 млрд. куб./м. от общото количество.

 

 

Междувременно Москва увери Еврокомисията, че ще изпълни задължениеята си по газовия договор.

 

По думите на Марлин Холцнер от ЕК, руската страна е уверила, че ако Беларус наистина започне да ползва за вътрешни нужди газ от „Ямал" - който транзитира суровината само за ЕС - то Русия ще доставя природен газ за Полша и Германия през Украйна.

 

 

Припомняме, от началото на 2010 година Беларус плаща на Русия за газа не по действащия договор, а по установена еднолично от Минск цена.

 

 

В резуртат на това страната е натрупала задължения към Газпром в размер на 200 млн. долара.

 

 

Руската страна бе предупредила, че ако проблемът с дълга не бъде решен, от 21 юни доставките на газ за Беларус ще бъдат намалени.

 

 

След като Минск не погаси дълга си, от вчера, 10 часа московско време Газпром е започнал ограничаване доставките на руски газ за Беларус.

 

http://bolgari.net/


image
Газопроводът ”Ямал-Европа” през Беларус транзитира руски газ за Полша, Литва и Германия
Сн.: EPA/БГНЕС  
Беларус си плати и постави ултиматум на Москва 18:01 / 23 юни 2010 / По света

Беларус изцяло е платила газовия си дълг към Русия на стойност 187 млн. долара и иска Русия да плати за транзита 260 млн. долара до утре.

В противен случай ще спре транзитното подаване на руски петрол и газ. Това заяви беларуският вицепремиер Владимир Семашко, цитиран от Ройтерс, на която се позова БТА.

По-рано днес Русия намали с още 30% потока на газ към Беларус и така общо с 60% е по-малко подаването на синьо гориво.

Литва и руският анклав Калининград са сред най-силно засегнатите засега от газовия конфликт между Русия и Беларус. През Беларус минава и част от транзита за Полша и Германия, но засега няма информация за проблеми с руските газови доставки за тези две стр

http://dnes.dir.bg/



image
Газовото дружество ще трупа загуби, ако не се приеме предложението му за цената и надценката
Сн.: БГНЕС  
”Булгаргаз”: Трудно ще се плащаме газа 12:11 / 23 юни 2010 / Бизнес

Шефът на "Булгаргаз" обяви, че ако не бъде утвърдено исканото от дружеството увеличение на цената от близо 30%, ще има проблем с разплащането с "Газпром".

Изпълнителният директор на дружеството Димитър Гогов представи становището на компанията на открито заседание в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), на което бяха обсъдени цените на газа от следващия регулаторен период, предаде БТА.
Той посочи, че от началото на следващата година се очаква "Газпром" да продава газ на европейските си клиенти по 400 долара за 1000 куб м., предаде БНР. Това ще е с около 20% по-скъпо спрямо сегашните цени, на които "Булгаргаз" купува синьото гориво.

При по-малко повишение на цената "Булгаргаз" ще трупа загуби и финансовото му състояние ще бъде утежнено. Досега дружеството има недовзет приход от около 90 млн. лева, посочи Гогов.

Исканото увеличение с 29.6% е подкрепено и от експертен доклад на ДКЕВР. Увеличението на цената, предвидено в доклада, обаче е с 1.3% надценка за "Булгаргаз" при поискани 2%.
Тревожното е, че определяйки този процент на надценка вече трето тримесечие, има опасност той да не покрие оперативните разходи на дружеството, заяви Димитър Гогов.

При определянето на цената на газа от 1 юли 2010 г. "Булгаргаз" залага по-малко количество природен газ за българския пазар, съобщи изпълнителният директор на дружеството. Въпреки че заявеното количество природен газ от потребители е 447 млн. кубически метра по анализ на сегашното потребление и на потреблението през третото тримесечие на 2009 г. и 2008 г., считаме, че можем да поемем риска в ценообразуването да включим само 405 млн. кубически метра газ, заяви Гогов.
Не е казано, че останалите количества до заявените ще бъдат осигурени от хранилището в Чирен, това просто е риск, който поемаме, добави той.

Ако консумацията на газ в страната е по-висока, компанията ще купува гориво и разходите ще бъдат за нейна сметка.


Елементите, формиращи цената на природния газ, са цената на газа на входа на България - 338.7 долара и средният курс на долара за 30 предходни дни, който е 1.58712 лева за долар. Спрямо предходното тримесечие увеличението на цената на долара е с 14.868 стотинки, като през предходното тримесечие цената курсът е бил 1.43844 лева за долар.
През четвъртото тримесечие на 2010 г. не би трябвало да има шоково покачване на цената на природния газ, ако се гледат котировките на световните пазари, смята Гогов. Той добави, че и сега не би се стигнало до 30-процентно повишение на цената, ако при предишни регулаторни периоди тя не е била задържана.

http://dnes.dir.bg/




"Газпром" намали с 60% доставките си за Беларус
Литва получава 40 на сто по-малко газ

23 Юни 2010

 

image

Москва засили в сряда натиска си върху Минск в двустранния газов спор, определен от беларуския президент като "газова война". От сутринта ограниченията в доставките на руски газ за вътрешните нужди на Беларус са достигнали 60% или около 35 милиона кубически метра в денонощие. От своя страна Беларус заяви, че започва да отклонява за свои нужди от транзитирания за Европа руски газ, а Литва се оплака, че получава 40 на сто по-малко руски газ.

За по-строгите ограничения съобщи лично шефът на "Газпром" Алексей Милер. От началото на седмицата това е третото съкращение: в понеделник обемът на доставяния газ бе намален с 15%, във вторник – с 30%. Днешното 60-процентно намаление вореотня няма да е последно. Още в понеделник от "Газпром" обявиха, че ако Беларус не изплати дълга си, ограниченията ще стигнат до 85 на сто. Дългът от около 200 милиона долара се е натрупал, тъй като през първите месеци на годината Беларус е плащала доставяния газ на цената от миналата година, а не на изчислената по договор нова, по-висока цена.

Отначало Беларус предложи да се разплати с машини и оборудване, но Русия не се съгласи. Във вторник президентът Александър Лукашенко заяви, че е "взел пари на заем от приятели" и в най-скоро време Беларус ще плати дълга си.

Същевременно Минск обяви, че прекратява транзита на руски газ през своя територия, тъй като "Газпром" дължи за транзита 260 милиона долара.

Късно снощи беларуският вицепремиер Владимир Семашко обяви, че страната е започнала да отклонява от транзитния газ, за което била уведомила "Газпром".

В сряда сутринта Алексей Милер каза, че транзитът през Беларус се осъществява в пълния си обем и европейските потребители не изпитват затруднения.

Засилващият се газов спор между Русия и Беларус вече се отразява на Германия и Литва, каза обаче председателят на Европейския парламент Йежи Бузек. На срещата си с руския енергиен министър Сергей Шматко в Москва Бузек заяви, че руски газ не се подава за Европа в договорените количества и че Литва и Източна Германия вече са засегнати от това. Шматко обаче каза, че не може да потвърди тази информация.

Следобед в сряда обаче стана ясно, че газовите доставки през Беларус за Литва и руския анклав Калининград са намаляли с 40%. "Намаляването в нивото сега е повече от 40%,” каза Викторас Валентукевикус, главен изпълнителен директор на Lietuvos Dujos.

Литва не е получила никакво уведомление от Беларус преди съкращаването на доставките, добави той.

В миналото заради газови спорове между Русия и Украйна Европа е оставала на студено. Сега обаче европейски служители уверяват, че в случая с Беларус няма такава опасност, тъй като само 6.25 на сто от общото европейско потребление на газ минава през тази страна.

В Москва Бузек каза, че Европейският парламент е готов да изпрати свои наблюдатели, които да следят положението с транзита на руския газ през Беларус. Шматко съобщи, че е обсъждал в телефонен разговор с комисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер възможността да бъдат поканени европейски наблюдатели. По думите на руския министър това може да стане, ако има сведения за неразрешено отклоняване на газ. Засега руската страна няма такава информация и механизмът на наблюдателите не се използва , обясни Шматко.

Според руски експерти, цитирани от Газета.ру, краят на конфликта не е далеч, тъй като по-нататъшни ограничения на газовите доставки ще бъдат критични за Беларус. Страната не притежава големи газохранилища и не разполага със сериозни резерви за промишлеността си и за бита.

 
www.mediapool.bg



Тагове:   Беларус,


Гласувай:
0


Вълнообразно


1. анонимен - "БАЛШОЙ ТЕАТЪР"
23.06.2010 19:08
ВСИЧКО Е ЕДИН ГОЛЯМ РУСКИ...."БАЛШОЙ ТЕАТЪР"!!!!!!!!!!!!!!!
ПРЕДИ БЕШЕ УКРАЙНА ....СЕГА БЕЛОРУС ...И ВСЕ АТАКУВАТ,.. ПРЕНОСА ЗА ЕВРОПА НА РУСКА ГАЗ!!!!

ВЕСКО ФИЛИПОВ , КАЗА ЕДНА ГОЛЯМА ИСТИНА:

РУСИЯ ,НЯМА ВЕЧЕ,ТАКЪВ ГОЛЯМ РЕЗЕРВ ОТ ГАЗОВИ ЗАЛЕЖИ!!!!!!!
РУСИЯ ,В ГОЛЯМАТА СИ ЧАСТ, Е ЗАКУПЧИК НА ГАЗ ОТ СТРАНИТЕ ОТ СРЕДНА АЗИЯ, ЗАЩОТО НЯМА ВЕЧЕ ТОЗИ ДОБИВ НА ГАЗ,....КОЙТО ИМАШЕ В МИНАЛОТО!!!!

С ТЕЧЕНИЕ НА ВРЕМЕТО ,ТЕЗИ ПРОБЛЕМИ И НЕДОСТИГА,ЩЕ СЕ УВЕЛИЧАВАТ!!!!

ДА СЕ РАЗЧИТА ЕДИНСТВЕНО НА РУСКИТЕ ЗАЛЕЖИ И ДОБИВ ОТ ГАЗ И НЕФТ ....Е
ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ГЛУПАВО ОТ СТРАНА НА СЪВРЕМЕННА ЕВРОПА!

НЕОБХОДИМИ СА НОВИ И НЕЗАВИСИМИ ДОСТАВЧИЦИ , КАКТО ЗА БЪЛГАРИЯ ,ТАКА И ЗА ЦЯЛА ЕВРОПА!!!
ПАРИТЕ ,НА ЕДНОСТРАННО ВЛОЖЕНИТЕ ИНВЕСТИЦИИ......МОЖЕ УТРЕ -ПРОСТО ДА БЪДАТ ЗАГУБЕНИ!!!!
цитирай
2. samvoin - ВСИЧКО Е ЕДИН ГОЛЯМ РУСКИ. . . . &q...
23.06.2010 20:03
анонимен написа:
ВСИЧКО Е ЕДИН ГОЛЯМ РУСКИ...."БАЛШОЙ ТЕАТЪР"!!!!!!!!!!!!!!!
ПРЕДИ БЕШЕ УКРАЙНА ....СЕГА БЕЛОРУС ...И ВСЕ АТАКУВАТ,.. ПРЕНОСА ЗА ЕВРОПА НА РУСКА ГАЗ!!!!

ВЕСКО ФИЛИПОВ , КАЗА ЕДНА ГОЛЯМА ИСТИНА:

РУСИЯ ,НЯМА ВЕЧЕ,ТАКЪВ ГОЛЯМ РЕЗЕРВ ОТ ГАЗОВИ ЗАЛЕЖИ!!!!!!!
РУСИЯ ,В ГОЛЯМАТА СИ ЧАСТ, Е ЗАКУПЧИК НА ГАЗ ОТ СТРАНИТЕ ОТ СРЕДНА АЗИЯ, ЗАЩОТО НЯМА ВЕЧЕ ТОЗИ ДОБИВ НА ГАЗ,....КОЙТО ИМАШЕ В МИНАЛОТО!!!!

С ТЕЧЕНИЕ НА ВРЕМЕТО ,ТЕЗИ ПРОБЛЕМИ И НЕДОСТИГА,ЩЕ СЕ УВЕЛИЧАВАТ!!!!

ДА СЕ РАЗЧИТА ЕДИНСТВЕНО НА РУСКИТЕ ЗАЛЕЖИ И ДОБИВ ОТ ГАЗ И НЕФТ ....Е
ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ГЛУПАВО ОТ СТРАНА НА СЪВРЕМЕННА ЕВРОПА!

НЕОБХОДИМИ СА НОВИ И НЕЗАВИСИМИ ДОСТАВЧИЦИ , КАКТО ЗА БЪЛГАРИЯ ,ТАКА И ЗА ЦЯЛА ЕВРОПА!!!
ПАРИТЕ ,НА ЕДНОСТРАННО ВЛОЖЕНИТЕ ИНВЕСТИЦИИ......МОЖЕ УТРЕ -ПРОСТО ДА БЪДАТ ЗАГУБЕНИ!!!!
Е да де, дори и да приемем за вярно казаното от теб, на какво да разчитаме пък ние?
Иран е друг енергиен гигант, ние бягаме и от его, спираме блоковете на АЕЦ "Козлодуй", отказваме се от "Белене", същевременно още изнасяме евтин ток за съседите ни и не можем и да изпълним вече нормите които са договорени докато нашия ток ръсте ли ръсте и електроразпределението ни Е В ЧУЖИ РЪЦЕ ВСЕ ОЩЕ?
На кого и на какво пък разчитаме ние? На САЩ дето ептен я "закършиха" с петролния разлив и Израел им гушна целия петрол почти дето го заграбиха от Ирак след агресията си там ли?
На проекта "Набуко" дето па въобще нема да го бъде както виждаме ли?
Ирак госринаха и ние бягахме и от него докато беше свободен.
Е? Каква и къде е нашата енергийна политика и логиката в нея?
Нека не се "грижим" за руското енергийно бъдеще или това на ЕС и Европа, а за това на БЪЛГАРИЯ! Само и единствено...
Крайно време е за себе си да помислим и да се загрижим...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 10042269
Постинги: 7897
Коментари: 3530
Гласове: 6343
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Инициатива за референдум за излизане на България от ЕС и безпартийно ВНС без хора били досега във властта
4. Български исторически календар
5. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
6. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
7. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
8. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
9. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
10. Забравеният д-р Янко Янев
11. Планът "Еврия"
12. Сайт с български бойни знамена
13. Исторически видеоблог
14. "Изгубената България" - исторически сайт
15. Владо Черноземски
16. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
17. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
18. Реалността днес и която идва...
19. Военное обозрение
20. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
21. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
22. РПЦ Царская Империя
23. Григор Симов: Нека не си затваряме очите
24. Исторически ревизионизъм
25. Вечния Църковен Календар на Светите Отци