Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 9991352
Постинги: 7845
Коментари: 3424
Гласове: 6304
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Инициатива за референдум за излизане на България от ЕС и безпартийно ВНС без хора били досега във властта
4. Български исторически календар
5. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
6. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
7. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
8. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
9. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
10. Забравеният д-р Янко Янев
11. Планът "Еврия"
12. Сайт с български бойни знамена
13. Исторически видеоблог
14. "Изгубената България" - исторически сайт
15. Владо Черноземски
16. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
17. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
18. Реалността днес и която идва...
19. Военное обозрение
20. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
21. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
Постинг
20.06.2010 02:54 - 19 годишен почина мистериозно в карцера на затвора в Белене
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 2146 Коментари: 0 Гласове:
1



За някои събития е редно след време да си спомняме.
Архив! Забравени досиета! Следите остават!

19-годишен почина мистериозно в карцера на затвора в Белене

 

Сигнали твърдят, че осъдените не получават адекватна медицинска помощ

 

image

Поля ТОМОВА
Мира ГАНЧЕВА

Сутринта на 8 април в наказателна килия в затвора в Белене не реагира на сигнала за ставане 19-годишният Павел Георгиев. Около 7,10 часа постовите подават сигнал до дежурния главен надзирател, че на затворника му е прилошало. Линейката пристига за минути, но лекарят само констатира смъртта. Павел е от Силистра и излежавал две присъди - осем месеца за отглеждане на наркотици в домашни условия (канабис) и три месеца за грабеж.

Павел Георгиев влязъл в затвора в Белене на 1 август миналата година. Попада в наказателна килия, защото отправил заплахи по телефона към своя жертва на грабеж в Силистра. Майката на момичето подала жалба в полицията и се достигнало до Павел, който имал мобилен телефон в затвора. Затова той бил наказан.

В килията имало още двама затворници. Павел Георгиев влязъл в наказателната килия в петък - 3 април. От управата на затвора твърдят, че тогава е прегледан от лекар, каквото е задължителното изискване за всеки, който влиза в карцер. В понеделник Павел отново бил прегледан, пак по твърденията на управата на затвора. Този път защото се оплакал, че няма апетит. И най-изненадващо 19-годишният младеж, който до момента не е имал оплаквания, умира в съня си.

Според сигнал на затворници Павел е умрял от менингит и не е получил адекватна медицинска помощ. Пак според тези сигнали лекар в затвора няма и затворниците не получават нужните им грижи. По случая с Павел веднага е започната проверка. Аутопсията показва, че смъртта не е причинена от травми, тоест не може да се предполага, че Павел е починал от побой. Също така според управата на затвора смъртта е причинена от пневмония и гноен абцес в мозъка. Дали това е менингит, или не, сигурно може да се спори. Безспорно е обаче, че в рамките на два дни затворникът е прегледан два пъти от лекар, който, по думите на управата на затвора, е на разположение на лишените от свобода. Защо медикът не е забелязал симптомите на опасната болест, от която, оказва се, е издъхнал 19-годишният мъж, може би трябва да отговори проверката. Междувременно от управата на затвора обявиха, че в поправителното заведение в Белене не само има лекар, но и цял медицински пункт.

Смъртта зад решетките не е характерна за нашата страна, показва справка. В Плевенския затвор например няма смърт от 2000 г., когато двама лишени от свобода са починали от инфаркт. Два са смъртните случаи в ловешкия затвор за последните години, показва справка на "BG Север" в архивите. През юни 2006 г. Станислав Маринов Панайотов от Габрово загива нелепо при опит за бягство. 21-годишният рецидивист излежавал поредната 13-а присъда за кражба. Оставали му само 28 дни до изтичането й. Търпението му явно се е изчерпало, щом по време на вечеря решил да бяга и избрал отчаяно рисков маршрут. По гръмоотвода на затворническата психоболница се изкачил на покрива й. Надзирателите обаче открили липсата на Панайотов и хукнали подире му. Виждайки преследвачите, той се засилил към западната страна на покрива и скочил. След полет от 15 метра височина се приземил на черен път извън затвора, но фатално. От сблъсъка със земята младият мъж получил контузии, от които по-късно издъхнал.

През септември 2007 г. пък мъртъв в психиатричното отделение на болницата към ловешкия затвор е намерен 17-годишен младеж. Момчето било настанено за лечение след консултация с психиатър в поправителния дом в Бойчиновци, откъдето е дошло. При огледа на трупа не били открити следи от насилие. Според директора на затвора Марин Калчевски патологоанатомичната експертиза е показала, че младежът е починал от скоротечна пневмония.




Материалът е от архива на BG север




Тагове:   Белене,   мистериозно,


Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене