Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 9991314
Постинги: 7845
Коментари: 3424
Гласове: 6304
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Инициатива за референдум за излизане на България от ЕС и безпартийно ВНС без хора били досега във властта
4. Български исторически календар
5. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
6. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
7. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
8. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
9. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
10. Забравеният д-р Янко Янев
11. Планът "Еврия"
12. Сайт с български бойни знамена
13. Исторически видеоблог
14. "Изгубената България" - исторически сайт
15. Владо Черноземски
16. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
17. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
18. Реалността днес и която идва...
19. Военное обозрение
20. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
21. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
Постинг
16.06.2010 18:30 - Бойко Борисов: Завихме към САЩ още с влизането ни в НАТО и ЕС
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 723 Коментари: 0 Гласове:
1



СОФИЯ, Иван ИВАНОВ, 16 Юни 2010; 11:55

Не сме будали да даваме пари на вятъра, заяви премиерът Отношенията ни с Москва били добри и прагматични

Направили сме завой от Москва към Вашингтон още когато сме станали членове на НАТО и ЕС, каза вчера премиерът Бойко Борисов. Премиерът, както и цялото ръководство на МВР присъстваха на рождения ден на Специализирания отряд за борба с тероризма. България е евроатлантическа държава, членове сме на НАТО и на ЕС - така той отговори на въпрос дали има завой на България от Москва към Вашингтон. Нашият път е евроатлантически и мисля, че това е ясно на всеки, смята Борисов. Като членове на ЕС ние имаме прагматични, нормални и добри отношения с Русия, каза още българският премиер. Не правим завой, а за първи път вървим в права посока - такава, каквато трябва, каза премиерът.

Позицията ни по енергийните проекти е изгодна за България, допълни той. Бургаският регион не иска проекта „Бургас - Александруполис". Той няма да мине и през международна екологична оценка, неизгоден е, нямаме пари за него, а и другите държави нямат пари за нефтопровода, допълни премиерът. Същото е и за АЕЦ „Белене" - има три въпроса, на които трябва да се отговори: колко пари ще струва централата, за колко години ще се изплати и на кого ще продаваме електрическия ток, каза Борисов. Когато консултантът отговори на тези въпроси, ще кажем „да" или „не". Иначе какво излиза - българите сме будалите, които трябва да си дадем парите за нещо, без да знаем за какво.

Влияние върху околната среда може да има при строителството на „Бургас - Александруполис", но то ще бъде временно. Това каза в интервю за Агенция Фокус Пламен Русев, изпълнителен директор на българския клон на „Транс Болкан Пайплайн", която осъществява строителството на тръбопровода. Според него единствените съоръжения, които ще са над земята след строежа, са резервоарните паркове и помпените станции. Резервоарните паркове ще бъдат два - един в България, един в Гърция. Помпените станции са две - в първия етап непосредствено до „Лукойл" ще има мощна помпена станция, а за разширението ще има допълнителна помпена станция в района на село Устрем, Тополовградско. Освен това има и малки помпени брегови станции - едната е на входната точка на петролопровода в района на нефтеното пристанище в Бургас, другата ще бъде на изходната точка в Александруполис, каза Русев.

В случая влиянието върху околната среда е несъществено. „Влиянието е точно толкова, колкото при изграждането на една малка фабрика. Ако трябва да го сравня, тук няма производство. Не е като при „Лукойл Нефтохим", където има постоянно производство, където има непрестанно влияние. Не е като в ТЕЦ „Марица Изток" III, където също има производство и има постоянно влияние. Влиянието е по-малко дори, отколкото при една магистрала. При една магистрала отгоре постоянно минават автомобили и изхвърлят изгорели газове, а при нас това става с електрозадвижване и всичко е под земята. Какво влияние може да има върху околната среда един резервоарен парк, където се съхранява нефт", запита Русев.  

НЕУСТОЙКА

Договорът за АЕЦ „Белене" включва плащането на неустойка, ако българската НЕК се откаже от проекта, разкриха пред руския ежедневник „Комерсант" два източника, запознати с договореностите. От НЕК може да се поиска да плати компенсации за поръчаното оборудване, като размерът на неустойката може да достигне 1 милиард евро. Официалните решениe за това още не e взетo, но фактически България не финансира проектите от 2009 г., откакто правителството на Борисов смени кабинета на Сергей Станишев. Също така България сега смята за по-малко важен и третият ключов съвместен енергиен проект - газопровода „Южен поток" и се интересува повече от „Набуко".

http://marica.bg/


БСП смята за вредна и неизгодна за България позицията на премиера Бойко Борисов за евентуално спиране на енергийните проекти АЕЦ "Белене" и петролопровода "Бургас - Александруполис". Имам впечатление, че позицията на правителството се формира извън страната, заяви на пресконференция днес лидерът на БСП Сергей Станишев.

По думите му този фактор за формирането на позицията едва ли е европейски, след като проектът "Белене" е одобрен от Еврокомисията с конкретни бележки, че отговаря на стандартите за сигурност.

Виден е пълният хаос в главата на управляващите - това, че в рамките на един ден премиерът казва "отказваме се от "Бургас - Александруполис" и замразяваме "Белене", после министърът на икономиката заявява, че не може да повярва, че премиерът го е казал, след това от правителствената информационна служба потвърждават, че няма взето правителствено решение, означава само "пълен хаос", коментира Станишев.

Проектът за централата в Белене е важен за България, той повишава енергийната независимост на страната и дава възможност да произвеждаме по-евтин ток от електроцентралите, обясни лидерът на БСП.

Решението на премиера Борисов работи за интересите на други страни. Не знам дали е съзнателно, но определено обслужва чужди интереси, например Турция, заяви Станишев. По думите му не са дадени мотиви за спирането и на нефтопровода "Бургас - Александруполис", а има сключен договор за такъв проект между Русия и Турция.

Станишев предупреди за възможни финансови претенции от "Атомстройекспорт". Той очаква спирането на проектите да се отрази негативно на отношенията ни с Русия, например в предстоящия за преговори договор за доставки на газ.



източник:дневник.бг
Станишев: Позицията на премиера за енергийните проекти се формира извън страната

http://wallstreet.blog.bg/



Тагове:   още,   НАТО,


Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене