Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
15.06.2010 11:33 - Пловдив "чете" - като Герговград в допълнение с Гоце Първанов
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 1033 Коментари: 0 Гласове:
0



image

Гоце - от Перник до Пловдив

image

Гер`ги Гергов - деятел на културата в Пловдив


image

Божана Апостолова - двойничката на Кобзон на културния фронт

image

Петя - шефката на културата в Пловдив, агроном по образование


image

Нона и Боги - допълнение към пловдивската култура

image

Гоце и кмета  Славча - към културни пловдивски висоти. И разбираш оня нацист - като чуя за култура и се хващам за кобура или ... кура.


„Пловдив-чете”. Вторият Перник като Герговград. Отвратителен цирк.

 

            Книгата не заслужава такива цигании! Просто не ги заслужава и толкова. Панаирът с привкус на долнопробен пазар не заслужава Книгата, която все още се опитват да представят като „интелектуална стока”. Днес се изнесох на площада пред пловдивската община, защото харесвам книгата, давам си парите с удоволствие за нея, така са правили още прадядовците ми, така правеше майка ми, така учих и децата. Отриваше се осмото издание на празника „Пловдив чете”.

            Таксиметровият шофьор ме осведомява за задължението да прочете една страничка от книгата и ще я получи, ама „абе кой ще чете, тия луди ли са…”. Още в малките улички се сблъсквам със забързани пенсионери от постоянното присъствие в Градската градина: „Айде, че ще раздават книги без пари!” – подканят се двамина с вид на квартални пияници. На съседната уличка се сблъсквам със Стефчо Автографа, който ме осведомява, че „форумът е под патронажа на Георги/Гоце/ Първанов и се финансира от личния му олигарх Георги Гергов. Може и да дойдат”. – с надежда за подпис ме подминава с широка крачка местната знаменитост. Пред хотел „България”/?!/ локомотивеца Митко Срекмето ме приканва да побързам, че „ей сега ще раздават книжки”. На площад „Стефан Стамболов”/?!/ са разпънати ламаринени сергии с натрупани върху тях книжки в целофан – постижимата цел за множеството. Девойки в бяла премяна, т.е. бели тениски чакат началото. Всеки трябва да прочете една-две странички от избрана книга и да си я получи като бонус. Замисълът чудесен, ако не се осъществяваше от тежки общински профани.

            Хиляди, хиляди балони/предимно жълти/, мажоретки в червено, общински служители и съветници с подходящ дрескод. Напред се изтънтурват с блеснали погледи заместник-кметицата с ресор … култура Петя Дойчинова/Гогова/ подпухнала и барната в зацапано кафяво/полата не е виждала ютия поне от месец/ и фишу като на селска читалищна деятелка преди банкет, то е и разбираемо, защото специалността и` е придобита във висшия селскостопански институт, демек – агрономка е културната кметица на Пловдив; зам.–кмета по социални дейности Красимир Ангелов /бивш виден комсомолски началник/ в черен панталон и риза в убито електриково, от малкия му джоб авторитетно стърчи мобилен апарат; до него е бившият литературен гаулайтер и член на областния съвет на БКП поета Петър Анастасов в риза на червени квадрати,  а в малкото му джобче  е затъкната химикалка, разбира се. В строг тъмен костюм зад тях е шефа на общинския съвет, виден масон и пишман войвода Илко Илиев, мяркат  се и задължителните екзотики от коалиционните им партньори от БСП. Управляващите Пловдив.

Часът прехвърля 11 и домакинът и шеф на издателство „Хермес” Стойо Вартоломеев извиква сакралното „Нека започне голямото четене!”. Какво четене, к`ви пет лева? Виждали ли сте как цигани се втурват за кебапчета с бира преди избори? А когато пускаха за Нова година банани и портокали преди 1989 г.? На автогарата в Перник виждали ли сте бутането? „О-о-х! Изрод, счупи ми ръката бе!” – вие като флекс женица с басмяна рокля на точки към бабанка с подозрителна червенина. „Що ме настъпваш? Не ме дърпай? Стига, има за всички! Дай тая книжка с рецептите. И тая с хороскопите. Изпуснах билковата. Дай ми я. О-о-о!” – малка част от словесния поток. Бившият седесар и поет Краси Обретенов се опитва да прочете, според правилата едната страничка, но въпреки ръста и теглото си е отнесен като трапена риба от могъщата тълпа, която е обладана от интелектуалната стихия на раздаването. Наблизо се суети и двойничката на Йосиф Кобзон и видна пловдивска издателка, общественичка, тв-водеща, обществена съвест, поетеса, прозаичка и бизнес-дама Божана Апостолова. Гледа строго, но справедливо, с лек укор към организаторите. Леля Богдана се е сдобила с  десетина издания и ги подрежда в найлонова торбичка: „Ей, изпуснах рецептите на Димков. На черно  вървят по двайсе лева”. Отнасят и нея. Грубо и безкомпромисно. Малка групичка е подгонила Митето локомотивеца, който е награбил десетина екземпляра от „Съдба и хороскопи. Справочник. Алена”. „Изрод, крадец, дай тука две-три бе!” – подвиква бабето с басмата. Митето е набрал скорост и се скрива по „Гладстон”. Част от преследвачите търсят помощ от скучаещия полицай, но беглецът е като Джингиби.

            По високоговорителите глас тип Левитан информира пловдивското гражданство, че организатори и партньори са/тук внимавайте!/ - Международен панаир-Пловдив/мажоритарен собственик Гер`ги Гергов/, Нова българска телевизия /мажоритарен собственик Гер`ги Гергов/, вестник „Новият глас” /мажоритарен собственик Гер`ги Гергов/, сайта Plovdiv-online/основен спонсор Гер`ги Гергов/, в-к „Марица”/също/ и т.н. Сега разбирате ли защо патрон на „Пловдив – чете” е Гоце Първанов?! И защо е прав Цветан Цветанов като потвърди националната вест, че Пловдив от десетина години е Герговград? Пламен Ботевиста като слуша шпикера ми подвиква: „Обзалагам се, че Гергов не е прочел нито една книга през живота си, нито една!”. Дъни здраво градската духова музика.

            Безплатните бонуси са разграбени. Тук-там се менкат дублирани книжки. Стефчо стои с две-три тъжен.Разкъсали тетрадката с подписи. Бабата с басмата разгръща „Когато Пловдив беше столица” от Маньо Стоянов и тъжно, тъжно информира Пламен – „Ама аз съм от Скутаре, бе сине, защо беше тая блъсканица?!”. Срещу два лева се разделя с луксозното издание.

            Гордо крачи тазгодишният носител на Орфеевия венец за поезия Петър Анастасов с химикала на малкия джоб/вероятно за автографи/ и със спомени за „светлото бъдеще”, може и да си преповтаря собствения стих:

Поезията става стреме,

Стремление и хоризонт.

Поезията става време,

Поезията става фронт./1984 г./

И ми става тъжно, защото предни години носители на тази награда са Константин Павлов и Борис Христов. Има разлика, нали?

            В кварталното кръчме е кръстосал крака Митето Срекмето. Пие пловдивска гроздова с газирана вода. Шитнал е две безплатни книжни тела за хороскопи  на приличната цена от по десет лева. Останали са още десетина от творбите на Алена. „Братче, осигурих пиячката до края на седмицата с книжките!” – потайно ми споделя „далаверата” Митето. На съседната маса Лили Гъбата в неприлично къса пола за годините си е потънала в стоката, купена от предприемчивия футболен фен.

            Ако избира човек може да се сдобие и с хубави книжки. Стойо се е постарал да направи намаление от 20 %. Набързо изпразвам джоба си за „Да се обичаме с отворени очи” на Хорхе Букай, „Двойното дъно на класиката” на Йордан Евтимов, „Тротилов еквивалент” на Лев Пучков и Световната енциклопедия на пътешественика.

            Пламен се е съсредоточил в програмата на „празника”.  Страшно и тъжно. „Културната общественост” е поканена на премиерата на „Заекът на Гала”/може би става дума за русолявата булка от Нова ТВ?!/ от някоя си Светлана Дичева, а феновете на „Листопад” са почетени с книжката за турската любов „Ататюрк и Фикрие” от Хъвзъ Топуз и могъщо представителство е отделено на комунистическата литература с Иван Маразов, Стефан Дичев и Димитър Шумналиев. После идват чтенията на Богдан Русев, Васил Георгиев и Тома Марков, за да се завърши с фанфари по премиерата на … Нона Йотова, който е издала стихосбирката „Ще потъна в очите ти”. Ще си пее стихотворенията, вероятно посветени на герговия съдружник в панаира Боги Бонев. Виж, нейната книжка Гер`ги Гергов може и да прочете от уважение към спътника и`, който преди водеше Костовото правителство на нонините концерти. Помните нали?! „Синьо безвремиеееееее” и на първия ред Костов, Соколов, Тагарински, Праматарски, Бисеров, Жотев, Муравей,  абе – цялото синьо правителство с притворени очи.

            Финалът на „Пловдив-чете” е знаменателен – голям коктейл със заря. Десет минути. Вход – с покани. Място на действието – хотел „Санкт Петербург”. Домакин - Гер`ги Гергов – мажоритарен собственик на хотела, панаира, вестници, телевизии и сайтове. Ще раздава автографи на поканите. Гостува Гоце Първанов, който ще държи реч пред творците.

            Пък после недоволстваме, че Пловдив бил Герговград, а  в София му викали „Вторият Перник”…

            Книгата не заслужава това, което и` се случи.


image

Търсете разликите. От една година в пловдивските салони има прическа "тип Кобзон" . Срещу 160 лв. те подготвят за културните празници.

http://toross.blog.bg/



Тагове:   Пловдив,   Гоце,   ДОПЪЛНЕНИЕ,


Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 10043689
Постинги: 7901
Коментари: 3533
Гласове: 6344
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Инициатива за референдум за излизане на България от ЕС и безпартийно ВНС без хора били досега във властта
4. Български исторически календар
5. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
6. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
7. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
8. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
9. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
10. Забравеният д-р Янко Янев
11. Планът "Еврия"
12. Сайт с български бойни знамена
13. Исторически видеоблог
14. "Изгубената България" - исторически сайт
15. Владо Черноземски
16. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
17. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
18. Реалността днес и която идва...
19. Военное обозрение
20. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
21. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
22. РПЦ Царская Империя
23. Григор Симов: Нека не си затваряме очите
24. Исторически ревизионизъм
25. Вечния Църковен Календар на Светите Отци