Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 9989766
Постинги: 7845
Коментари: 3424
Гласове: 6304
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Инициатива за референдум за излизане на България от ЕС и безпартийно ВНС без хора били досега във властта
4. Български исторически календар
5. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
6. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
7. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
8. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
9. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
10. Забравеният д-р Янко Янев
11. Планът "Еврия"
12. Сайт с български бойни знамена
13. Исторически видеоблог
14. "Изгубената България" - исторически сайт
15. Владо Черноземски
16. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
17. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
18. Реалността днес и която идва...
19. Военное обозрение
20. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
21. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
Постинг
14.06.2010 22:11 - САЩ откриха залежи на ценни метали за 1 трлн. долара в Афганистан
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 1329 Коментари: 1 Гласове:
1



САЩ са открили находища на полезни изкопаеми на стойност близо 1 трлн. долара в Афганистан - много над досега известните природни ресурси в страната, съобщи "Ню Йорк таймс". Залежите са толкова богати на важни за модерната индустрия суровини, че може да превърнат Афганистан в един от най-големите добивни центрове в света, смятат американски специалисти

Потенциал за развитие

Откритието включва непокътнати залежи на желязо, мед, кобалт, злато и други важни индустриални метали, включително литий.  Документи на Пентагона дори описват страната като "литиевата Саудитска Арабия". Литият е необходим за много от съвременните мобилни устройства, като от него се правят батерии за лаптопи, мобилни телефони и смартфони.

Въпреки че ще са нужни много години, за да се развие рудодобивът в страната, потенциалът е толкова голям, че политици и изпълнителни директори на добивната индустрия смятат, че ще привлекат стабилни инвестиции дори и преди мините да станат печеливши. Това ще доведе до разкриването на много нови работни места и може да прекрати въоръжените противоборства сред местното население, които продължават вече десетилетия в Афганистан, прогнозира изданието.

"Тук има смайващ потенциал", заяви командващият Централното военно командване на САЩ, генерал Дейвид Петреъс.

Стойността на новооткритите залежи надхвърля многократно размера на сегашната съсипана от войни афганистанска икономика. В момента тя разчита основно на отглеждането на опиумен мак, на трафик на наркотици, както и на международни помощи.

Залежите са разпръснати из цялата територия на страната, като част от тях се намират в южната и източната част на Афганистан по протежение на границата с Пакистан - регион, в който се водят най-тежките и интензивни битки с талибаните.

Всичко започва със съветски проучвания през 80-те

Съществуват стари карти на залежите, разработването на които обаче не е започнало заради продължителните войни и нестабилността в страната. Съветски експерти изготвили карти през 80-те години на миналия век по време на първата война в Афганистан. След това картите били скрити от афганистански геолози заради гражданската война, която избухва малко след изтеглянето на съветските войски от страната. Американски геолози попадат на тях през 2004 г. и две години след това започват проучвания от въздуха. Използван е стар военен самолет за борба с подводници Р-3С, екипиран със специализирано оборудване. Той покрил близо 70% от площта на страната като резултатите били толкова обещаващи, че през 2007 г. се провежда още едно проучване и се съставят триизмерни профили на находищата.

Въпреки че резултатите били впечатляващи, те били игнорирани близо две години от американското и афганистанското правителства. Едва през 2009 г. екип за разработване на бизнес проекти, преместен от Пентагона от Ирак в Афганистан, попада на геоложките изследвания и оценява икономическия им потенциал.

Наскоро екипът на Пентагона изпрати нова група геолози да потвърди резултатите от изследването.

Най-големите открития са на залежи от желязо и мед. Количествата са толкова големи, че могат да превърнат Афганистан в една от най-големите добиващи страни в света. Също така е открито и значително количество злато в района Паштун в Южен Афганистан. Залежите от литий са в западната част на страната. По експертни оценки количествата не отстъпват на тези на Боливия, която е най-големият доставчик на суровината в света.

Нож с две остриета

Въпреки позитивните новини за администрацията на американския президент Барак Обама, това може да се окаже нож с две остриета, коментира "Ню Йорк таймс". Вместо да се сложи край на битките с талибаните новината за откритието може да ги насърчи към още по-ожесточена съпротива за връщане на контрола над страната.

Информацията за богатствата в недрата на Афганистан ще засили конкуренцията и между регионалните играчи като Китай, Индия и дори Русия, които ще настояват за по-голямо участие при експлоатирането на тези ресурси, коментира "Ройтерс".

Две китайски фирми вече са обявили 4 млрд. долара инвестиции за голямата медна мина Аинак, която се намира южно от столицата Кабул. Това е най-голямата невоенна чуждестранна инвестиция в страната до момента.

Друг голям договор за добив се очаква да бъде предложен на международните инвеститори към края на тази година. Става дума за право на добив на около 1.8 млрд. тона висококачествено желязо в отдалечения планински регион Хажигак. Очаква се интерес да проявят компании от Индия и Китай.  Според афганистанското правителство това е най-голямото неразработено находище  на желязо в Азия, допълва "Ройтерс".

От Юлиян Арнаудов

източник:дневник.бг
САЩ откриха залежи на ценни метали за 1 трлн. долара в Афганистан

http://wallstreet.blog.bg/




Гласувай:
1


Вълнообразно


1. vidrica - Е-те сега афганистанците ги отн...
14.06.2010 22:22
Е-те сега афганистанците ги отнема .
цитирай
Търсене