Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
12.06.2010 11:12 - ОТВОРЕНО ПИСМО ДО г-жа Цецка ЦАЧЕВА и г-н Бойко БОРИСОВ във връзка с промените в Закона за народната просвета
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 5513 Коментари: 10 Гласове:
5



http://cchery.blog.bg/ О Т В О Р Е Н О   П И С М О

до

г-н Бойко Борисов – министър-предстедател на РБ,

г-жа Цецка Цачева – председател на НС на РБ

с копие до Министър Сегрей Игнатов – министър на образованието, младежта и науката

във връзка с одобрените от правителството промени в Закона за народната просвета и Проекто-закона за общественото образование

 

 

Уважаема г-жо Цачева,

Уважаеми г-н Борисов,

Това, заради което се обръщам към вас не е молба за спонсорство, за искане на още пари, за помощ и т.н. Обръщам се към вас чисто и просто като майка. Затова и настоящето писмо няма да е сух текст – една майка винаги влага емоция, когато става въпрос за децата й. Правя го само и единствено от мое име, защото знам, че ако някога се наложи, ще застана зад всяка дума в това писмо без да ми се налага да се разочаровам от поредното мълчание на българите.

Пиша ви за нещо съвсем конкретно – няма нужда от общи думи, когато става въпрос за българските деца и тяхното образование. Вчера, г-н Борисов, на заседание на министерски съвет сте одобрили промени в Закона за народната просвета и наесен 5-годишните българчета ще трябва да влязат в нов етап от живота си – подготовката за училище. Г-н Борисов, г-жо Цачева, кога последно сте се грижили за дете на 5 годинки?!? Кога за последно сте общували с такава „аудитория”?!? Кога за последно сте наблюдавали 5-годишни деца, които искат неистово да играят, не да клюмат глави на чинове?!?!

Ще кажете сега, ама те няма да са на чинове, няма да е като училище, ще е същото като в детска градина. Добре! Защо тогава като ще е същото, ще се променя нещо?!? Промените не са ли плод на желанието нещо да се измени и подобри?!?!

Мисля, г-н Борисов и г-жо Цачева, че вие се опитвате да решите проблема с липсата на места в детските градини в големите
градове на страната. И да ви питам – само големите градове на България ли са важни?!?! Само те ли са България?!? И кое е по-важно – да има места за децата в градините или да има качество и резон в образованието?!?! И след като децата ни бъдат така добре подготвени 2 години в предучилищни групи, какво ще правят в първи клас?!? Ще пишат есета, разкази с елементи на разсъждение и ще решават задачи с дискриминанти. Дали не се предвижда по този начин до 4-ти клас те вече да са добили задоволително ниво на знанията си и спокойно да получат дипломи за средно образование! А после да си търсят работа, за да плащат осигуровки и да попълват липсите в държавния бюджет......

Уважаема г-жо Цачева, уважаеми г-н Борисов, как ще ме убедите, че с промените в Закона за народната просвета ще решите примерно следните проблеми:

1.    Повишаване качеството на образованието.

2.    Повишаване на процента на получилите средно специално образование.

3.    Осигуряване на сигурност в училищата.

4.    Осигуряване на едно добро съотношение на часовете, през които децата учат и са седнали по чиновете с часовете за спорт.


И то с мотиви като:

 

·       "Родителите отдавна желаят да има целодневно обучение, защото това е едно облекчение за работещите семейства" - Йорданка Фандъкова

 

·       "Целодневната организация на учебния процес е много важна, защото при нея се съчетава обучението, самоподготовката, играта, за да има едно по-пълноценно развитие на децата". Това звучи прекалено добре за да е истина... и ето доказателство за това: "Надявам се да има и повече условия за спорт в училище", посочи Фандъкова.

·       "Една от причините за премахването на двете смени е евродиректива за хигиената в училищата и здравословната учебна среда. Съгласно нея в сгради, строени за 400-500 деца, не могат да бъдат с двойно по-голямо количество ученици"

За какво качество на образованието ще говорим, когато няма условия въобще за образование, да не говорим за повишаване на качеството му. За каква хигиена ще говорим, когато няма пари да се ремонтират тоалетните по училищата, когато чиновете, които се използват в момента в класните стаи бяха стари още когато аз бях в първи клас? За каква хигиена ще говорим, когато дворовете на училищата ни са място за пушене на учениците от по-големите класове и няма сила да промени тази ситуация, а ние се радваме, че намираме само фасове, а не спринцовки от наркотици? Сега като задължите децата да седят по цял ден в училище до 7-ми клас, те ще зариват с фасове и плюнки училищния двор още повече време.....За каква сигурност ще говорим, когато деца от 1 до 12 клас ще са по цял ден заедно?!?! Малки и големи...... в добро и май повече в зло?!?

Уважема г-жо Цачева, уважаеми г-н Борисов, знаете ли..... аз гласувах за вашата партия на изборите. И ви се доверих.... и сега ви имам доверие. Вие на мен имате ли доверие?!?! Като българка, като гражданка на тази държава, като майка?!? Ще ми се доверите ли ако ви кажа, че губите с подобни инициативи? Ще ми повярвате ли, че добронамерено критикувам и заставам срещу мотивите на министъра на образованието, с които той е внесъл Закона за общественото образование в министерски съвет. Ще ми повярвате ли като ви кажа, че тези мотиви издишат и се излагате ако ги зачетете за аргументи? Вие вярвате ли че закона, който гласите ще доведе до:

1. Инвестиции в образованието още в най-ранна възраст.

2. Най-висока възвръщаемост на предучилищото образование по отношение на постиженията на индивида през целия му период на обучение.

3. Засиленото предучилищно образование като ефективна мярка срещу по-нататъшното отпадане на ученици от училище.

4. Формиране на положително отношение към училището и създаване на мотивация за учене благодарение на задължителната предучилищна подготовка.

5. Повишаване на обхвата на децата в системата на образованието.

 

Това са мотивите на министър Игнатов при внасяне на Закона за общественото образование. А всъщност по-напред да ви питам чели ли сте тези мотиви? Ако не – ето линк към доклада на министъра.

Знаете ли, АЗ НЕ ВЯРВАМ! Вие сигурно гледате на образованието като инвестиция. Нормално. Аз пък гледам на децата си като майка. Вярвам, ще се съгласите, че също е нормално. И затова за мен е важно те да имат спокойно, ненатоварено и нестресирано детство, което трябва да продължи възможно най-дълго като преходът между двете - детство и училище не може да стане с вълшебна пръчица след поредния РД!

Знаете ли, формирането на отрицателно отношение към училището става тогава, когато ти всъщност ходиш на училище. И колкото по-рано стане това и колкото по-задължително стане, то толкова по-голяма е вероятността да намразиш училище. Аз не искам това за моите деца. А вие желаете ли го за децата на България?!?!

Знаете ли, ако наистина засиленото предучилищно образование дава най-голяма възвръщаемост на индивида по отношение на неговите постижения през целия му живот, как тогава ще предотвратите отпадането на ученищи от системата на образование, ако те или техните родители счетат, че с две години предучилищна подготовка са инвестирали достатъчно в детето си и то е готово за постижения на попрището на живота?!?!? И ако е така, че благодарение на предучилищната
си подготовка, ние се реализираме най-добре в живота, защо тогава да не отпадне висшето образование и да се въведе 5-годишно предучилищно такова?!?!?

Министър Игнатов, помните ли, че обявихте широка обществена дискусия по темата, която повдигам с това открито писмо. Знаете ли, нито я чух, нито я видях тази дискусия, а още по-малко участвах в нея. Аз част от българското общество ли съм?!? И ако – да, защо не участвах в тази дискусия?

Министър Игнатов, помните ли, че обявихте мейл на министерството, на който всеки желаещ трябваше да си изкаже мнението по темата, която повдигам в това писмо.

Министър Игнатов, а помните ли, когато аз Ви писах на този мейл и функцията за автоматичният отговор на електронната Ви пощенска кутия ми върна в отговор:

To: Anelia Doneva

Благодарим Ви за изпратения имейл!

Всички предложения, мнения и коментари ще бъдат разгледани от нашите експерти.

Пишете ни отново,

Екипът на МОМН

Не вярвам да помните. Всъщност съм сигурна, че Вие не знаете нито за мен, нито за моя мейл, нито за моето мнение. Нито за мнението на много други родители като мен. Защо тогава обявихте този мейл?!? Според мен за да внушавате на всички ни, че нещо зависи от нас..........


Уважаема г-жо Цачева, уважаеми г-н Борисов, уважаеми министър Игнатов, като за последно от това писмо ще ви питам как бихте възразили на следното нещо:

„Много деца имат извънучилищни ангажименти свързани със спорт и други специализирани занимания. Ако влезне в този вид закона, това ще е удар за спортните, приложните, музикални и др. школи в България.”

 

Защо трябва да развалите нещо, за да създадете друго?!? Не може ли просто да развиете едното и да подпомогнете другото?!?!

Уважаема г-жо Цачева, във Вас ми е надеждата. Знаете ли, не успях да Ви видя на протестите срещу ГМО. Сега трябва ли да организираме протести срещу подобна форма на насилствено налагане на норми и правила за учене, за да се видим с Вас. Аз всъщност не държа да се виждаме. И ако парламентът, който председателствате не одобри готвените промени и новия закон, мисля няма да си губим взаимно времето в такива срещи!!! Иначе може би има смисъл да видя човека, за който гласувах и който трябва да ме представлява във властта!

 

С Уважение,

Анелия Донева,                                             11.06.2010 г., София



Гласувай:
6


Вълнообразно


1. baimomchil - Какъв е смисъла от този пост?<EOM>
13.06.2010 13:43
цитирай
2. watchtowerman - Вся власт Советом!
13.06.2010 15:14

Фактите от историята са категорични: да се върне миналото за да се изживее отново(изглежда за да има като резултат на изхода да се появи ДРУГО?!) е само окарикатуряване, което ще бъде платено обаче, както винаги!, чрез увеличаване на смъртността сред социума, подложен на тоз и подобните му експирменти. Току що се появи новината, че в-к Ню Йорк Хералд трибюн е публикувал научни изследвания на демографското развитие в света, в което БЪЛГАРСКИЯТ ЕТНОСТ е на първо място в света по темпове на ликвидация...
И няма как да не е така, след като НАЛАГАТ на ЕТНОСА да си праща децата на училище още от 5 годишна възраст. Извинете господа Управляващи, ако вие се нафирквате всяка вечер и сутрин се будите недоспали и компенсирате недоспиването с кафета, кофеин и разни други благини на химията, то кой ви даде правото да отнемате биологичния следобеден сън на 5 годишните?! Изглежда мислите или не мислите, че децата ще я карат като вас в ободряването или смятате, че сънят като седиш на чин дава същия ободрявщ и възстановителен ефект, както да спиш на легло?! Българският етнос за да е на върха на таблицата по смърнтост ИЗКЛЮЧИТЕЛНА ВИНА ЗА ТОВА НОСЯТ политиците на ВЛАСТ, чрез свойте решения.
Господа Управляващи, ако БЪЛГАРСКИЯТ ЕТНОС МРЕ като на война не е ли по-добре да обявите война на ония, които водят тая война срещу българите, като по този начин ще отговорите на слуховете, че не ВИЕ ВОДИТЕ ТАЯ ВОЙНА срещу БЪЛГАРИТЕ... Не считате ли, че е ВАШЕ ЗАДЪЛЖЕНИЕТО ПРЕД Историята, и паметта на дедите ни, БЪЛГАРИНЪТ, ако ще да мре, да е на бойното поле, по време на война,а не - във мирно време, предаден от управниците си ...?!
цитирай
3. nakom - .
13.06.2010 15:55
Да не си гласувала бе.Ти си ги избра, да си мислила.Сега и да ривеш - файда никаква.
цитирай
4. анонимен - На мама и тати тъпото, не може да учи нищо на 5 г.
13.06.2010 21:02
Да, нека децата ви останат прости и неуки като днешните си родители, вас включително, които ходят по врачки, вярват на астроложката от БТВ, но не и в наука.
Нека децата останат прости, да не могат да пишат и четата правилно и да пращат магистрала Люлин в Русе.
На 47 години съм и направо ми призлява колко тъпи, неуки, пълни с комплекси и без елементарна обща култура са днешните 30 годишни. Освен един английски език и да извадите една диплома я по право, а по администрация на публичния дом от някой измислен университет нищо друго не знаете.
Научих се да чета на 5 и то без училище. Нима детето ти е така тъпо, че няма да може? Вярно, че са ви тъпи и децата. То частни уроци, платени даскали, защо? Много просто - Днес мама и тати са така тъпи, че не могат дас помогнат на детето си дори да си напише домашните от 5 клас!!!
цитирай
5. baimomchil - Ооооо ум белият делфин - номер 4 анонимката
14.06.2010 09:25
Нали беше много умен бе?

Па да беше измислил нещо ново, само с една плоча и навсякъде е въртиш. ПАЛЯК.
цитирай
6. snejanka29 - Пълно БЕЗУМИЕ
14.06.2010 10:18
Благодаря на авторката за невероятната идея ,информираност и безрезервна
вяра!

НЕКА НЕ СЕ СРАВНЯВАМЕ С ЕЛИТНИТЕ ДЪРЖАВИ . Пари нямаме в хазната да покрием цяла България .
МОЛЯ ВИ НЕ МИСЛЕТЕ САМО ЗА ГОЛЕМИТЕ НИ ГРАДОВЕ.
А ЗА МАЛКИТЕ ОБЩИНИ КОЙ ДА ПОМИСЛИ ???????????
Или ще сливаме децата от няколко села в общинското училище ?
И ще ги будим в черни зори да ги качим на автобуса ,за да стоят под надзора на някоя неграмотна "лелка " !
ПО БОЖИЯТА ВОЛЯ СЕ РАЖДАТ МНОГО ИНТЕЛЕГЕНТНИ И ДОБРИ ДЕЦА -ИНДИГО,
Те имат нужда от нашата ЛЮБОВ ,а да се научи да чете всеки може ......
Нима ние почвахме на 5 години подготвителния клас ?Нима сме по неуки за дето не сме започнали от 5 годишна възраст ?

МОЛЯ ВИ ,ГОСПОДА УПРАВНИЦИ НЕ СЪМ УВЕРЕНА ,ЧЕ ЩЕ ИМАТЕ СМЕЛОСТТА ДА СЕ ПОКАЖЕТЕ ПУБЛИЧНО.
ТОВА ДА НЕ СА ИЗБОРНИ ВРЕМЕНА ТА ДА НИ СВАЛЯТЕ ЗВЕЗДИ ОТ НЕБЕТО ?
НА КОЯ ПАРТИЯ ЗАЛЕГНА В ПРЕДИЗБОРНАТА ПЛАТФОРМА ТАЗИ ПОПРАВКА В ЗАКОНА ?
Спрете това безумие !
цитирай
7. анонимен - bravo
14.06.2010 13:17
Напълно подкрепям авторката на това писмо.Господа управляващи бъдете родолюбци и мислете с главите си. НЕ СЪСИПВАЙТЕ БЪДЕЩЕТО НА БЪЛГАРИЯ-НАШИТЕ ДЕЦА.
цитирай
8. injir - , , Ние сме независими, защото нищо ...
28.07.2010 16:12
,,Ние сме независими, защото нищо не зависи от нас.,, Из популярното през 90-те години на миналия век телевизионно предаване ,,Ку-ку,,.
цитирай
9. therainss - Цецка Цачева
03.08.2010 17:10
Цецка Цачева - не всичко, което има бузи, е лице...
цитирай
10. анонимен - Подкрепям Ви!
06.08.2010 15:24
анонимен написа:
Напълно подкрепям авторката на това писмо.Господа управляващи бъдете родолюбци и мислете с главите си. НЕ СЪСИПВАЙТЕ БЪДЕЩЕТО НА БЪЛГАРИЯ-НАШИТЕ ДЕЦА.
Подкрепям това мнение !
Не е нормално деца на 5 години да са в училище !
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 10053535
Постинги: 7921
Коментари: 3556
Гласове: 6351
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Български исторически календар
4. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
5. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
6. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
7. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
8. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
9. Забравеният д-р Янко Янев
10. Планът "Еврия"
11. Сайт с български бойни знамена
12. Исторически видеоблог
13. "Изгубената България" - исторически сайт
14. Владо Черноземски
15. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
16. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
17. Реалността днес и която идва...
18. Военное обозрение
19. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
20. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
21. РПЦ Царская Империя
22. Григор Симов: Нека не си затваряме очите
23. Исторически ревизионизъм
24. Вечния Църковен Календар на Светите Отци