Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 9989081
Постинги: 7845
Коментари: 3424
Гласове: 6303
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Инициатива за референдум за излизане на България от ЕС и безпартийно ВНС без хора били досега във властта
4. Български исторически календар
5. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
6. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
7. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
8. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
9. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
10. Забравеният д-р Янко Янев
11. Планът "Еврия"
12. Сайт с български бойни знамена
13. Исторически видеоблог
14. "Изгубената България" - исторически сайт
15. Владо Черноземски
16. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
17. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
18. Реалността днес и която идва...
19. Военное обозрение
20. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
21. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
Постинг
10.06.2010 20:10 - Български разследващи журналисти, къде сте?
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 1460 Коментари: 1 Гласове:
1

Последна промяна: 10.06.2010 21:46


http://worldissue.blog.bg/

Разглеждам интернет, гледам телевизия, опитвам се да забележа български журналист (или журналисти), който прави някакви сериозни разследвания, анализи и разкрития, и... нищо. Обаче, ако поровя из чуждите сайтове - има изобилие от най-различни статии и анализи с много интересна информация. Ако разгледате блога ми, ще забележите, че 3/4 от работите са взети от чужди сайтове (и за всяка една съм отделял значително време, за да я преведа).

Ако бях пробвал да открия същата информация от български източник, щях да ударя на камък. Или тук никой не се интересува от тероризъм, финанси и глобализация, или просто шефовете на изданията не позволяват да се публикува такава чувствителна информация. Честно казано, най-логично ми изглежда втория вариант. При положение, че все пак от собственика на вестника зависи какво ще се печата.

В тази връзка се сещам и за БТВ и по-специално бтв репортерите. Репортажите им претендират за разследващи, но за трийсетте минути, които им се отпускат аз не виждам да правят някакви чувствителни разкрития. Не мога да открия анализи на случилото се в страната през 90-те (искам да се поразровя и открия нещо повече за сътресенията в българската икономика и банкова сфера, най-вече, влиянието на МВФ и германските капитали).

Сещам се тук и за Елена Йончева. Обикаля тя по планетата, прави репортажи, отделят й доста внимание в медиите след това (трябва да отбележа, че ме впечатлява куража й да пътува до най-неприятните места на планетата.), но какво ни дават репортажите й? Някаква сериозна информация и разсъждения? По-скоро не. В работата й за мен най-непонятно е какво толкова я впечатлява в чеченските терористи, особено Басаев, за които тя говори доста положително, поне с такова впечатление оставам от няколко нейни интервюта. Нещо толкова привлекателно ли има в този кървав престъпник? Все едно някой журналист от БиБиСи да почне да се очарова от бин Ладен...

Освен това, ако например реша да напиша в гугъл някаква фраза на български (име, събитие или друго), най-вероятно резултатът ще ми даде мнение от някой форум или нещо подобно, но не и препратка към кадърна журналистическа статия. А ако напиша същите ключови думи на английски, ще ми излезнат стотици информационни сайтове, независими организации, журналистически сдружения и така нататък.

Ще стигна и до там, че вече ще търся статии относно ситуацията в България по англоезичните сайтове (там поне е малко по-лесно да се открие независимо и обективно мнение).

Но все пак може би не съм прав, че няма добри наши журналисти, които наистина се стремят да стигат до сърцевината на проблемите? Може би вие знаете такива имена? Споделете ги.   




Гласувай:
1


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - А кой е декан на факултета по журн...
10.06.2010 21:29
А кой е декан на факултета по журналистика?
цитирай
Търсене