Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 10036038
Постинги: 7891
Коментари: 3512
Гласове: 6340
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Инициатива за референдум за излизане на България от ЕС и безпартийно ВНС без хора били досега във властта
4. Български исторически календар
5. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
6. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
7. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
8. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
9. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
10. Забравеният д-р Янко Янев
11. Планът "Еврия"
12. Сайт с български бойни знамена
13. Исторически видеоблог
14. "Изгубената България" - исторически сайт
15. Владо Черноземски
16. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
17. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
18. Реалността днес и която идва...
19. Военное обозрение
20. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
21. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
22. РПЦ Царская Империя
23. Григор Симов: Нека не си затваряме очите
24. Исторически ревизионизъм
25. Вечния Църковен Календар на Светите Отци
Постинг
06.06.2010 16:38 - 20 милиона кредит се стовари върху гражданите на Плевен
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 868 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 10.06.2010 20:16


20-милионен кредит се стовари върху гражданите на Плевен



Не са ясни икономическите параметри на заема, твърди опозицията



Емилия КАРАБУЛЕВА

По предложение на кмета Найден Зеленогорски общинският съвет в Плевен реши да бъде изтеглен банков заем в размер на 20 млн. лева. Целта на кредита е да се подобри техническата инфраструктура в града, а с част от средствата да се извърши съфинансиране по проекти на европейски програми. Предстои да бъде избрана банка, по 33 дейности ще се разпределят средствата от заема. Срокът за погасяване е 15 години, усвояването ще става целево, на траншове в продължение на 24 месеца, считано от датата на подписване на договора за кредит. Гратисният период за плащане на главницата е не по-малко от 18 месеца, което пък означава, че настоящата общинска администрация няма да поема ангажимент към тези вноски, а те директно се прехвърлят за следващи мандати.

По време на дебатите на общинската сесия от ГЕРБ поискаха двете части на заема - за инфраструктурата и за съфинансирането по европейски програми, да се гласуват отделно. От "Атака" предложиха да има отделни гласувания за всички 33 позиции по кредита. И двете предложения бяха отхвърлени от мнозинството.

В пространно изложение лидерът на БСП в местния парламент Любомир Петков обърна внимание върху това, че въпросът с кредита не е рутинен, защото става дума за много пари, които после трябва да се връщат не от общинската администрация, а от гражданите. Според него освен това не е поднесена аргументирана мотивация - защо е нужно да се вземе предложеното решение, защо трябва да бъде взето сега, при тези условия, какви са очакваните резултати и възможните последствия. На старейшините не беше предоставена актуална оценка за състоянието на общинската инфраструктура, т. е. кое налага в най-тежкия момент на икономическа криза да се влеят 20 млн. лева кредитни средства в инфраструктурата на общината.

Изнесените данни показват, че от 2003 г. досега са похарчени над 25 млн. лева за ремонт и изграждане на инфраструктурата в Плевенска община, включително със средствата от предходния инвестиционен дълг, които още не са изплатени напълно. Така за 7-годишен период са вложени повече средства от размера на искания кредит. Въпреки това обаче се предлага нова, бърза и голяма инвестиция, най-вероятно защото досегашните са безрезултатни. Това може да бъде следствие от лошо планиране, от лошо изпълнение, а може и от двете заедно. Зад което прозира недобро управление на средствата за капиталови разходи, коментираха от БСП. Оттам акцентираха върху слабата работа на общината по спечелване и реализация на европейски проекти.

"Ако една администрация не може да управлява разумно и целесъобразно своите средства за капиталови разходи, то усвояването на един голям инвестиционен кредит може само да уголеми негативния ефект от недоброто управление на публичните средства. Така, вместо до решение на проблемите, може да се стигне до допълнително свиване на възможностите в близка перспектива", заявиха от опозицията.

Подчертано беше, че изчисленията на база последния заверен отчет за собствените приходи на общината не могат да дадат ясна представа за обема на бъдещото задължение, съотнесено към размера на общинския бюджет. Освен това, със заложения гратисен период от 18 месеца за плащане на главницата, се оказва, че в края на 2011 и началото на 2012 г., когато започне изплащането на вноски по главницата в сила вече ще бъде следващ годишен отчет за собствените приходи на общината. Затова преди да се поеме рискът от такъв заем е трябвало да се анализира динамиката в движението на собствените приходи за последните няколко години и да се прогнозира изпълнението в краткосрочна перспектива. Още повече, че данните за последните три години показват, че обемът на собствените приходи на общината не бележи ръст, а напротив, наблюдава се обратна тенденция, коментираха от БСП.


Материалът е от новия брой на BG север
 


КОМЕНТАР


Един поръчва музиката, друг плаща

 

Честито, плевенчани! Вероятно вече сте научили "благата" вест, че до 2026 г. ще изплащате с вашите данъци 20-милионен кредит, и то със солидни лихви (виж стр. 4). Любимият ви кмет Найден Зеленогорски с послушното си мнозинство в общинския съвет превръща в роби не само вас, но и децата, че дори и внуците ви. Всеки невръстен малчуган днес е бъдещ задлъжнял по наследство гражданин, който ще трябва да погасява борчовете на сегашния градоначалник. Реална е опасността след година и половина след вноските по заема да не остават пари за детските градини и яслите, за здравеопазването, за социални дейности. Защо Зеленогорски постъпва така ли? Много ясно - мандатът му свършва догодина, а предстоят местни и президентски избори. Някой да не си мисли, че всичките милиони от кредита ще отидат за асфалт на улиците? Нали знаете, че градоначалника го спрягат за кандидат-президент. А такава предизборна кампания е доста по-скъпа от кметската.





Тагове:   Плевен,   кредит,   милиона,


Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене