Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
05.06.2010 19:31 - Недосегаеми бродят из селата, полицията не може /Или не иска?!/ да ги спре
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 1045 Коментари: 1 Гласове:
2

Последна промяна: 05.06.2010 19:32


Недосегаеми бродят по селата, полицията не може да ги спре



В Опанец за броени дни са обрани десетина къщи и един магазин



Поля ТОМОВА

Село Опанец е на няколко километра от Плевен и има над 1 500 жители. От месеци насам обаче хората тук живеят в непрестанен страх. Причината - крадци върлуват всяка нощ. Почти няма къща, която да не е обрана. Обирджиите влизат през нощта и задигат само нафта, метал и инструменти. Засега. Владимир Илиев е изгорял с близо 5 хиляди лева, когато една нощ крадци нахлуват в железарската му работилница и обират до шушка инструментите му. "Само един електрожен струва 1 200 лв. С представени фактури и документи от оценител ходих в полицията и ми пратиха писмо, че делото е прекратено поради неизвестен извършител и дотам", разказва историята си Владимир. Същото е преживял почти всеки в селото. Като Галя Петрова, от чийто дом през март е изнесено имущество за около 1 500 лв. "Като съобщихме за кражбата в 6,30 полицията дойде чак в 9,30, защото имали оперативки и не знам какво. Оказа се, че кражбата не е с взлом, защото не била разбита вратата. Писах жалба, тя потъна някъде, после писах втора и до днес абсолютно никаква реакция от полицията - какво е станало, няма абсолютно никакъв отговор от тях", казва жената.

Всяка къща в селото има куче. Оказва се обаче, че това не спира крадците. "Ставам в шест сутринта и

кучето ме гледа

препарирано,

стои, мига и дотук. Явно нещо са му дали - спрей ли, какво ли, не разбирам", споделя Симеон Георгиев, който също се е разделил с част от имуществото си. Кметът на Опанец Георги Петков признава, че за последните дни в селото почти всяка нощ има кражби. Както и че е безсилен да се справи с проблема. "Какво ни остава на нас, аз не виждам - като няма средства за охрана, освен аз да обикалям нощем улиците и поне да се предотвратят кражбите. Защото знаем след като се извърши една кражба колко време трябва да се заловят крадците и дори да се осъдят", казва кметът Георги Петков. Решението на проблема обаче едва ли е в това кметът да обикаля нощем улиците на селото.

Последната кражба в Опанец рязко се отличава от другите. Това е обир на хранителен магазин. Задигнат е оборотът от касата, както и няколко бутилки твърд алкохол. Магазинчето е собственост на Красимир Булиев и се намира на първия етаж на къщата му. Той чул алармата и скочил. Видял крадеца и хукнал да го гони. Не го стигнал. Потърсил полиция. "Човекът се оправдава, че нямат хора, няма персонал в полицията. И аз го питах: как нямате хора, нали полицията е повече от армията". Въпросът на Красимир Булиев е въпрос на всички окрадени през последните месеци жители на Опанец.

Хората тук

не вярват

на властта.

Имаше насрочена среща на полицията с обществеността и тук искам да отбележа, че обществеността въобще не знаеше за тази среща, казва Галя Петрова.

От полицията признават, че кражбите в селата напоследък зачестяват. Конкретно за Опанец от началото на годината са подадени 22 сигнала към органите на реда. Основно това са сигнали за кражби. Разкрити са едва седем престъпления. От тях пет броя са кражби, един брой е посегателство срещу горския фонд и неправомерно присъединяване към електропреносната мрежа, обявиха от полицията. Според криминалистите последните кражби в Опанец са извършени от гастрольори или новопоявили се пришълци. Нямало данни в селото да върлува организирана престъпна група. Потърпевшите от Опанец обаче са на друго мнение. И за да са в крачка с гръмките имена на полицейските акции, имат предложение към Министерството на вътрешните работи: "Нашите могат да ги кръстят и недосегаемите, и наглите, понеже толкова често действат, и то нагло. Пък и не могат да ги хванат, може и така да ги кръстят - недосегаемите-нагли", остроумничат жителите на Опанец. Хората обаче са сериозни, когато дават оценка на това, което гледат всяка вечер по телевизиите.

"Тези акции са параван, лицето... А ние - обикновените граждани, какво да правим? Акции само за вестниците и телевизията, да има показност пред обществото", категоричен е Тихомир Тодоров. "Мисля, че тези акции са един фарс. Предполагам, че

в един момент

някой спира

да си внася,

разбирате какво имам предвид, и той става неудобен и започват акции срещу него", е още по-крайна Николинка Михайлова.

Хората в село Опанец са решили сами да се изправят срещу проблема и да организират доброволни отряди срещу крадците. Защото вече не вярват на държавата си. "Чуствам се предаден. Работим, от нашите заплати, с нашите данъци се издържат полицията, армията, прокуратурата, а ние нямаме никаква защита от тях", обобщава мнението на жителите на Опанец Людмил Бетов.


Материалът е от новият брой на BG Север

http://bgsever.blog.bg/



Тагове:   може,   недосегаеми,


Гласувай:
2


Вълнообразно


1. анонимен - Людмил Бетов е пропуснал да каже, че ...
05.06.2010 22:42
Людмил Бетов е пропуснал да каже , че и крадците издържат с данъците!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 10040904
Постинги: 7893
Коментари: 3529
Гласове: 6343
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Инициатива за референдум за излизане на България от ЕС и безпартийно ВНС без хора били досега във властта
4. Български исторически календар
5. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
6. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
7. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
8. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
9. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
10. Забравеният д-р Янко Янев
11. Планът "Еврия"
12. Сайт с български бойни знамена
13. Исторически видеоблог
14. "Изгубената България" - исторически сайт
15. Владо Черноземски
16. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
17. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
18. Реалността днес и която идва...
19. Военное обозрение
20. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
21. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
22. РПЦ Царская Империя
23. Григор Симов: Нека не си затваряме очите
24. Исторически ревизионизъм
25. Вечния Църковен Календар на Светите Отци