Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
01.06.2010 20:29 - Британски икономисти посъветваха Гърция да напусне еврозоната
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 743 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 02.06.2010 23:18


Британски икономисти посъветваха гръцкото правителство да напусне еврозоната и да обяви банкрут, съобщи в. "Таймс". Според тях само по този начин страната може да спаси икономиката си.

Центърът за икономически и бизнес проучвания (CEBR) е предупредил гръцките министри, че страната не може да се измъкне от кризата без девалвация на валутата си. Това обаче не може да се случи, докато тя използва еврото.

Гръцките политици многократно отхвърляха вероятността страната да напусне еврозоната. Подобно действие може да предизвика разпадане на валутния съюз.

"Изоставянето на еврозоната ще означава, че новата валута на Гърция ще загуби най-малко 15%. Дългът на страната обаче е в евро и следователно той ще се увеличи до 140% от БВП от 120% в момента", каза главният изпълнителен директор на CEBR Дъг Макуилямс. "Това означава, че и задълженията й трябва да бъдат конвертирани в новата валута", допълни той.

Излизане на Гърция от еврозоната ще нанесе тежки щети на германските и френските банки, които са кредитори на страната. Според Макуилямс обаче тази стъпка е неизбежна.

"Въпросът е кога ще се случи", каза той. "Другият проблем е доколко ще бъдат заразени останалите страни от съюза. Вероятно е Испания също да напусне, както и Португалия и Италия", допълни британският икономист.

От Велизар Узунов


източник:дневник.бг
Британски икономисти посъветваха Гърция да напусне еврозоната

http://wallstreet.blog.bg/



Гърция ще се спаси, ако възстанови драхмата Петък, 21 Май 2010г. Автор: Уебстър Тарпли Хищниците на Уолстрийт готвят нова вълна на икономическата депресия, която ще срине съвременната цивилизация


През 2002 г., в резултат на сделка за замяна на дълг, "Голдмън Сакс" е предоставила на Гърция 1 милиард долара. Благодарение на този и други подобни договори с 15 инвестиционни банки отпреди 2008 г., когато ЕС забрани тези суапови сделки, Гърция е успявала да скрие истинското състояние на своя държавен дефицит. Това е част от официалното обяснение за гръцката криза. Но то не е единственото. Еврозоната е атакувана от Уолстрийт с борсови спекулации, твърди Уебстър Тарпли в статия, чиято първа част публикувахме в миналия брой.
На 8 февруари т.г. в един луксозен офис в Манхатън се събират борсовите акули Джордж Сорос, шефовете на инвестиционните банки и хедж фондове "Monness, Crespi, Hardt & Co., Goldman Sachs Group, SAC Capital Advisors, Greenlight Capital, Brigade Capital и др., на "идейна вечеря", на която решават да сринат еврото до курс едно евро за един долар. Атаката на Еврозоната започва от най-слабия й, южен фланг - Гърция, Италия, Испания, Португалия и Ирландия. Хищниците на Уолстрийт наводняват пазара с техните държавни облигации и с евра. Стойността им се срива. Понеже нямат своя национална валута, тези държави не могат да се защитят. По подобен начин през 1992 г. Сорос срина британския паунд, за да осуети започналото изграждане на Еврозоната, припомня Тарпли. Днес ви представяме неговата прогноза за втората, опустошителна вълна на икономическата депресия, която ще последва борсовата атака срещу еврото до края на 2010 г.
Списание "Еконъмист" не спря да се подиграва с испанския министър-председател Сапатеро, който каза, че "Испания е подложена на международна спекулативна атака". Всички издания на Уолстрийт и лондонското Сити се избиват да се подиграват на гърците, които били "параноична нация, фиксирана върху теориите на конспирацията". Но въпреки тези усилия стана ясно, че заговор има. Излязоха достатъчно факти, които показват, че някой е поработил "преди концерта", както би казал Линкълн. (Ейбрахам Линкълн, 16-ти президент на САЩ, е убит в ложата си по време на концерт-б.р.). Дори американското министерство на правосъдието изпрати писма на участниците в "идейната вечеря" в Манхатън, с които ги предупреди да не унищожават документи, с което призна, че въпросните борсови акули са разследвани.
Не бива да храним прекомерни надежди за работата, с която по случая ще свърши главният прокурор и правосъден министър Ерик Холдър - някога той бе официален представител на международния финансов бандит Марк Рич. Но писмата на Холдър са само началото. Испанските и италиански магистрати са известни със своята независимост. Някои от тях може да пожелаят да проверят дейността на Сорос, "Голдмън Сакс" и техните съюзнически хедж фондове.
Гърция няма нужда от никаква програма за затягане на коланите. Това посочиха и прекрасно обясниха гръцките профсъюзи по време на успешната национална стачка. Гърция няма нужда и от финансовите инжекции на Германия, на зловещия Международен валутен фонд или от някой друг.
А най-малко пък й трябват съветите на шарлатаните от чикагската, австрийската или някоя друга "икономическа школа", които й предлагат катарзиса на икономическия срив, който ще разруши живота на цяло едно поколение с безработица, бедност и отчаяние. Гърция трябва да се защити с 1% данък на Тобин върху всички деривативи и други финансови транзакции. ("Данъкът на Тобин" - налог, предложен от Нобеловия лауреат Джеймс Тобин през 1971 г., който ограничава борсовите спекулации с валутни курсове и защитава националните икономики - б.р.)
Гърция трябва да стане лидер на кампанията за криминализиране на суапови дългови сделки, които се свеждат практически до застраховки, издадени от институции, които не удовлетворяват капиталовите изисквания за застрахователна компания. Гърция трябва веднага да внедри антитръстови закони - свои и тези на ЕС. Ако Сорос и неговата банда успеят да сринат еврото, Гърция трябва да се възползва веднага, като наложи тежки контролни механизми върху международните валутни транзакции и капиталов контрол, за да защити своята нова драхма, както направи Малайзия преди 12 години. През 1997 г. малайският президент Махатир бин Мохамед посочи соросовия хедж фонд "Куантум" като едно от главните действащи лица, които причиниха икономическата катастрофа на Азия. Тогава номиналният БВП на страните от АСЕАН падна с $9.2 милиарда, а на следващата, 1998 г., с още $218.2 милиарда (-31.7%)
Гърция трябва да закрие своите кухи банки, да хване здраво своята централна банка и да я използва за отпускане на кредити при 0% лихва за индустриални и земеделски производства. Когато гърците обяснят простичко какво смятат да направят, ако бъдат принудени да се върнат към своята национална валута - драхмата, финансистите ще омекнат дори и само заради страха от примера на Гърция.
Другата спешна мярка е мечият или късият скуиз. Сорос, "Голдман Сакс" и бандата на останалите хедж фондове, съюзена с тях, използваха деривативи, за да създадат къси позиции срещу гръцките облигации и еврото, т.е. заложиха прогнозата, че те ще се сринат. Европейската централна банка и гръцката централна банка в момента са под политически натиск да започнат необявено мащабно изкупуване на гръцки облигации и евро на форуърдния пазар, което ще опровергае прогнозата на хищниците от Уолстрийт и те ще загубят огромни суми. Това е нормална практика на централните банки и ще бъде странно, ако гърците не осъществят тази маневра в най-скоро време.
Светът е изправен пред тежък избор между две алтернативи. Първата е банките-зомбита и хедж фондовете, които бяха спасени от банкрут от националните държави с парите на техните данъкоплатци, да се отблагодарят за услугата, като тласнат към банкрут целите национални държави и общините. Това би било равносилно на разрушаване на съвременната цивилизация. Втората, по-добра възможност е националните държави да съберат цялата си политическа воля и да поставят под особен надзор зомбираните банки, хедж фондовете и другите доставчици на деривативи, да ги банкрутират и да ги закрият веднъж завинаги. В бъдеще за кредити трябва да се разчита само на национализираните централни банки. Втората алтернатива ще спаси съвременната цивилизация такава, каквато е сега.
Междувременно спекулативната атака по южния фланг на еврото ускори втората вълна на икономическата депресия, която ще връхлети света преди края на 2010 г.
                                                                         (Край)




Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 10041535
Постинги: 7893
Коментари: 3529
Гласове: 6343
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Инициатива за референдум за излизане на България от ЕС и безпартийно ВНС без хора били досега във властта
4. Български исторически календар
5. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
6. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
7. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
8. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
9. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
10. Забравеният д-р Янко Янев
11. Планът "Еврия"
12. Сайт с български бойни знамена
13. Исторически видеоблог
14. "Изгубената България" - исторически сайт
15. Владо Черноземски
16. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
17. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
18. Реалността днес и която идва...
19. Военное обозрение
20. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
21. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
22. РПЦ Царская Империя
23. Григор Симов: Нека не си затваряме очите
24. Исторически ревизионизъм
25. Вечния Църковен Календар на Светите Отци