Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
28.05.2010 20:48 - Цената на еврото
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 936 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 29.05.2010 16:28


Като дългогодишен критик на концепцията за единна европейска валута искам специално да подчертая, че проблемите на еврозоната ни най-малко не ме радват. Но те наистина заплашват самото й съществуване.

Преди да се говори обаче за гръцката дългова криза, трябва да се даде дефиниция на думата срив. В контекста на еврото се появяват поне две интерпретации. И според едната проектът "Еврозона" вече се е провалил, тъй като не е довел до очаквания положителен ефект.

Още при своето основаване еврозоната беше представена като механизъм, обещаващ благоденствие на всяка държава, която е склонна да се откаже от националната си валута. Екзистенциални и следователно квазинаучни разработки предшестваха възникването на валутния съюз.

Те обещаваха, че еврото ще ускори икономическия растеж, ще намали инфлацията, а членовете на еврозоната ще бъдат защитени от всякакви икономически шокове.

Еврото не доведе до по-силен растеж

в страните от валутния съюз и това е абсолютно ясно. Дори след създаването на еврозоната растежът в някои от държавите членки се забави в сравнение с предишните десетилетия. Увеличи се обаче, и то в тяхна полза, разликата със САЩ и Китай, както и с някои страни от Централна и Източна Европа, които са извън еврозоната.

От 1960 г. насам икономическият растеж в развитите европейски страни се забавя и създаването на валутния съюз не обърна тази тенденция. Според данните на Европейската централна банка (ЕЦБ) средният ръст за членките на еврозоната е бил 3.4% през 70-те години, 2.4% през 80-те и 2.2 на сто през 90-те. За периода 2001 - 2009 г. той е едва 1.1%. Подобно забавяне не е регистрирано на друго място.

Икономиките от еврозоната не съумяха да се интегрират

Дори очакваното уеднаквяване на нивото на инфлацията не можа да се случи. В границите на еврозоната се обособиха две групи държави - едните с ниска инфлация, а другите (Гърция, Испания, Португалия и др.) с високо равнище на потребителските цени.

Освен това нараснаха и дългосрочните неравновесия във външната търговия. При една група страни вносът надвишава износа, при другата експортът е с по-голям превес. Изводът е, че еврозоната не доведе и до уеднаквяване на икономиките на членуващите държави.

Глобалната криза само ускори и извади наяве проблемите във валутния съюз, но не тя е в основата им.  Тези проблеми не са изненада и за мен. Еврозоната, съставлявана от 16 държави, не е оптималната валутна зона дори според елементарните икономически теореми.

Бившият главен икономист на ЕЦБ Отмар Исинг многократно е подчертавал, че създаването на валутния съюз е преди всичко политическо решение. Т.е. основното не е дали една държава е напълно подходяща за присъединяване към проекта. Ако приемем, че еврозоната не е в оптималния си вариант, то

разходите за създаването и поддържането й без съмнение надхвърлят облагите

от нея. Думите създаване и поддържане не са избрани случайно. Ниските разходи по първата стъпка - създаването, наложиха погрешното впечатление, че всичко с проекта е наред. Грешката беше посочвана от някои от нас още в началото, но за съжаление никой не ни слушаше.

Никога не съм се съмнявал във факта, че обменните курсове на страните, присъединили се към еврозоната, отразяваха икономическата реалност в Европа при раждането на общата валута. През последното десетилетие обаче представянето на някои членки се влоши, а ефектът на усмирителна риза, който еврото създава, стана видим.

Когато преобладаваше хубавото време (в икономически смисъл), проблемите не бяха ясно изразени. С нахлуване на кризата обаче липсата на идентичност между отделните държави стана очевидна. Във връзка с това смея да заявя, че като проект, обещаващ икономическо благоденствие на членовете й, еврозоната се провали.

На големия интерес напоследък спрямо възможността за разпадане на еврозоната като институция отговорът ми е: не, валутният съюз няма да се разпадне. В него е инвестиран прекалено много политически капитал с цел да създаде основата на наднационално общество, така че проектът няма да бъде изоставен.

Съществуването му ще продължи, но при изключително висока цена, която ще бъде поета от гражданите на съюза (и частично от европейците, които запазиха валутите си).
Цената за поддържане на еврото ще бъде

слаб икономически растеж

в еврозоната. Това ще донесе загуби и на други държави от континента като Полша и Чехия, както и от останалия свят. Високата цена на еврото ще бъде най-видима в нивото на финансовите трансфери, които трябва да бъдат насочени към членките на съюза с най-сериозни икономически затруднения.

Проблемът с отпускането на тези средства без наличието на политически съюз беше известен на германския канцлер Хелмут Кол още през 1991 г. Тогава той заяви, че поддържането на икономически и валутен съюз без политическо обединение е немислимо. С течение на времето обаче той забрави това свое убеждение.

Парите, които Гърция ще получи в близко бъдеще, може да бъдат разделени на населението в еврозоната и така всеки неин гражданин ще знае какъв е личният му дял. Загубата от по-ниския икономически растеж обаче е далеч по-голяма.

Не се съмнявам, че цената за еврото ще бъде платена - по политически причини. Както и че жителите на съюза никога няма да разберат точно колко им струва общата валута.

От Вацлав Клаус

*Вацлав Клаус е сегашен президент на Чешката република и бивш премиер на страната, един от най-известните евроскептици. Препечатваме статията му от бюлетина на института CATO с незначителни съкращения, заглавието е на редакцията.


Източник:дневник.бг
Цената на еврото


http://wallstreet.blog.bg/



Вацлав Клаус:Вече не бързаме към еврото 09:00 | 21.05.2010 | 234 прочитания

imageЧехия засега не бърза с въвеждането на единната валута, заяви президентът Вацлав Клаус по време на визита в Латвия.- Страхувам се от това. Първо, въвеждането на еврото бе обещано на тези страни, които доброволно се отказаха от собствена валута, за да имат обща, която ще им помага в развитието на икономиката и понижаването на инфлацията. Аз обаче като икономист смятам, че съществуването на обща европейска валута не донесе кой знае какви положителни резултати и това е очевидно, заяви Клаус, цитиран от ИТАР-ТАСС.
Единната европейска валута няма да бъде отменена, но аз като икономист смятам, че разходите за поддържането на еврото ще бъдат много високи и с времето само ще нарастват, добави той.
Всяка страна - било то Чехия или Латвия, трябва да избере момента, когато ще има усещането, че ефективността от отказа от националната валута ще бъде по-голяма от загубите за развитието й. Затова не желая да прогнозирам кога това ще стане в Латвия, нито кога ще стане в Чехия. Искам да кажа само едно - ние не бързаме с въвеждането на еврото, подчерта чешкият президент.
Президентът на Латвия напомни, че балтийската република планира да изпълни необходимите критерии от Маастрихт и да влезе в еврозоната през 2014 г. Това ще бъде крачка напред, но не защото ни се струва, че еврото по някакъв начин ще ни защитава. Това ще стане голяма крачка към целта Латвия реално да може да контролира собственото си икономическо развитие и фискална политика. Това означава по-отговорна политика, а въвеждането на еврото е само част от този план, заяви Затлерс. 

http://www.economynews.bg/


Вацлав Клаус: Еврото е истинската причина за гръцката криза

Въвеждането на общата европейска валута е истинската причина за кризата, в която се озова днешна Гърция, пише във „Франкфуртер алгемайне цайтунг” чешкият президент Вацлав Клаус.

Според Клаус, който е икономист, загубите от въвеждането на еврото са огромни. „Хората правят много ирационални неща и плащат за тях. Това е наш свободен избор. Общата валута в голяма част от ЕВропа бе такова погрешно решение, което доведе до много високи разходи”, пише известният с евроскептицизма си президент.

Всеки валутен съюз трябва да бъде в някаква степен хомогенен, докато различията между отделните страни от еврозоната, напр. Ирландия и Гърция, Португалия и Финландия, са много големи, сочи Клаус.

„Гърция би имала нужда от 40-процентна девалвация, но драхмата вече я няма. Алтернатива би било намаляването на възнагражденията с 40%, но в едно демократично общество това не е толкова просто. Истинската причина за трагедията не е рационалната или нерационална икономическа политика на Гърция. Еврото предизвика трагедията”, пише Клаус.

Според президента, ако не беше общата валута, гръцките политици и банкери биха могли да се справят с кризата с помощта на известни от векове средства. „Но те не могат да прибегнат до девалвация и това е ново. Затова има само едно решение – трансфер на пари на данъкоплатци от други страни от ЕС”.

Но въпреки, че еврозоната не изпълни възлаганите й надежди за икономически растеж и икономическас стабилност, политиците никога няма да допуснат окончателен крах на еврото. „Цената на такава стъпка би била твърде висока”, сочи Клаус.

Чешкият президент се изказва и срещу укрепването на европейското сътрудничество във външната политика и сигурността. „Не смятам, че имаме нужда от това. Не виждам драматични или радикални заплахи за Европа. Сегашните институции са достатъчни, за да се справят със заплахите от Иран или Северна Корея. Външната политика може да се координира и без институционални промени, без европейски министър на външните работи и т.н. Междуправителственото сътруничество в тази област е напълно достатъчно”.

http://www.epochtimes-bg.com/




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 10040702
Постинги: 7893
Коментари: 3529
Гласове: 6343
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Инициатива за референдум за излизане на България от ЕС и безпартийно ВНС без хора били досега във властта
4. Български исторически календар
5. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
6. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
7. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
8. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
9. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
10. Забравеният д-р Янко Янев
11. Планът "Еврия"
12. Сайт с български бойни знамена
13. Исторически видеоблог
14. "Изгубената България" - исторически сайт
15. Владо Черноземски
16. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
17. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
18. Реалността днес и която идва...
19. Военное обозрение
20. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
21. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
22. РПЦ Царская Империя
23. Григор Симов: Нека не си затваряме очите
24. Исторически ревизионизъм
25. Вечния Църковен Календар на Светите Отци