Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 9991023
Постинги: 7845
Коментари: 3424
Гласове: 6304
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Инициатива за референдум за излизане на България от ЕС и безпартийно ВНС без хора били досега във властта
4. Български исторически календар
5. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
6. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
7. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
8. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
9. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
10. Забравеният д-р Янко Янев
11. Планът "Еврия"
12. Сайт с български бойни знамена
13. Исторически видеоблог
14. "Изгубената България" - исторически сайт
15. Владо Черноземски
16. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
17. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
18. Реалността днес и която идва...
19. Военное обозрение
20. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
21. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
Постинг
24.05.2010 20:35 - Писмо на един отродител
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 2055 Коментари: 3 Гласове:
0



Брой 21 (462), 23.05. - 04.06.2001 г.

 

СЪДЪРЖАНИЕ

КОНТАКТИ

АРХИВ

 

Иван Жеков

От азбука към alphabet

 

Точно преди една година изпратих отворено писмо до отговорни институции (президент и министър-председател) и масмедии в България. В него засегнах необходимостта от въвеждането на латиницата в българския език. То беше публикувано във в-к "Стандарт".

От управляващите в България и до ден днешен нямам никакъв отговор. Явно практиката на пренебрежение и крещящо мълчание към въпросите на обикновените граждани, като пошло наследство от времето на Забраненото самостоятелно мислене и на Големия страх, не се изкоренява така лесно. А дори и някой политик смътно да усеща, че приемането на латиницата е нещо належащо, той не се осмелява да го каже публично: страхува се от реакцията всред народа, че ще го оплюят като предател на България, че няма да го изберат на изборите!

Аз съм на 33 години и от смесен брак. Живея от 20 години в Германия, но и до днес живо се интересувам от развитието в първата ми родина. Радвам се като чуя хубави неща за страната и че най-после се тръгна по каменливия, но правилен път към Европа. Аз винаги правя сравнения между Германия и България. Мисля, че за България тук в Германия все още малко се знае. Разбира се, че една от причините за това беше половинвековната комунистическа завеса - имаше дори опасност страната ни да бъде удушена в братската съветска прегръдка. Съществува обаче и друга една завеса, много по-стара от онази: от над хиляда години Европа е разсечена на две части, на западната Католическа и на източната Православна Европа. Именно това е границата и на БУКВИТЕ. Дори съм склонен да предполагам, че именно този стремеж към разграничение е накарал Православната църква да си въведе своя АЗБУКА. Както и да е, този трап си стои и до днес и разделя народите на Стария континент.

Смятам, че една от първите предпоставки за успешното обединение на Европа е въвеждането на ЛАТИНИЦАТА във всички европейски държави. За жалост все още са малко хората, които осъзнават важността на проблема. Повечето българи мислят, че с премахването на кирилицата ще изчезне и самият български език!?

Вече от години си съставям немско-български речник, изписван нацяло на латиница. Това е от голямо предимство: общите чуждици ги пиша само един път (пр. не пиша: "директор = Direktor"). Освен това мога да търся едновременно в немския и българския текст дадени букви и словосъчетания. Латиницата е в улеснение и за чужденците, изучаващи български език. Защо трябва чужденецът от Западна Европа първо да учи нему напълно чужда азбука и едва тогава да се заеме с думите? Каква вавилонщина щеше да е, ако всеки народ в Европа си имаше своя азбука!

Още повече, че в Интернет повечето българи вече пишат своите коментари и писма посредством електронна поща на латиница.

Така че въпросът вече не е ДАЛИ, а КАК да пишем на латиница.

 

Нуждата от правила при употребата на латиницата в българския език:

1. Как българите ползват латиницата в Интернет:

 

Често чета (между другото и доста просташките) коментари от българи на страниците на електронните издания на български вестници - изпратени по електронна поща (e-mail). Те за мен са доста интересни от езикова гледна точка - още повече, че много от тях са написани на български, но с латински букви. Същото се отнася и за писмата, които получавам от България по e-mail. Едно е съвършенно ясно - при използването на латиницата цари пълен хаос всред българите. Всеки си пише така както му скимне. Аз си направих труда да събера примери за тази бъркотия. Някои букви дори се изписват с цифри?!

кирилица:
Ж
З
Й
У
Х
Ц
Ч
Ш
Щ
Ъ
Ю
Я
употребявани латински букви в Интернет:
J, Z, G, ZH, JZ, SH
Z, S
Y, I
Y, U
X, H, CH
TS, TZ, Z, C, CZ
4, CH, C, TCH
6, SH, S
SH, SCHT, ST
A, U, Q, O, Y
U, IU, YU
IA, JA, YA, E, Q

 

По този начин в Интернет могат да се прочетат абсурдни словосъчетания като:

- 4etirima dy6i (четирима души) или пък

- 4ujdoto ujasno mi xaresva (чуждото ужасно ми харесва).

Мисля, че никой няма да оспори нуждата от въвеждането на ред. Ще се опитам да разчепкам по-важните особености и да покажа къде са спорните моменти.

Аз повтарям: Необходими са всеобщите интелектуални усилия на филолози, писатели, историци и т.н. за да се установи норма за писането на латиница. Защото рано или късно тя ще навлезе в употреба в България.

 

2. Изписване на чуждите имена:

Поне по този въпрос мисля, че не бива да има разногласия. Досегашната практика една част от чуждите имена да се пишат на кирилица по фонетичната транскрипция (примери: Охайо, Уайоминг, Бийтълците, Майкрософт, Шон Конери, Живанши) просто трябва да се премахне.

Навсякъде на Запад е прието оригиналното изписване, поне що се отнася до имената от латинско-езичните страни. Всички лични имена, запазени марки в промишлеността, имена на лекарства и т.н. трябва да се пишат по оригинала:

с кирилица:
- Ана Зегерс
- Би Джийс
- Бийтълс
- Бърт Рейнолдс
- Крайслер
- Кристофър Марлоу
- Майкрософт
- Мисури
- Париж
- Пежо
- Рокефелер
- Рено
- Феникс
- Хемпшър
- Хийтроу
- Шекспир
- Шон Конери
в оригинал:
Anna Seghers
Bee Gees
Beatles
Burt Reynolds
Chrysler
Christopher Marlowe
Microsoft
Missouri
Paris
Peugeot
Rockefeller
Renault
Phoenix
Hampshire
Heathrow
Shakespeare
Sean Connery

Но има и изключения, имена с различно изписване на Запад:

 

- град Прага: на чешки (Praha), на немски (Prag), на френски (Prague).

- град Женева: на немски (Genf), на английски (Geneva).

- град Мюнхен: на немски (Mьnchen), на английски (Munich).

- град Брюксел: на френски (Bruxelles), на немски (Brьssel).

 

3. Мерни единици:

И тук според мен "работата" е ясна. Ще трябва да се приеме стандартизирания на Запад начин:

на български:
- барел
- ват
- волт
- джаул
- херц
- целзий
общоприета форма:
barrel
watt
volt
joule
hertz
celsius

 

4. Български думи от турски произход:

Огромна част от думите в езика на българите са от турски или тюркски произход. Една от големите лъжи, натяквани на българите още от първи клас, е че 500 години турско робство са преминали без каквито и да е промени в езика на българите. "Ние сме си запазили езика!" Не е вярно! Много, твърде много са думите в езика ни, приети от турския език. А да не забравяме, че прабългарите също са били роднина на турците (т.е. тюрки). Ние употребяваме в българския всеки ден какви ли не турски думи - без дори да подозираме за това. Ето няколко примери по азбучен ред:

- адаш, айрян, ален, армаган, аршин, аскер, асма, бабаитин, баджа, баир, бакрач, бакшиш, баклава, бара, батак, бахур, бая (доста), бемка, бент, бошлаф, будала, булгур, бъбрек, гердан, гюзум (джоджен), дамга, дарак, джибри, джигер, джолан, диван, дюкян...

Горните примери взех от книгата на баща ми Велико Жеков "Ичера в моето детство", Пловдив, 1998 г. В тази книга авторът описва между другото и около 2400 думи, типични за говора в родното му село: 83 % от тях са от турски или тюркски произход.

Както знаем, турците замениха през 1928 година арабското изписване на турските думи с латинско. Мисля си дали не е целесъобразно да се приеме изписването на българските думи от турски произход така, както е прието в турския език. Примери:

турски думи в българския:
- бадем
- байряк
- бъбрек
- зехтин
- каймак
- каранфил
- кюфте
- магданоз
- патладжан
- перде
- синджир
- скумрия
- суджук
- тенджера
- тютюн
- чай
- чанта
- чекмедже
- шише
- ютия
изписване на турски:
badem
bayrak
bцbrek
zeytin
kaymak
karanfil
kьfte
maydanoz
patlican
perde
zincir
uskumru
sucuk
tencere
tьtьn
cay
canta
cekmece
sise
ьtь

 

от ("Langenscheidts Sprachfьhrer Tьrkisch", Berlin, Mьnchen, 1968)

 

Следва

image  



Тагове:   писмо,   отродител,


Гласувай:
0


Вълнообразно


1. lado - Луди хора има навсякъде. Чел съм и ...
24.05.2010 20:45
Луди хора има навсякъде. Чел съм и съм слушал изключителни дивотии, не съм изненадан и от подобна , явно искрена, изцепка.
Поздрави!
цитирай
2. samvoin - Луди хора има навсякъде. Чел съм и ...
24.05.2010 21:15
lado написа:
Луди хора има навсякъде. Чел съм и съм слушал изключителни дивотии, не съм изненадан и от подобна , явно искрена, изцепка.
Поздрави!
Благодаря и поздравления от мен зачудесния блог, поддържащ или по - точно правещ отчаян опит да събуди Българският Дух и Памет!...
Нещо "немодерно" и дълбоко низвергнато днес, когато е почти срамно да се наречеш българин, камо ли български националист /което е същото но беше "приватизирано и купено" или се направисериозенопит в тази посока/ от видими национални предатели и продажници, а този блог цели да изчисти образа на тази дума и покаже нейната истинска същност, значение, прояви и измерения...
Напред и нагоре!
цитирай
3. samvoin - Първия удар върху селото беше на...
24.05.2010 21:55
Първия удар върху селото беше насилственото натикване на селяните в създаденото по – подобие на израелските кибуци ТКЗС, а втория и окончателен удар пък беше раздирането на земята кодирано като “ввръщане на земята в реалните и граници на собствениците” повечето от които отдавна се бяха откъснали от нея и бяха неспособни да я работят, било то в градовете, заводите или дори в чужбина.
Парадокса е че и в двата планомерни удара, спуснати от чужди сили у нас, участват както едни и същи тукашни фамилии /в изпълнението на пъклените планове и дела/, така и сред “архитектите” виждаме старите външни “мозъци” на българското унищожение и заличаване…
Един от основните удари у нас беше маскиран като “атеизъм” а всъщност беше първа крачка към криптосатанизма у нас, като страшното е че огромна част от неговите пропагандатори и прокарващите го у нас, така и не осъзнаха колко голямо зло се крие зад внушението че няма нищо друго освен материята и че началото на човечеството идва от материята и ниските плътски удоволствия, както и от консуматорството, трупането, алчноста, потребителството и духовноста, а също и че няма такова нещо като Бог или Дух…
Всичко се коренив тази груба и страшна манипулация която скритите сатанисти – гробокопачи на човечеството и Божествения порядък успяха да прокарат усилено в последните шест десетилетия като чума сред народите особено на Европа и най – вече сред народите в които доминира арийския ген, най – вече след венцеславената днес дата 9 – и май 1945 – а година, но в особено дръстични размери у нас това разбиране бе възприето през последните 20 години когато и усетихме истински неговите последици като 10 ноември 1989 – а година не беше началото на новото Българско пробуждане и Освобождение, а начало на нова фаза на нашето поробване или по – скоро тотално заличаване като народ от една чужда масонска шайка, така както на 9 септември 1944 – а година, чуждата агентура окупирала БКП и висшия и ешалон изтреба българската интелигиенция и елит, поставяйки начело на държавата и обществото ни социалния отпадък на България да направлява обществените и политически процеси у нас съвсем умишлено и да раздава лично отмъщение, както и да избива своите ниски комплекси върху знаещи и можещи българи, да задушава десетилетие духовно извисените хора.
Това развитие след 1944 -а година нямаше нищо общо с Вероюто и порива на септемврийските въстанници за социална правда и равновесие което беше Верою на редовия честен български труженик в тази партия внушила му коварно и подвела го че е “Българска и работническа”, както и с онова Верою, очертано и описано в стихотворенията на големия български поет и социалист – идеалист – Христо Смирненски.
Всичко това целеше само и единствено думата социализъм да бъде опошлена и да стане мръсна дума, както днес национални предатели приватизирайки думата национализъм, не без помоща на антибългарските медии, целят да опошлят и очернат тази дума със своите циркаджийски изпълнения и грозни лъжи и предателства!
Днес вече Българският Дух от Априлското въстание и придаден отЛевски, Ботев, Бенковски, Раковски, Капитан Петко Воевода…е втежка клинична смърти напълно огаснал.
Хората които искат и опитватотчаяно да госъживят, сасилндезорганизирани имного разединени от разни “лукави пророци” които Исус ни напомняше че “ПО – ДЕЛАТА ИМ ЩЕ ГИ ПОЗНАЕМ”!
Разпознаваме ли ги наистина ивглеждаме ли се в ДЕЛАТА им, а не в лукавите им неискрени думи, заучени фрази и гръмки декларации?
цитирай
Търсене