Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
21.05.2010 19:50 - Двадесет години след падането на Берлинската стена
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 795 Коментари: 0 Гласове:
0



ЕДИН ПРОПУСНАТ ШАНС

 

 


30.12.2009
 

На 9 ноември 1989 г. падна Берлинската стена. Двадесет години по-късно, когато капитализмът се клати под ударите на сегашната криза на системата, каква равно­сметка може да се направи за двете изминали десетилетия?

Падането на Берлинската стена отбеляза символично края на Студената война, както и края (въпреки че СССР се разпадна през декември 1991 г.) на авторитарния държавен комунизъм в Европа. Това обаче не означава край на въжделенията на милиони бедни хора да живеят достойно в един по-справедлив свят с повече равенство.

Берлинската стена падна поради поне три основни събития през 80-те години:

1. Стачките през август 1980 г. в Полша, които показаха едно основно противоречие – работническата класа се обръща против една предполагаема „работническа държава“ и една предполагаема „партия на работническата класа“. Официалната теория, върху която се основаваше държавният комунизъм, се срути.

2. През март 1985 г. в Москва Михаил Горбачов е избран за генерален секретар на Комунистическата партия. Започват „пере­стройката“ и „гласността“, едно предпазливо реформиране на съветския комунизъм.

3. През пролетта на 1989 г., в навечерието на едно посещение на М. Горбачов в Пекин, хиляди манифестанти искат реформи, подобни на тези в СССР. Китайското правителство изпраща армията. Резултатът – стотици убити и международно осъждане на режима в Пекин.

Когато през есента на 1989 г. гражданите на ГДР излизат на улицата с искане за демокра­тични реформи, властите се колебаят дали да стрелят, или не, по тълпата. Москва оповестява, че войските ?, разположени в Източна Европа, няма да участват в никаква репресия. Манифестациите се разрастват. Заровете са хвърлени. Пада Берлинската стена. И за няколко месеца един след друг са пометени комунистическите режими в Европа, включително в Югославия и Албания.

Важна констатация – системата се разпада поради вътрешни причини, а не поради офанзива на капитализма. В онези години САЩ е в тежка рецесия след „черния понеделник“ на Уолстрийт две години преди това. На 19 октомври 1987 г. индексът „Дау Джонс“ беше паднал с 23%. Но обяснението, което се налага, е, че в датиращия още от ХIX век сблъсък между капитализма и комунизма капитализмът побеждава с нокаут. Оттам идва и един вид интелектуално замайване, което кара някои да мислят за „края на историята“.

Фатална грешка. Губейки „най-добрия си неприятел“, който поради постоянното съизмерване на силите го принуждаваше да се саморегулира и да ограничава изблиците си, капитализмът се остави да бъде овладян от най-лошите си инстинкти. Забравяйки обещанието си да направи така, че светът да се облагодетелства от „дивидентите на мира“, Вашингтон започна да налага навсякъде с ускорени темпове това, което смята за победоносна идея  – икономическата глобализация. Тоест, разпространението по цялата планета на ултралибералните принципи – финансиаризация на икономиката, отстраняване на профсъюзите, брутална конкуренция между работещите в цял свят, изнасяне на индустрията и т.н. С една дума, връщане към дивия капитализъм. Мултимилионерът Уорън Бъфет декларира в The New York Times от 26 ноември 2006: Има, разбира се, класова борба, но моята класа, класата на богатите, ръководи тази борба. И ние я спечелихме.

Във военно отношение Вашингтон раз­гръща свръхсилата си – нашествие в Панама, война в Ирак, разширяване на НАТО, война в Косово, заобикаляне на ООН… След атентата на 11 септември 2001 г. Буш и „ястребите“ му решават да накажат Афганистан и Ирак и да ги завладеят. Съкращават помощта за бедните страни на Юга и обявяват кръстоносен поход срещу „международния тероризъм“, като използват всички средства, включително най-долните – всеобщо наблюдение, мъчения, „изчезвания“, тайни затвори, незаконни лагери като този в Гуантанамо… Вярват в еднополюсния свят, ръководен от хегемона Съединени щати със самочувствието на покорител.

Равносметката е отчайваща – никаква реална военна победа, огромно морално поражение и екологична катастрофа, без да са премахнати основните опасности. Терористичната заплаха не е изчезнала, морското пиратство се увеличава, Северна Корея се снабди с ядрени оръжия, Иран би могъл да го направи… Близкият изток продължава да е барутен погреб…

Светът стана многополюсен. Някои големи страни, като Бразилия, Русия, Индия, Китай, Южна Африка, образуват съюзи отделно от  традиционните велики сили. В Южна Америка Боливия, Еквадор и Венецуела търсят нови пътища към социализма. Дори прибягването до Г-20 по повод глобалната икономическа криза потвърждава, че богатите страни на Севера не могат сами да решат основните световни проблеми.

Историческият шанс от падането на Берлинската стена бе пропилян. Днес светът не е по-добър. Климатичната криза надвисва над човечеството като смъртна опасност. А съвкупността от четирите настоящи кризи – хранителна, енергийна, екологична и икономическа – плаши. Неравенството се увеличава. Стената на парите е по-висока отвсякога, богатството на петстотинте най-богати хора в света е по-голямо от това на петстотинте милиона най-бедни… Стената, която разделя Севера и Юга, е непокътната – недохранване, бедност, неграмотност и влошена хигиена, най-вече в Африка. Да не говорим за технологичната преграда.

Освен това се изградиха нови стени като тази на Израел срещу палестинците, или на САЩ срещу латиноамериканските емигранти, и тези в Европа срещу африканците. Кога ще разрушим завинаги тези позорни стени?

Игнасио Рамоне



http://iandreewa.blog.bg/


Тагове:   стена,


Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 10039798
Постинги: 7893
Коментари: 3529
Гласове: 6343
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Инициатива за референдум за излизане на България от ЕС и безпартийно ВНС без хора били досега във властта
4. Български исторически календар
5. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
6. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
7. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
8. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
9. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
10. Забравеният д-р Янко Янев
11. Планът "Еврия"
12. Сайт с български бойни знамена
13. Исторически видеоблог
14. "Изгубената България" - исторически сайт
15. Владо Черноземски
16. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
17. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
18. Реалността днес и която идва...
19. Военное обозрение
20. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
21. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
22. РПЦ Царская Империя
23. Григор Симов: Нека не си затваряме очите
24. Исторически ревизионизъм
25. Вечния Църковен Календар на Светите Отци