Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 9988517
Постинги: 7845
Коментари: 3423
Гласове: 6303
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Инициатива за референдум за излизане на България от ЕС и безпартийно ВНС без хора били досега във властта
4. Български исторически календар
5. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
6. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
7. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
8. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
9. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
10. Забравеният д-р Янко Янев
11. Планът "Еврия"
12. Сайт с български бойни знамена
13. Исторически видеоблог
14. "Изгубената България" - исторически сайт
15. Владо Черноземски
16. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
17. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
18. Реалността днес и която идва...
19. Военное обозрение
20. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
21. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
Постинг
12.05.2010 16:23 - Сомалийски пирати (отново!) отвлякоха български танкер
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 790 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 13.05.2010 16:55


Танкерът "Панега", плаващ под български флаг, е бил отвлечен по-рано днес в Аденския залив, на около 100 морски мили от Аден, съобщи военноморската мисия на Европейския съюз за борба със сомалийските пирати. Всички 15 души от екипажа са българи.

Корабът е бил отвлечен на път за Индия от Червено море.

Името на "Панега" се свързва в медиите с т.нар. Афера "Атия" от 1993 г., когато той акостира в тази военна база и разтоварва малко над 3000 тона газьол, за който се твърди, че е контрабанден. Около аферата е замесено и името на Андрей Луканов.

Ето какво пише по този повод журналистката Люба Манолова в блога си:

На 8 май 1993 година, малко след полунощ в Бургас пристига танкерът "Панега", нает от фирма "Стартс", известна като контрагент на близкия до Андрей Луканов Марк Рич в България. Митничари проверяват танкера и той се отправя към "Атия", където разтоварва около 3 000 тона гориво.

Налице се оказа подписан договор между "Стартс" и капитан първи ранг Иван Нанков, шеф на "Атия". Договор не е бил одобрен от Генщаба на българската армия. Името на въпросния капитан бе замесено и около аферата с кораба "Вати", плаващ под хондураски флаг. "Вати" бе разтоварил нелегално в "Атия" 70 тона вносни цигари марлборо и кинг. Офицерът бе уволнен от министъра на отбраната Валентин Александров заедно с петима офицери.

Когато отново избухна скандал, свързан с база "Атия", хора от Генералния щаб се опитаха да увъртат, че горивото в "Атия" не било контрабанден внос, а даден за временно съхранение в базата. Вярно е, че към датата на скандала с горивото на "Стартс" действаше наредба на министъра на отбраната, съгласно която в базите на БА се разрешава съхранение на горива на държавни и частни фирми, стига да има проведен конкурс и сключен договор за това”.

Марк Рич, контрабанда след свалянето на Живков от власт, закриване на външнотърговските дружества и Министерство на външната търговия, познанство с Павел Тренев, енергийни интереси, прекрояване на вътрешно-политическата карта на държавата, регистрация на ДПС извън закона- дълъг е списъкът на делата, които държеше в свои ръце и под свой контрол Андрей Луканов.

Към това неизбежно ще се наложи да прибавя и връзките му с чужди разузвателни служби, с политици от висок ранг зад граница...

И пак казвам: не зная колко години хората на Алексей Петров охраняваха Андрей Луканов. Не е ясно и дали са подозирали какво му се готви. Но каквото и да е: ако някой иска да намери отговор на всички въпросителни около личността на Алексей Петров, ще се наложи да се върне още в онези години на създаване на Съюза на бившите барети, времето, когато бивши барети охраняваха Андрей Луканов, та чак до неговата неизяснена смърт.


http://reporter.blog.bg/


Реших да кача част от статията на Мартин Карбовски,най-вече заради последното,маркирано изречение -  ПРОСТО ЕДНИ БЪЛГАРИ ЧАКАТ НЯКОЙ ДА ГИ СПАСИ
Спасител няма да има, ни на яве,ни от Бога. Има интереси, и ако някой види интерес в това да се намеси..е, тогава може и българите да закачат. Съжалявам,че използвам думи,които не оставят място за илюзия и надежда, но действителността е точно такава. Всяко изтласкване на действителността и замяната му с наивно-трогателни надежди,като-ох,горките,да се молим, не говори така,да проявим съчувствие..и други,само удължава агонията на хората.
ТРЯБВАТ ДЕЙСТВИЯ. ЩЕ ЧАКА ЛИ ОБЩЕСТВОТО ДА МИНАТ ГОДИНИ,КАКТО ПРИ СЕСТРИТЕ В ЛИБИЯ,ЧЕ ДА СЕ ВДИГНЕ И ПРИТИСНЕ УПРАВЛЯВАЩИТЕ КЪМ ДЕЙСТВИЯ? Това е което искам да кажа,за тези,които ще ме обвинят в коравосърдечие.

ДЕЙСТВИЕ,НЕ МОЛИТВИ И ПРАЗНИ НАДЕЖДИ Е ТОВА,КОЕТО ПРОМЕНЯ НЕЩАТА В ЖИВОТА.

СТОИ ЛИ СЕ В ПОЛОЖЕНИЕТО НА ЖЕРТВА И СЕ ЧАКА СПАСИТЕЛ,СЕ УВЕЛИЧАВА ВЕРОЯТНОСТТА ОТ ЗАДЪЛБОЧАВАНЕ НА ПРОБЛЕМА.
ПОМИСЛЕТЕ САМО....ПРИ ТАЗИ СВРЪХМОДЕРНИЗИРАНА АМЕРИКАНСКА АРМИЯ,ПИРАТИТЕ ДА СА ОСТАНАЛИ В ИСТОРИЯТА САМО ЗА 24 ЧАСА...АМА НЕ ИСКАТ....ЗНАЧИ СЛУЖАТ НА НЯКОГО.
ЩОМ ИГРАТА Е НА ИНТЕРЕСИ,НАШИТЕ ИНТЕРЕСИ СА ДА СПАСИМ СЪНАРОДНИЦИТЕ СИ.НА ВОЙНА КАТО НА ВОЙНА


“Цяла България днес говори за пленените българи, но с удивление се разказва за руския случай. Сомалийците направиха тъпата грешка да нападнат руски кораб. Моряците обаче се заключиха в машинното отделение и пратиха сигнал за бедствие. Малко по-късно руски военен кораб атакува пленения съд. Един пират бе убит, а другите се предадоха. След като стана ясно, че не може да ги съдят в Москва, ги пуснаха. Корсарите обаче взеха, че се удавиха. За пример на останалите си събратя по оръжие. На фона на тази история българите отново се чувстват второ качество държава. Американци, французи и руснаци трепят пиратите на общо основание. Или пък разбойниците се давят покрай лодките на силните държави, докато една България продължава да куца по море.
Дали пък е невъзможно и ние да покажем мускули? Може би идеята, че сме малка държава трябва да намери своето опровержение. Участваме в мощен съюз, който би трябвало да се справи с такава хуманитарна криза. Дали пък няма българският еврокомисар да опита да направи нещо по тези случаи, които се превръщат в практика и рецидив. В края на краищата става дума за няколко парцаливи крадци на скрап, въоръжени с моторници и стари калашници. Срещу тях да няма противодействие от мощната международна общност - просто не е за вярване. Или теориите на конспирацията ще се окажат верни - че някой в модерния свят поощрява взимане на заложници в Сомалия, защото печели от беззаконието по моретата. Американците влязоха в Афганистан и Ирак, за да раздават демокрация. В Сомалия сякаш няма проблем - просто едни българи отново чакат някой да ги спаси. Дайте ни поне знак, че ще се погрижите за тях като за американци. Или поне руснаци.“

Коментарът е взет от:  http://misbis.blog.bg





Тагове:   Отвлякоха,   танкер,


Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене