Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 9988377
Постинги: 7845
Коментари: 3423
Гласове: 6303
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Инициатива за референдум за излизане на България от ЕС и безпартийно ВНС без хора били досега във властта
4. Български исторически календар
5. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
6. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
7. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
8. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
9. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
10. Забравеният д-р Янко Янев
11. Планът "Еврия"
12. Сайт с български бойни знамена
13. Исторически видеоблог
14. "Изгубената България" - исторически сайт
15. Владо Черноземски
16. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
17. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
18. Реалността днес и която идва...
19. Военное обозрение
20. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
21. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
Постинг
31.12.2009 21:29 - Иранската ядрена заплаха е една лъжа
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 1766 Коментари: 3 Гласове:
1



imageПредлагам ви една прекрасна статия на Джон Пилджър за Иран и стремежа на “някои” страни към настройването на общественото мнение срещу Иран. Не зная до каква степен е била отразена в България идеята за ядрената заплаха, идваща от Иран, но днес по абсолютно същия начин се представят събитията в Техеран, с единствената цел световното общество да бъде подготвено за бъдещото нападение над страната. Джон Пилджър е разследващ журналист и автор на документални филми, които препоръчвам на всички. Тук мога да цитирам неговия филм “Война срещу демокрацията”, разказващ нашествието на неолиберизма в Латинска Америка. Пилджър от няколко години третира аргумента Иран, надявам се скоро да публикуваме тук и други негови статии.

Оправянето на сметките на Обама с Иран следва нова програма. На медиите е поставена задачата да подготвят хората за една война без край
image
През 2001 г. английският седмичник The Observer публикува серия от статии, в които се твърди, че има една „иракска връзка с Ал Каида”, стигайки дотам, да описва дори и военната база в Ирак, където се тренират терористите и се говори даже за една тайна структура, където се разработва антрацид като оръжие за масово поразяване. Всичко се оказа лъжа. Странните истории, пуснати в обръщение от американското разузнаване и иракски изгнаници и публикувани в Британската и Американската преса, помогнаха на Джордж У. Буш и Тони Блеър да лансират едно незаконно нападение, което, според последните данни, е довело до момента до 1,3 милиона жертви.

Сега се случва нещо подобно и с Иран: същите синхронизирани „открития” от страна на медиите и правителството, същата кризисна атмосфера. „Очертава се оправяне на сметките с Иран заради техните тайни ядрени централи”, пише The Guardian на 26 септември 2009 г. Ключовите думи са „Оправяне на сметките”. Пожар по пладне. Времето лети. Доброто срещу злото. Прибави един спокоен нов президент, „оставил зад гърба си годините на Буш”. Веднага си спомням прочутото тъжно заглавие на първа страница в The Guardian от 22 май 2007 г.: „Тайни планове на Иран за нападение, което ще принуди САЩ да изоставят Ирак това лято”. На базата на неоснователни твърдения на Пентагона, писателят Симон Тисдал представя като истина един Ирански „план” да обяви война, печелейки я, на американските трупи в Ирак най-късно до септември 2007-ма – една леснодоказуема лъжа, която между другото и досега не е отречена.

На официален жаргон този тип пропаганда се нарича “psy-ops”, военен термин, означаващ психологически операции. В Пентагона и в Уайтхол тези операции се превърнаха в ключов компонент на дипломатическите и военни кампании, за да блокират, изолират и отслабят Иран, преувеличавайки „ядрената заплаха”, усърдно използвана фраза от Барак Обама и Гордън Браун и повтаряна от Би Би Си и другите медии като една абсолютна истина. Но е пълна лъжа.

Заплахата е само в едната посока

На 16 септември Нюзуийк разкри, че основните американски разузнавателни агенции са съобщили на Белия Дом, че атомната ситуация на Иран не е претърпявала промени от ноември 2007 г., когато беше оценена от National Intelligence, потвърждавайки, че Иран през 2003 г. е прекратила подозираната си атомна програма, нещо, което Международната Агенция за Атомна Енергия беше декларирала много пъти.

Днешната фалшива информация се ражда от речта на Обама по случай разглобяването на ракетите, разположени по границата с Русия. Целта е да се прикрие факта, че броят на американските ядрени бомби е наистина нараснал в Европа, а излишните бомби са качени по корабите. Играта е тази – да омекоти Русия и да спомогне за нейното присъединяване или поне да не пречи, към кампанията на САЩ срещу Иран. „Президентът Буш беше прав” декларира Обама, „когато каза, че Иранската ядрена програма представлява една реална заплаха за Европа и САЩ.”. Да се помисля за самоубийствено нападение над САЩ е недопустимо. Заплахата, както винаги, е само в едната посока, със световната суперсила, вече накацала по границите.

Престъплението на Иран е собствената й независимост. Тъй като се освободи от любимия на САЩ тиранин, Shah Reza Pahlavi, Иран е останал единствената мюсюлманска страна извън контрола на САЩ. И тъй като само Израел има „правото да съществува” в Средния Изток, последната цел е да неутрализира Ислямската Република. Това ще позволи на Израел да раздели и да владее Средния Изток от името на Вашингтон, без да е нужно да се съобразява със своя съсед, който пази интересите си. Ако изобщо има страна на света, която да има правото да развива своя ядрена политика, то това е точно Иран.

Като един от първите подписали Договора за неразпространение на атомното оръжие, Иран последователно подкрепя идеята за денуклеаризиране на Средния Изток. Обратното, Израел никога не се е подлагала на инспекция от IAEA и нейният ядрен арсенал в Димона не е тайна за никого. С повече от 200 активни ядрени бойни глави, Израел „отхвърля” решението на ООН, когато иска подписа й за Договора за неразпространение, както наскоро отхвърли и жалбата на ООН за престъпленията против човешките права, извършени в Газа, така както и държи световния рекорд по престъпване на международните закони. Измъква се, защото една голяма сила й гарантира имунитет.

Подготовка за една война без край

Оправянето на сметките на Обама с Иран следва нова програма. На медиите е поставена задачата да подготви хората за една война без край. По твърденията на NBC Генерал Стенли МакКристъл, командващ войските на САЩ/Нато е заявил, че в Афганистан ще има нужда от 500.000 войници през следващите 5 години. Целта е да се контролира „стратегическата печалба” от газта и петролните кладенци на Карибско море в Централна Азия, в Голфа и в Иран – с две думи, да доминира Евразия. Но 69% от англичаните и 57% от американците са против войната, така както почти всички други човешки същества. Да бъдем убедени „ние”, че Иран е новият демон, няма да бъде лесно. Неоснователните твърдения на МакКристъл, че Иран „подготвя бойци за някоя талибанска група” звучи като отчаяните думи на Браун за „една пясъчна линия”, имайки предвид, че „няма да прекаляваме”.

По думите на големият информатор Daniel Ellsberg, по времето на администрацията на Буш в САЩ е извършен военен преврат и сега Пентагонът е господар на всеки сектор, отнасящ се до външната политика. Този контрол може да се измери, преброявайки броят на нападателните войни, обявени по едно и също време и избора на метода на „превантивния удар”, който понижи прага на възможността за използване на ядрени оръжия и по този начин се разми границата между конвенционалните и ядрените оръжия.

Всичко това е осмиване на думите на Обама за „един свят без ядрени оръжия”. Наистина, той е най-важната придобивка на Пентагона. Неговото съгласие на изискването да задържи на длъжността Секретар по „отбраната” този на Буш, имам предвид войносъздателя Робърт Гейтс, е единствено по рода си в историята на САЩ. Гейтс веднага доказа способностите си в увеличаването на войните, от азиатския югоизток до африканския рог. Като Бушовата Америка, тази на Обама е управлявана от много опасни хора. Ние имаме правото да бъдем предупредени. Кога ще започнат да вършат работата си тези, на които им се плаща, за да казват истината, такава каквато е?

Джон Пилджър

01 октомври 2009 г.

Оригинален източник – сп. New Statesman




Тагове:   лъжа,


Гласувай:
1



1. zaw12929 - ЧНГ!
31.12.2009 21:34
То е видно, че бандитите управляват света!
цитирай
2. mitternacht - ...
31.12.2009 21:35
Глупости са, макар Америка ако продължава да се меси навсякъде да си проси едно нюкване.
цитирай
3. анонимен - Слава на всичко иранско=арийско!
11.03.2010 21:31
На САЩ не им пречи Иран, а на ционистите им пречи Иран и всеки един неевреин, особено от арийски произход. САЩ са само изпълнители-слуги на тази древна религиозна война. Иран никога не е застрашавал другите, дори на религиозна основа. Иран е цивилизована страна, която си има своите вътрешни проблеми, но те са си нейни. Но това е заветната ционистка цел - криво-ляво - борят се с братята пащуни в Афганистан, сега идва ред на братята в Иран и на петролното им имане, защото Иран иска точно това да направи - да разбие петролния деспотизъм на САЩ. И тъй като САЩ съществува почти изцяло чрез търговията на петрол, то резнат ли се тези нейни крилца - ще загине. Тя и в момента агонизира, но... Успех на Иран, смърт за САЩ и евреите!
цитирай
Търсене