Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
20.10.2009 02:04 - САЩ окупират България
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 1126 Коментари: 1 Гласове:
0



САЩ ще изградят нови бази в България, като е много вероягтно тук да бъдат ситуирани ПРО и други видове ракети. Ето статия по въпроса:

Нови бази в България и Румъния

19 октомври 2009 | 11:10 | "Старс енд страйпс"

Пентагонът ще изразходва над 100 млн. долара за създаването на нови военни бази в България и Румъния, въпреки че администрацията на президента Барак Обама наскоро прекрати плановете за противоракетната отбрана в други части на Източна Европа.
Миналия месец Белият дом обяви, че вече не планира да разполага американски ракети и военнослужещи в Полша и Чехия. Междувременно, над 2000 американски войници участват във военни учения в България и Румъния.
Маневрите, които започнаха през юни, ще продължат до края на октомври. Полковник Гари Ръс, командващ обединените оперативни сили Изток, заяви, че никой в Румъния или България не е възразил срещу това, което САЩ правят в двете страни, откакто планът за противоракетната отбрана бе изоставен. Той отбеляза, че тези бази демонстрират нашия ангажимент към Източна Европа.
Част от ангажимента е под формата на военна база в Румъния на стойност 50 млн. долара, която може да приеме 1600 американски военнослужещи и друг обект на стойност 60 млн. долара за 2500 войници в България.
Базите, субсидирани от САЩ, но собственост на правителствата на България и Румъния, ще бъдат споделяни от американските сили и тези на страната-домакин, каза Ръс.
Джейм Робинс, високопоставен експерт по въпроси на националната сигурност в базирания във Вашингтон Американски съвет за външна политика, заяви, че усилията на САЩ в Румъния и България са част от глобална стратегия за преразполагане, започнала в първите години на администрацията на Буш и имаща за цел да премести сили на САЩ от Германия в източна посока.
Разполагането на военнослужещи в тези страни ще бъде не само по-евтино, но и ще ги приближи към неспокойния Близък изток, заяви той.
И докато прекратяването на плановете за противоракетната отбрана може да създаде впечатление, че Америка няма да спази ангажиментите си в региона, Робинс отбелязва, че всяка стъпка за изтегляне на американските конвенционални сили от Източна Европа би бил „престъпно глупав”.
„Това ще бъде все едно да се каже на Русия, че САщ не се интересуват от Източна Европа, а на тези страни – че са на практика са оставени сами”, смята той.
Експертът Стивън Пайфър коментира още, че има безпокойство по въпроса, дали трансформацията на НАТО след Студената война няма да дойде в разрез с член 5 от договора – защита на страните-членки.
Официално чешките лидери заявяват, че разбират причините за изоставяне на щита и изразяват увереност, че страната ще остане сигурна. Но някои са обезпокоени от промяната. Бившият чешки премиер Мирек Тополанек заяви, че „американците вече не се интересуват от нашата територия, както по-рано. Това е лоша новина за Чешката република”.
В Полша реакциите бяха разнопосочни. Премиерът Доналд Туск заяви, че се надява, че страната му ще изиграе роля в преработената американска отбрана.
Официални лица заявиха, че САЩ възнамеряват да разположат военнослужещи в Полша в близко бъдеще.
„Ще продължаваме да демонстрираме ангажимент към Полша”, изтъкна Елън Таушер, помощник държавен секретар на САЩ.
От страна на Русия противоракетната отбрана се смята за заплаха, отбелязва Пайфър. „Руснаците също не харесват идеята за американска военна инфраструктура в Полша и Чехия. Тя ще бъде по-близо до Русия и ще сближи тези страни с НАТО още повече”, коментира той.


От агенция "Фокус"


Тагове:   САЩ,


Гласувай:
0



1. swanlake - E-e-e-e, chak puk da ni okupirat. ...
20.10.2009 04:08
E-e-e-e, chak puk da ni okupirat. Niama da ni okupirat,spokoino!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 10038829
Постинги: 7893
Коментари: 3522
Гласове: 6343
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Инициатива за референдум за излизане на България от ЕС и безпартийно ВНС без хора били досега във властта
4. Български исторически календар
5. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
6. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
7. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
8. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
9. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
10. Забравеният д-р Янко Янев
11. Планът "Еврия"
12. Сайт с български бойни знамена
13. Исторически видеоблог
14. "Изгубената България" - исторически сайт
15. Владо Черноземски
16. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
17. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
18. Реалността днес и която идва...
19. Военное обозрение
20. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
21. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
22. РПЦ Царская Империя
23. Григор Симов: Нека не си затваряме очите
24. Исторически ревизионизъм
25. Вечния Църковен Календар на Светите Отци