Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
19.10.2009 05:58 - Терористичен акт в Иран
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 900 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 19.10.2009 05:59


Ирански висши военни загинаха в атентат 18.10.2009 20:00 Иран обвини САЩ в участие в кървавата атака и обеща да отмъсти размер на шрифта: image Зам-командващият сухопътните войски на революционните гвардейци, генерал Нур-Али Шущари е един от загиналите Най-малко 49 души бяха убити и около 30 бяха ранени днес при атентат в провинция Систан-Белуджистан, в югоизточен Иран.

Сред загиналите са няколко командващи Корпуса на гвардейците на ислямската революция, както и местни племенни вождове.

Загинали са заместник-командващият сухопътните войски на революционните гвардейци, генерал Нур-Али Шущари, командващият Корпуса в провинцията генерал Мохамад Захех, командващият Корпуса в град Ираншахр и още един старши офицер.

Председателят на парламента Али Лариджани потвърди смъртта на висшите военни в реч произнесена в парламента и предавана на живо по телевизията.

Според местните медии мъж, носещ върху себе си експлозиви, се е самовзривил по време на съвещание на племенни водачи с командири на Гвардейците на революцията.

Атентаторът бил член на сунитската екстремистка групировка "Джунд Аллах" (Войници на Бога). още по темата image Иран отново разтревожи света image 12 | image6114 Иран отново "напада" САЩ и Великобритания image 0 | image193

По-късно иранските въоръжени сили обвиниха САЩ и Великобритания, че са замесени в атентата срещу висши офицери от Корпуса на гвардейците на ислямската революция и предупредиха, че те ще бъдат отмъстени.

Според генералния щаб на въоръжените сили актът е дело на "терористите, подкрепяни от Великия Сатана Америка и съюзника й Великобритания".

От своя страна САЩ осъдиха извършения атентат, като подчертаха, че "твърденията за предполагаемо участие на САЩ в случилото се са изцяло лъжливи".





Военен удар срещу Иран е възможен и технически изпълним 08.08.2009 10:56 Американски генерал от военновъздушните сили казва, че САЩ трябва да имат резервен вариант, в случай че дипломацията се провали размер на шрифта: image В края на май иранският президент Махмуд Ахмадинеджад заяви, че за страната му ядрената тема е приключена

САЩ трябва да имат резервен вариант, в случай че дипломацията се провали. В този случай военният удар е възможен и технически изпълним вариант, пише американски генерал в статия за в. "Уолстрийт джърнъл".

Чарлс Уолд от военновъздушните сили на САЩ смята, че Вашингтон трябва да изготви "план Б" за военна атака в случай на провал на дипломацията.

"Мирно решение на заплахата от ядрените амбиции на Иран определено би било най-подходящият изход. Ако обаче дипломатическият и икономическият натиск се провалят, военна атака на САЩ срещу Иран е нещо възможно и технически изпълнимо", пише Уолд.

Според него самата военна подготовка за удари срещу Иран би могла да убеди Техеран да се откаже от ядрените си амбиции "без да бъде даден нито един изстрел".

В противен случай военноморските сили на САЩ могат да наложат блокада на иранските пристанища в Персийския залив, за да прекъснат вноса на бензин, който покрива 1/3 от потреблението на страната.

още по темата image Клинтън: Иран няма защо да се мъчи да направи атомна бомба image 0 | image3403 Ахмадинеджад: За нас ядрената тема е приключена image 3 | image4568 Ахмадинеджад: Стойте настрана image 18 | image13318

А ако и това не убеди Техеран, армията на САЩ "е в състояние да извърши съкрушително нападение срещу иранските ядрени и военни обекти", пише ген. Уолд.

Той признава, че подобен вариант съдържа риска да обедини иранското население около режима и да дестабилизира Близкия изток. Този риск обаче "трябва да бъде претеглен спрямо риска от бездействието", отбелязва Уолд.

Официалната позиция на Пентагона е, че военна акция срещу Иран би имала силно дестабилизиращо въздействие, припомян АФП.

Разузнаването на Държавния департамент заяви в разпространен в Конгреса доклад, че е малко вероятно Иран да е в състояние да произвежда обогатен уран за ядрени оръжия преди 2013 г.

През февруари шефът на националното разузнаване на САЩ Денис Блеър заяви, че Иран може да се сдобие с ядрено оръжие още през 2010 г. и най-късно до 2015 г., припомня агенцията.



http://www.vesti.bg/



Тагове:   Иран,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 10041776
Постинги: 7893
Коментари: 3529
Гласове: 6343
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Инициатива за референдум за излизане на България от ЕС и безпартийно ВНС без хора били досега във властта
4. Български исторически календар
5. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
6. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
7. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
8. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
9. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
10. Забравеният д-р Янко Янев
11. Планът "Еврия"
12. Сайт с български бойни знамена
13. Исторически видеоблог
14. "Изгубената България" - исторически сайт
15. Владо Черноземски
16. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
17. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
18. Реалността днес и която идва...
19. Военное обозрение
20. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
21. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
22. РПЦ Царская Империя
23. Григор Симов: Нека не си затваряме очите
24. Исторически ревизионизъм
25. Вечния Църковен Календар на Светите Отци