Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
18.10.2009 03:17 - Шокиращите новини от деня
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 1290 Коментари: 2 Гласове:
0



Вдигат цените на лекарските услуги, ще доплащаме
17 октомври 2009 / News.dir.bg
Цените на лекарските услуги и на здравните пътеки ще се повишават, каза в Равда министърът на финансите Симеон Дянков. Той пристигна в курортното селище за участие в събора на Българския лекарски съюз.
Има дисбаланс в бюджета на страната ни досега. България харчи по-малко средства за здравеопазване и образование от останалите страни в ЕС. Затова пък отделя повече средства за силовите сектори, каза Дянков пред медиците Дянков.
По думите му в следващите пет години постепенно това ще се промени. Още 2010-а ще има промяна в тази посока, каза Дянков. Той обеща на лекарите с 50% повече пари от досегашните за здравеопазване от следващата година.
Министърът на финансите обаче посочи, че "трябва да има доплащане, за да има качествени здравни услуги и за да няма нерегламентирани плащания". Затова заедно с финансисти ще бъде изготвен ценоразпис на услугите. Все още не е ясно как ще става това доплащане. До две седмици трябва да са готови вариантите за обсъждане.
Предложенията за реформите в здравеопазването Дянков ще представи още тази вечер на Бойко Борисов.
По-рано здравният министър Божидар Нанев заяви, че доброволното здравно осигуряване не е ефективно и трябва задължително да има допълнително такова. Нанев каза още, че българинът отделя прекалено малко средства за здравеопазване. Вноските са с 10-15 пъти по-ниски от тези в Западна Европа. В същото време искаме добро обслужване, добра база, а това без необходимите средства нямало как да стане, допълни той
На днешния отчетно-изборен събор бе избран и нов председател на Лекарския съюз, тъй като досегашният - Божидар Нанев, стана министър на здравеопазването. Организацията ще бъде оглавена от д-р Цветан Райчинов от Русе. Той получи гласовете на 203 делегати, от участвалите в събора 370 представители на съсловието от цялата страна.

http://dnes.dir.bg/2009/10/17/news5238659.html



Откриха трупа на отвлечния бизнесмен от ”Гранити”
17 октомври 2009 / News.dir.bg
Отвлеченият преди година и половина бургаски бизнесмен Стоян Стоянов е бил убит, съобщи министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов.
Трупът на 37-годишния президент на фирма "Гранити" е бил открит преди два дни. Арестувани са преките извършители на отвличането и убийството. Поръчката е от Варна и е заради бизнес интереси, предаде Стандарт нюз.
От изчезването на бизнесмена на 6 март 2008 г. той се считаше за отвлечен. МВР ще обяви в неделя къде е открито тялото на Стоянов, колко и кои са арестувани.
В началото на юли бяха задържани първите двама участвали в престъплението. 37-годишният Стоян Колев и 30-годишният Нено Стоянов от Варна са били посредници между поръчителите и преките извършители. Те са в следствения арест от четири месеца. След задържането им през юли от Окръжната прокуратура в Бургас обявиха, че знаят откъде идва поръчката, но нямат доказателства срещу възложителите.
Магистратите намекнаха още тогава, че бизнесменът е отвлечен, за да бъде екзекутиран, а не за откуп. Зад жестокото престъпление стоят негови конкуренти в бизнеса, категорични бяха те.

http://dnes.dir.bg/2009/10/17/news5240140.html


Пребиха управител на заведение близо до МВР
17 октомври 2009 / News.dir.bg
Управител на столично заведение пострада при масов бой, предаде БГНЕС.
Малко след 17,30 часа е постъпил сигнал в МВР за масов бой. Заведението, в което е станало сбиването се намира на по-малко от 50 метра от ведомството. Пострадал е управителят на заведението „Long John” на ул. „Шести септември“ 18.
Управителят е познат на посетителите като Митко. Той бе откаран с линейка от местопроизшествието. Очевидци разказаха, че сбиването станало, след като група от 4-5 посетители, които обаче не са редовни клиенти, решили да да пушат марихуана в заведението. Управителят ги приканил да напуснат, при което избухнала свадата.
Той бил ударен с бирена бутилка в главата. Извършителите избягали преди да дойде полицията. Работата по случая продължава – полицаите и в момента са в заведението.

http://dnes.dir.bg/2009/10/17/news5239591.html


Спасиха 16 деца от пожар в църква
17 октомври 2009 / News.dir.bg
16 деца на възраст от 7 до 15 и две учителки бяха спасени при пожар в Арменската църква във Варна, съобщи за Дарик комисар Тихомир Тотев - шеф на огнеборците в морската столица.
Огънят е пламнал на първия етаж на сградата, а на втория провеждали учебни занимания децата и възпитателките им. Благодарение на бързата намеса на пожарникарите и полицаите от Първо районно управление, пострадали няма. Нанесени са само материални щети.
След като в Пожарната получили сигнал за инцидента в 13.48 ч. за мястото на пожара са тръгнали два екипа огнеборци. Цялата сграда е била задимена,  когато пожарнирите пристигнали 4 минути след получаването на сигнала. Те евакуирали всички, намиращи се в горящата сграда, и са потушили пламъците. Най-вероятно огънят е възникнал заради забравен електрически уред, посочи комисар Тотев.
“Гореше стая на първия етаж на сградата и ни уведомиха, че на втория етаж има 16 деца и две учителки, които трябва да бъдат евакуирани. Взех решение предвид личния състав, да евакуираме първо децата. Бяха уплашени, доста уплашени, може да сме благодарни на техните учителки, които са запазили самообладание и не са допуснали да се разбягат, да се крият и така нататък и успешно ги евакуирахме”, разказа инсп. Никола Колев- инструктор в РЗПАБ-Варна пред БНТ.
Единственият пострадал при инцидента е свещенникът отец Саркис. Той е
бил обгазен, защото се опитвал да потушава пламъците с подръчни средства.
Приет е в болница, но опасност за живота му няма. Учениците обаче са изгубили ценни учебници на арменски език..

http://dnes.dir.bg/2009/10/17/news5238384.html


Вирус ”Виновен” мъчи шефовете
17 октомври 2009 / News.dir.bg
Уволних го. Беше добър работник, но нямах избор - кризата го налага, останахме без поръчки. Как ли ще плаща ипотеката си сега? Това чувство за вина измъчва всеки втори работодател у нас.
Вирус "Виновен" тормози шефовете в кризата. Те работят под зловещо напрежение, за да задържат "кораба на повърхността". Принудени са непрекъснато да съкращават хора и чувството им за вина се превръща в болестно състояние, пише "Стандарт".
Около 8% от българите страдат от тревожно и паническо разстройство, сочи проучване сред 6000 нашенци, осъществено от екип на секция "Глобално психично здраве" към Националния център за опазване на общественото здраве. 2,8% от българите са с разстройство на настроението. 1,2 на сто - със сериозно психическо разстройство, вследствие на стрес или злоупотреба с алкохол или успокоителни.
Всеки десети мениджър или човек на ръководен пост във фирма е в непрекъснат стрес, алармира наскоро доц. Георги Койчев, зам.-председател на Колегиум "Частна психиатрия". Хората с пост във фирмите очакват всяка минута да се случи нещо лошо - да загубят работата си, поръчките, партньорите, да се разболеят и т. н. В тях се натрупва огромно напрежение от отговорността, която носят и ограничените възможности за развитие на бизнеса в условията на финансова криза. Мнозина са принудени всекидневно да взимат рискови решения. Натрупаното напрежение избива в крясъци на работното място и скандали у дома. За да избягат от стреса, дамите на ръководни постове хукват по магазините, а мъжете всяка вечер посягат към алкохола.
Най-тревожно е, че все повече мениджъри прибягват до сънотворните, отчитат психолозите. Те предупреждават, че между тези буфери и пристрастяването има по-малко от половин крачка. Смята се, че в условията на криза трябва да се потискат емоциите, но това не е вярно, обясни за "Стандарт" Евелина Димитрова, психолог от Центъра за психологически изследвания. Именно в периоди на криза човек има най-голяма нужда от разбиране и положителни емоции. Затова тя съветва мениджърите да не се плашат от изговарянето на проблемите и да споделят с половинките си. Според нея човек може да се зареди с енергия от съвсем дребни неща. Например - чаша горещо кафе сутрин с любимия човек или любима песен в колата на път за работа.
Ангажиментите в период на криза се увеличават, което води и до по-голямо напрежение, коментира Димитрова. В желанието си да се справи мениджърът като че ли напълно забравя за себе си. Особено опасно е за ергените и самотните дами. Досега те може би са се чувствали добре в кожата си сами, но в период на хроничен стрес човек има нужда да се посъветва с близък, казва специалистката. Тя препоръчва на самотниците да си потърсят половинка, защото дори да не си признават, вътрешно те започват да усещат липса. А това състояние може да доведе до депресия. Домашният любимец зарежда с топли емоции, но не може да замести общуването с любим човек. Въпреки това е по-добре да гледате котка или куче, отколкото да се прибирате след стресов ден в празен дом. Заниманията с някакъв вид изкуство също спасяват от стреса, изтъква Евелина Димитрова. Бизнесмени и банкери все по-често се захващали с някакво артистично хоби. Наскоро видях една зала с картините на банкер, който рисува с цветни прежди, разказа специалистката. Мнозина прибягват до фотография, уроци по танци, риболов.

http://dnes.dir.bg/2009/10/17/news5236881.html


(http://dnes.dir.bg/2009/10/14/news5220262.html - Шефовете се спасяват като замразяват заплатите)


Слагат пределни цени за такситата
17 октомври 2009 / News.dir.bg
Острите изявления при обсъждането на идеята за налагане на пределна цена на таксиметровите услуги са знак, че сме на правилен път, заяви Любомир Христов, и.д. изпълнителен директор на ИА "Автомобилна администрация" след среща в Министерството на транспорта, съобщенията и информационните технологии.
Христов отбеляза, че са създадени няколко работни групи с участието на представители на браншовите организации, като една от тези групи работи по закона за автомобилните превози, предаде БТА. Една от мерките, които предложихме на обществено обсъждане е пределната цена на услугата. Жертви на подобни действия стават основно чужди граждани и хора, които са поставени в специфични кризисни ситуации, отбеляза Христов. Този тип превозвачи се подвизават в райони на болнични заведения, автогари и жп гари и се възползват от затруднената ситуация, в която хората са изпаднали. Те ги подвеждат, а след извършване на услугата претендират за заплащане на неразумно големи суми.
Тези изявления са знак, че идеята по отношение на определяне на пределна цена на таксиметровите превози е правилна, заяви Христов и добави, че реакцията е на група от фирми, които извършват превозите на нереално високи цени. Една от фирмите, налагащи нереално високи цени е тази на Яне Янков "ОК Суперлукс", съобщи Христов. Това е компанията, която предоставя таксиметрова услуга на територията на София на цена от 5 лв. на километър и нагоре. Според него Комисията за защита на потребителите получава ежедневно между 5 и 10 сигнала, които изпраща към министерството.
На пресконференция вчера представители на Националната федерация на таксиметровите водачи настояха незабавно да бъдат освободени от длъжност "всички корумпирани чиновници в ИА "Автомобилна администрация", начело с директора Любомир Христов".
Според Христов от федерацията са обявили цифри, които не отговарят на действителността. Истината е, че към момента на територията на страната има регистрирани 3252 фирми, които притежават удостоверение за таксиметров превозвач и има регистрирани 24 561 автомобила.
Принципът на формиране на цената на услугата е пазарен, тоест свободен, но има и принципи, свързани с формирането на общоприета норма на печалба и не е нормално и обяснимо наличието на подобни ценови диапазони, отбеляза Христов. Според промените, които предстои да бъдат предложени на Министерския съвет, пределната цена на таксиметровите услуги ще бъде определяна от общините.

http://dnes.dir.bg/2009/10/17/news5238442.html


Може да връщаме €500 млн. по ИСПА
News.dir.bg - 17 Октомври 2009, 22:33

България може да се наложи да връща на Евросъюза между 350 и 500 млн. евро, ако не успее да докаже, че е усвоила парите по програмата ИСПА ефективно. Това съобщи в предаването "Седмицата" на радио "Дарик" министърът на регионалното развитие Росен Плевнелиев.

На 1 януари 2011 г. изтича срокът на програмата и ЕС ще извърши одит на всички изпълнени проекти. За десет години България е усвоила една четвърт от общо 1.6 млрд. евро по ИСПА. "Правителството на ГЕРБ е изправено пред гигантски риск. Европейската комисия може да прецени, че смисълът на програмата не е изпълнен", каза министърът. Той припомни, че с пари по предприсъединителната европейска програма са финансирани пречиствателни станции, модернизацията на жп линията Пловдив - Свиленград и строителството на магистрала "Люлин".

http://banks.dir.bg/2009/10/17/news5240113.html


Фалит на банка вече няма да е табу в ЕС
БТА - 17 Октомври 2009, 20:44

Фалит на банка повече не трябва да е табу в Европейския съюз, но трябва да има готовност за действия, ограничаващи последствията от такъв фалит. Това се отбелязва в проектодокумент на Европейската комисия, в който се правят изводи от избухналата миналата година финансова криза и се препоръчват мерки за управление на транснационални банки в период на криза.

Документът трябва да е готов в окончателен вид другата седмица. В него се посочва нещо, което се знае отдавна и продължава да предизвиква недоволство сред общественото мнение в редица страни от Европейски съюз - прекалено големи банки станаха жертви на кризата и в името на спасяването им бяха хвърлени десетки милиарди евро държавни средства или пари на данъкоплатците.

Наясно с това недоволство, Европейската комисия отбелязва: " Трябва да има увереност, че винаги е възможно, от политическа и икономическа гледна точка, една банка да фалира независимо от размера й. В такъв случай обаче загубите трябва да се понасят най-вече от акционерите и от второстепенните кредитори, а не толкова от правителствата /държавата/ и данъкоплатците".

Същевременно, добавя комисията, трябва да се осигури защита на влоговете, да се избегне прекратяване на банковите услуги и плащанията, да не се допусне проблемите да се прехвърлят върху други банки, да се създадат необходимите законови условия за протичаща в ред ликвидация.

В документа се подчертава, че избухналата финансова криза е показала "липсата на подходящи инструменти" в Европейския съюз за управление в случай на криза в транснационална банка". Ето защо Брюксел предлага да се създаде специфичен европейски режим по отношение на тези банки.

В него трябва да е описано кога националните власти да се намесват в случай на криза, какви мерки могат да се предприемат или как различните заинтересовани държави ще си разделят средствата в случай на оказване на държавна помощ. Според документа националните власти трябва също да могат да прилагат много по-широк набор от мерки в случай на криза. В момента тези мерки се ограничават практически до обявяване на фалит или оказване на държавна помощ.

Според Европейската комисия има и други решения като оздравяване на изпаднала в криза транснационална банка, смяна на ръководството й, поемане на част или на цялата й дейност от частен инвеститор, разделяне на "добрите" и "лошите" активи на банката.

Събитията около рухването на Фортис /Fortis/, Леман /Lehman/ и исландските банки по време на сегашната криза показват ясно как липсата на подходящ режим за вземане на решения може да навреди на финансовата стабилност и на цялата банкова система в Европейския съюз, подчертава Европейската комисия.

Предлаганият нов режим за транснационалните банки се добавя към вече предложените мерки за банков контрол, включително създаването на европейска комисия за оценка на систематичния риск, която да засича първите сигнали на бъдеща банкова криза.


http://banks.dir.bg/2009/10/17/news5239804.html


Тагове:   новини,


Гласувай:
0



1. анонимен - Що се отнася до първата шокновина се оказа,
18.10.2009 12:56
че болните няма да доплащат през 2010 г., а евентуалнана разлика до по-високата цена ще се поема от ЗОКаса.
цитирай
2. kabuli - Не си прав!
28.10.2009 16:24
Това, че комунистите са се борили с вятърните мелници не е вярно. Великият Идалго се е борил с вятърните мелници, считайки, че така отървава Света от демоните на човешката природа. Комунистите са се борили против същността на човешката природа, освободена от демоните си, превръщайки света около себе си в демоничен.
Прав си, че арабите се борят за собствената си свобода и аз съвсем по човешки съм на тяхна страна, но когато тази борба не е осмисляна и канализирана, със своите си правила, политика и дългосрочни перспективи, тя оставя след себе си труповете на невинно загиналите при техните атентати. За това не мога да ги оправдая. Не ги оправдавам още и за това, че в името на Аллах сеят смърт и омараза. А техният бог, като всеки друг бог на народи, имащи се за цивилизовани, не толерира отнемането на човешки живот.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 10049063
Постинги: 7921
Коментари: 3553
Гласове: 6351
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Български исторически календар
4. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
5. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
6. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
7. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
8. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
9. Забравеният д-р Янко Янев
10. Планът "Еврия"
11. Сайт с български бойни знамена
12. Исторически видеоблог
13. "Изгубената България" - исторически сайт
14. Владо Черноземски
15. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
16. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
17. Реалността днес и която идва...
18. Военное обозрение
19. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
20. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
21. РПЦ Царская Империя
22. Григор Симов: Нека не си затваряме очите
23. Исторически ревизионизъм
24. Вечния Църковен Календар на Светите Отци