Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
07.10.2009 06:14 - Ирландците си продадоха задниците на Брюксел
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 1084 Коментари: 1 Гласове:
1

Последна промяна: 08.10.2009 09:30


imageimagehttp://nellyo.files.wordpress.com/2009/10/referendim_ireland.gif

 
Свят
image
Публикувано на 03 Октомври 2009 в 19:11 BG
image
image
image
image Запази image image Отпечатай image image Изпрати
image
image
Ирландия каза "ДА" на Лисабонския договор

Ирландия подкрепи Лисабонския договор с 67,13% от гласовете на референдума

Ирландия подкрепи Лисабонския договор, сочат официалните окончателни резултати от преброяването на гласовете на провелия се в страната референдум, предаде АФП. С „Да” за споразумението за реформа в ЕС са гласували 67,13% от участвалите във вота ирландски граждани.

Ирландският премиер официално обяви победа за привържениците на Лисабонския договор

Ирландският премиер Брайън Кауън официално обяви победа за привържениците на Лисабонския договор на вчерашния референдум, предаде РТЕ. Кауън заяви, че вотът е „декларация за намерението за оставане в сърцето на Европа”. Премиерът допълни, че той ще доведе до „по-силна и по-справедлива Ирландия и Европа”. "Ирландският народ се произнесе с ясен и кънтящ глас. Това е добър ден за Ирландия и добър ден за Европа", не скри радостта си Кауън, който проведе активна кампания в подкрепа на новия европейски договор. Ирландският премиер изрази увереност, че Лисабонският договор ще направи Европейския съюз по-силен, по-справедлив и по-добър. Благодаря на останалите европейски ръководители, че дадоха на Ирландия щедри гаранции, добави той. На произведения през юни миналата година референдум, ирландците отхвърлиха Лисабонския договор, замислен да подобри функционирането на Европейския съюз, и по този начин предизвикаха тежка институционна криза в ЕС. След като страната получи гаранции в определени области, тя се съгласи да свика ново допитване по въпроса. Окончателните резултати от вчерашния референдум са очаквани по-късно тази вечер, но по всичко личи, че ирландците са одобрили новия европейски договор с голямо мнозинство. Близо 66 процента от гласоподавателите са казали "да" на договора, след преброяването на подадените бюлетини в 28 от 43-те збирателните секции, посочва Франс прес.

След ирландското "Да" на Лисабонския договор, вниманието е насочено към Полша и Чехия

След като по всичко изглежда, че ирландците са одобрили Лисабонския договор на референдума, сега погледите са отправени към Полша и Чехия - двете страни-членки на ЕС, които още не са ратифицирали документа, предаде Ройтерс. Полският президент Лех Качински показа по-рано, че има намерение да подпише Лисабонския договор до дни, ако ирландците кажат "Да". Очаква се чешкият му колега Вацлав Клаус да направи същото до няколко седмици след вота в Ирландия. "В момента, в който господин президентът разбере крайните и официални резултати, той ще го подпише незабавно", каза Павел Випих - съветник на полския президент. "Това няма да стане тази седмица, но е въпрос на дни", добави той. Клаус, който разглежда договора като доближаване към европейска свръхдържава, в която националните държави ще загубят суверенитета си, не е разкрил своята стратегия, но вероятно в крайна сметка ще одобри документа, смятат политически наблюдатели. Двете камари на чешкия парламент гласуваха в подкрепа на Лисабонския договор, но във вторник група депутати, споделящи възгледите на президента, оспориха документа пред Конституционния съд, блокирайки процеса на ратификация за поне няколко седмици. Очаква се съдът да отхвърли жалбата. Президентът на Чехия, който не може да подпише договора, преди Конституционният съд да се е произнесъл, е под засилен натиск у дома и в чужбина, и в крайна сметка ще подпише документа, заяви бившият вицепремиер и министър по европейските въпроси Александър Вондра. "В случай че Конституционният съд не подкрепи жалбата, той ще уважи политическата и конституционната реалност и ще подпише", прогнозира Вондра пред Ройтерс. Лидерът на британските консерватори Дейвид Камерън заяви по-рано, че ако партията му спечели парламентарните избори, които се очаква да се проведат до май 2010г., ще свика референдум по Лисабонския договор, при положение че дотогава той не е ратифициран от всички страни-членки на ЕС. Някои предполагат, че Клаус може да забави подписването на договора, изчаквайки развитието на ситуацията във Великобритания, отбеляза Ройтерс Но според чешкия министър по европейските въпроси Стефан Фуле президентът едва ли ще чака толкова време.

Европейски лидери приветстват ирландското "да" на Лисабонския договор

Председателят на Европейския парламент Йежи Бузек заяви, че решението на ирландските гласоподаватели да подкрепят Лисабонския договор е „добра новина за Европа”. "Ирландският народ демонстрира сериозен ангажимент към европейския проект. Ирландците потвърдиха своето желание да бъдат в сърцето на Европа”, каза Бузек, цитиран от Франс прес. Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу заяви, че резултатът от референдума за Лисабонския договор в Ирландия „демонстрира ценността на европейската солидарност”, предаде РТЕ. Премиерът на Швеция, чиято страна е ротационен председател на ЕС, Фредрик Рейнфелд заяви, че възнамерява да се срещне с чешкия премиер Ян Фишер и с председателя на Европейската комисия в сряда (7 октомври) за дискусии около Лисабонския договор, предаде РТЕ.

Ирландците подкрепиха Договора от Лисабон

Междинните резултати от преброяването на бюлетините от референдума в Ирландия сочат недвусмислена победа за Лисабонския договор. Гласовете в подкрепа на документа на места достигат 60-70 процента, като преднината е средно с около 20 процента пред броя на отрицателните гласове. Лидерът на евроскептичната партия "Либертас" Деклан Ганли призна, че неговата кампания е претърпяла загуба и поздрави премиера Брайн Кауън за очевидната победа.

Започна преброяването на гласовете, подадени на референдума в Ирландия

В експозиционния център "Роял Дъблин сосайъти" започна преброяването на бюлетините от произведения в петък втори референдум в Ирландия за Лисабонския договор, предаде БТА. Вчера над 3 милиона избиратели бяха призовани да гласуват за допълнение към ирландската конституция, което ще позволи ратифициране на договора, отхвърлен на референдума на 12 юни миналата година. Липсват официални данни за активността на електората, но изтеклата от някои избирателни райони информация сочи над 50 процента участие в референдума. Били Тимънс, който е директор на изборите на най-голямата опозиционна партия Фина Гейл, единствен се ангажира да обяви 60 процента от гласовете в полза на Лисабонския договор, като се базира на собствена анкета на партията. Пожелал анонимност ръководен представител на управляващата партия Фина Фойл заяви, че около 53 процента от участниците в референдума са гласували с "Да". Първите данни от преброяването на бюлетините се очакват в ранния следобед, а окончателните резултатите ще бъдат обявени в залата "Свети Патрик" на Дъблинския замък след 19 ч. българско време.

image
image Запази image image Отпечатай image image Изпрати
image
image
image
 
image
image

image

image
© 2009 Българско Национално Радио. Всички права запазени



вят image 23:46
29.09.09 Ирландия решава съдбата на Европа автор: Дeян Йотов, прочитания: 1237, коментари: 1 image Виж галерия 1 2 3 »

Повторният ирландски референдум за Лисабонския договор в петък е истинска битка тип “Давид срещу Голиат” за тамошните евроскептици. За разлика от първия вот на 12 юни м.г., когато победиха с 53,4 на сто, този път те изглеждат направо смазани на всички фронтове.

В кампанията в подкрепа на договора участват на практика всички парламентарни сили - правителствената коалиция и основните опозиционни партии. Против е само партията “Шин Фейн” със само 4 от общо 166 места в парламента.

Лагерът “Не” отстъпва и в най-атрактивната битка във войната за гласовете на ирландците - тази на финансовите титани. Един срещу друг в нея са изправени милионерите Майкъл О"Лиъри, изпълнителен директор на “Райънеър”, и лидерът на евроскептиците от “Либертас” Деклан Ганли.

Ганли се бе оттеглил от сцената, след като не можа да вкара партията си в Европарламента. Преди 10 дни обаче се върна. “Само в Зимбабве и в Ирландия повтарят вот, когато не им хареса резултатът”, обясни решението си той. Но още тогава призна, че битката е наполовина загубена. “Най-много да съберем 50 000 евро за плакати, а зад опонентите ни стоят милиардите, с които се разпорежда Еврокомисията”, каза богаташът със здрави американски връзки.

Опонентът му О"Лиъри се оказа едно от основните финансови оръжия на кампанията “за” новия договор на ЕС. Той се прости с половин милион евро, за да сложи агитационни стикери на самолетите си и да пусне над 1000 безплатни полета за проевропейски настроените ирландци.

Двамата богаташи дори си спретнаха махленски словесен мач. “Не слушайте шайката провалени политици, които искат да блокираме Европа”, обърна се О"Лиъри към ирландците. “Самият ти наричаше еврократите сталинисти, а ЕС - империя на злото, управлявана от малоумници и плювалници”, заяде се Ганли.

ЕК се намеси доста тромаво в кампанията преди референдума. Първо един от заместниците на Барозу - Антонио Таяни, се вози 8 часа безплатно над Ирландия на самолет на “Райънеър” със стикери “Гласувайте ДА!”. След това хората на Барозу разпространиха с цялата ирландска преса 1,1 млн. копия на безплатна книжка, обясняваща ползите от Лисабон.

В проевропейския лагер се включиха всякакви лобита - профсъюзи, университетски ректори, дори националният отбор по ръгби.

Според последните анкети Лисабонският договор ще бъде приет с гласовете на 55 на сто от ирландците. Против ще са 27 на сто.

Промяната в нагласите анализаторите отдават не толкова на козметичните промени в документа, колкото на финансовата криза, която накара “келтския тигър” да спре да ръмжи.

Още по темата

» Барозу: Благодаря на Ирландия, Чехия - по-бързо

» На един подпис разстояние

» Ирландия най-сетне одобри Лисабонския договор

» Ирландците гласуват отново за бъдещето на ЕС

» Една българка на края на ЕС



http://www.ve4erna.com/es3.html - Лисабонски договор

http://www.ve4erna.com/




imagehttp://www.caglecartoons.com/images/preview/%7B58fc209f-9055-44cf-b047-5532e60e0b23%7D.gif





Тагове:   Брюксел,


Гласувай:
1



1. samvoin - Как работи демокрацията? Рефер...
08.10.2009 09:37
Как работи демокрацията? Референдумът за Лисабонския договор в Ирландия
October 6th, 2009 · Post your comment (9 Comments)
Email This Post Print This Post

Демокрацията е равнозначна на народовластие! Това ни напомнят непрекъснато нейните поддръжници и означава, че народа решава чрез избори и референдуми какво трябва да се случва в политиката.За парламентарната демокрация, като тази, която в момента властва в Република България, това няма голямо значение за управляващите, тъй като ни е добре известно, че те са напълно свободни, след изборната победа да не спазят или нарушат своите предизборни обещания, както си искат, без народа да може да ги контролира или да им поиска отговорност (освен в случай на бунт). Примерите за това са безкрайни през последните 20 години. Но какво се случва кога на един референдум, като част от пряката демокрация, народа се произнесе с „Не”, а е трябвало да каже „Да”? Това се случи в Ирландия през юни 2008 г., когато 53,4% от ирландците гласуваха срещу договора за реформиране на ЕС. Мнозинството се произнесе, следователно народа управлява? Не сте познали! Референдумът беше просто повторен и резултата е, че 67,1% от ирландците са „За” договора, който „трябва да направи Евросъюза по-демократичен и по-ефективен”.

В няколкоседмичната пропагандна офанзива на всички медии, сред ирландците беше разпространено мнението, че благодарение на тяхното „Не”, „Лисабонския договор” е преработен още веднъж и сега е „много по-добър” за всички, които се съмняваха в него през 2008. Но ако беше така, не трябваше ли и останалите 26 държави-членки да го ратифицират наново? За да стане по-ясно: Договора не регулира, това какво всяка отделна държава е договорила като компромис, а променя изцяло фундамента на Европейския съюз. Според него например трябва да има ЕС-Президент, ЕС-Външен министър, дипломатическа служба на ЕС, повече права за европейския парламент или пък общоевропейски референдуми, след събирането на 1000000 подписа за това. В областта на икономическата политика се установява „отворена пазарна икономика с неподправена конкуренция”, в областта на политиката по сигурността ще важи задължението за въоръжаване за „структурно сътрудничество” при военни мисии без мандат на ООН. С няколко думи: договора за реформирана на ЕС от Лисабон може да бъде определен като учредителен акт на „държавата Европа”, която ще замени отделните национални държави. Това беше съдържанието на договора и преди и след ирландското „Не” от 2008 г. Тези, които бяха призовани още веднъж да гласуват, бяха подведени, че този път гласуват за един друг (много по-добър) договор. Тоест всички „гаранции”, „декларации” и „обещания” на ЕС към ирландците не са правно-обвързващи и следователно е налице една съзнателна измама спрямо ирландците, за да може да бъде оправдан втори референдум за едно и също нещо.

И така „народния вот” се иска дотогава, докато се получи нужния резултат. Но примера „Ирландия и ЕС” е показателен за това, какво всъщност разбират демократите под „реалното прилагане на народовластието”.

Altermedia България
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 10038073
Постинги: 7893
Коментари: 3522
Гласове: 6343
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Инициатива за референдум за излизане на България от ЕС и безпартийно ВНС без хора били досега във властта
4. Български исторически календар
5. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
6. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
7. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
8. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
9. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
10. Забравеният д-р Янко Янев
11. Планът "Еврия"
12. Сайт с български бойни знамена
13. Исторически видеоблог
14. "Изгубената България" - исторически сайт
15. Владо Черноземски
16. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
17. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
18. Реалността днес и която идва...
19. Военное обозрение
20. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
21. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
22. РПЦ Царская Империя
23. Григор Симов: Нека не си затваряме очите
24. Исторически ревизионизъм
25. Вечния Църковен Календар на Светите Отци