Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.05.2016 21:11 - ГОМЕР, ВНУКЪТ НА НОЙ, ИМАЛ СИН БУЛГАР, СПОРЕД АРАБСКИ ЛЕТОПИС
Автор: elcho Категория: История   
Прочетен: 7072 Коментари: 7 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Мухамед ибн Хавендшах (1433-1493), известен повече сред арабоезичните историци с името „Мирхонд”, е автор на съчинение от 7 тома  „Градина на чистотата” (Роузат-ас-сафа фи сират-ил-анбия вел-мулук вел-холаф), в което дава сведения от стари и недостигнали до нас извори.
image
 
В своята книга от 1841 г. „Гюлистан-и Ирам” (вж. изд. Баку., 1991)  Аббас-Кули-ага Бакиханов, чието литературно прозвище е „Кудси“, дава подробни сведения от Мирхонд от ХV в., упоменавайки и патронима на кимерийците като „Камари”. За това, че под „Камари” при Мирхонд от ХV в. трябва да се разбира библейския Гомер, Кудси уточнява: „По Библията Яфет имал осем синове: Гомер, Магог, Мадий, Йаван, Елиса, Тувал, Масок и Тирас. Може да допуснем, че Магог, Гомер и Масак се явяват упоменаваните от арабите Маджудж, Камари и Масек (Баку, 1991, с. 71)”.
И така, какви сведения дава Мирхонд за Камари?
„Камари, когото наричат още Кемак, бил ловец на зверове, човек с весел нрав. Той се заселил на това място, което впоследствие нарекъл по името на своя по-голям син Булгар, а по-малкия му син, се казвал Партас. Те двамата станали родоначалници на много племена (пак там)”.



Гласувай:
6



1. atil - Името му навежда на Камир т. е. ки...
07.05.2016 09:33
Името му навежда на Камир т.е. кимер, потомец на булгари-кимери Затова е знаел епоса и го пеел и разказвал по улици и събори както се правело и у нас до 19 век а и на изток. Бил слепец и явно така се издържал. Гърците му се смеели и го подигравали и считали песните му за фантастични народни приказки... Това се случв апрез т.нар- "варварски период" в Елада, който продължил около 400 години. След нахлуването на същинските гърци-дорийци от север. След Троянската война, когато старото негръцко население изтощено от междуособиците било покорено от придошлите тирци - дорийци.
Историческата ценност на Омировите песни била доказана чак през 19- ти век а гърците побързали да си ги припишат и тях. Понеже било на тяхна земя.. Подобни са и песните на Вергилий, който описва зараждането на Рим от Троянските етруски.
Кирил Милчев публикува какво ли не, но сведенията на старите автори ги използва за да пробутва собствените си фантастични теории, които нямат никаква връзка с дейсвителността.
Неговото е един вид журналистическо-литературна пропаганда. Смесва истина с измислица за да може да се наложи накрая в представите на хората.. измислицата.
цитирай
2. atil - А заради ценното сведение, което е ...
07.05.2016 09:34
А заради ценното сведение , което е без "уточняващи" коментари в текста горе сложих и аз едно - за!
цитирай
3. didanov - здравей елчо, интересен материал
08.05.2016 00:21
Яфетови синове: Гомер, Магог, Мадай, Яван, Тувал, Мосох и Тирас.

- Гомерови синове: Асханаз, Рифат и Тогарма.

- Яванови синове: Елисей, Тарсис, Китим и Доданим.

„Иафетови синове...” Тъй като Иафет, съдейки от предходния контекст, бил не най-големия, а обратното–най-малкия син на Ной, то битиеписецът, започвайки своята таблица на народите от неговото потомство, имал, очевидно, не хронологична, а някаква друга цел. По всяка вероятност онази същата, която посочвало и предходното пророчество на Ной за блестящата съдба на Иафетовото потомство, на което се предричало и количественото надмощие и качественото преимущество над всички потомци на децата на другите родоначалници на следпотопното човечество. Потомците на Гомер са Кимврите(кимерийците) и тевтонците. От Магог произхождат скитите, а според някои и арменците. Мадай- перси и индийци, а може би древните арийци също. Иаван- гърци, йонийци и всички гръцки и предгръцки народи. Тувалспоред Херодот са иверийци и колхидци, а съседниоте им Мешех- лидийци и мидийци. Тирас-името ни отвежда към траки,пеласги, тиванци и финикийци. Аскеназ есин на Гомер- определят го за германците. Евреите така наричат германските земи. Рифат-отъждествява се с патлагонийците, живели са северно от Каспийско море. Тогарма-по-вероятния от Магог родоначалник на арменците. Даданим- от името ако се съди- дарданци или троянци. Тарсис- с името Тарс са наричали отдалечена финикийска колония, не достатъчно изяснена. "
цитирай
4. didanov - Свети Димитър Ростовски в своя л...
08.05.2016 00:31
Свети Димитър Ростовски в своя летопис пише така: от шестия син Иафетов - Мосох - произлязоха кападоки, миссини, иллирийци, още и целият славянски език от Мосоха произлезе. В своя летопис Йоан Зонар именно даките и сърбите нарича мисагитови българи; а в друг летопис пише: и дойдоха мисагититев лято от сътворение мира 4522 /986 преди Христa/ и се заселили от двете страни на Дунава, и се нарече тая /земя/ Мисиния от тяхното име. На юг от Дунав е Голямата Мисиния, а на север Малка Мисиния. И наскоро след като дойдоха, поставиха крал на име Иллирик. А след това тази земя се нарече Иллирик, вземайки името на княз Иллирик. И след като мина много време, в лято от сътворение мнра 4785 /723 преди Христа/, се родиха от рода на Иллирик два сина: единият по име Болг, а другият Брем, сиреч двама братя; те не можаха да живеят заедно, но разделиха земята и Брем взе /земята/ на север от Дунав, а Болг на юг от Дунава Българският народ, който е един от най-първите и най-стари народи в християнство и царство, глава и предводител на целия славински род, води племето си от Мосоха, както и другите славински народи. Първо излезе иззад Черно море в годината от сътворението на света 4522 /986 преди Христa/ и се засели от двете страни на Дунав, и се наричаха тогава мисини, поради което и тая земя се нарече Мисиния по името на праотеца Мосох; на север от Дунава тая земя се нарече Малка Мисиния, а на юг от Дунав се нарече Голяма Мисиния. Първият, който се постави за крал бе по име Иллирик, и този Иллирик първи се би с тракийския крал Ираклий и го победи и го прогони зад морето. Беше Иллирик голям юнак и се биеше с околните народи и винаги побеждаваше. За Болг, петия крал илирически
Болг беше брат Бремов и завоюва Тракия, Македония, Далмация, /стигнa/ даже до Бяло море и Рим. И той бе подобен на своя баща - голям мъчител: заповяда на народа да се нарича на неговото име болгаре, и от това време иллирийците се наричат болгари, а не както някои мислят, че от река иде /името/ болгари. Гърците като нямат словото "буке" /буквата "Б"/, не могат да кажат болгари; а римляните, имащи буквата "Б" могат да кажат болгари.
цитирай
5. didanov - сега да свържем имената
08.05.2016 00:58
От синовете на Яфет - Гомер - кимерийци и тевтонци
от Магог - скити и вер. арменци
от Мадай - перси и индийци, вер. арийци
от Яван - гърци, йонийци
от Тувал - колхидци и иверийци
от Мосох - кападоки, мизи-миссини, илирийци, меди, лидийци
от Тирас - траки, пеласги, тиванци, финикийци
горепосочените са т.н. първи братовчеди бащите им началници на рода за братя
имаме и Зиези от който са булгарите, син на Сим и внук на Ной
Син на Гомер, внук на Ной се е казвал БУлгар, Болг се е казвал и един илирически княз, чиито родоначалник е Мосох, син на Ной. Мосох е обаче родоначалник на всички славяни и славянския език.
Илирийците са били миса-гети или миссини (мизите и гетите са родствени племена)- те се заселват на север и юг от Дунава 2 века след Троянската война, подчиняват след време македонските и тракийските си братовчеди наследници на Тирас, внук на Ной и син на Яфет.
“А пеонци са българите. Не вярвай на глупците, да смяташ, че пеонците са различни от тях. Те [глупците] смятат, че Аксиос е различен от Вардара,.." Йоан Цеца
цитирай
6. elcho - Благодаря за чудесните коментари !
09.05.2016 08:48
Наистина си се поразровил доста .Много подробна информация си извадил и съм много доволен от нея. Аз съм по-повърхностен в темата и сега разбрах, че си е струвало да се задълбоча поне малко повече.
Благодаря Ви приятели !!!
цитирай
7. arhivar - Благодаря Ви, че публикувате та...
09.05.2016 11:55
Благодаря Ви, че публикувате такива важни за нашата древна история статии...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: elcho
Категория: История
Прочетен: 288710
Постинги: 164
Коментари: 350
Гласове: 899
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930