Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.12.2015 16:27 - Древнобългарските имена на месеците - част 1
Автор: aliya Категория: История   
Прочетен: 14038 Коментари: 2 Гласове:
8

Последна промяна: 07.01.2016 15:23

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

image За имената на месеците по Юлианския и Грегорианския календари и до ден днешен се спори, а техният произход е забулен в мъглата на древността по всеобщо признание. Правени са многобройни догадки, но те не отиват по надалеч от Римската империя и нейните Богове.

Така например месец Януари се свързва с името на Римския Бог Янус, бог на началото и прехода. Никой обаче до ден днешен не се осмелява официално да обяви очевидната истина, че Римската империя е основана от Древните българи, а латинският език е записан с латинска азбука Древнобългарският език. Римската империя е една от многото империи и държавности, основани от Древните българи. image
Името й идва от нейната столица Рим, която е кръстена така на минаващата през града река, наричана Румен в древността, днес Тибър. Румен, освен че днес е хубаво българско име, в древността е било от имената, с което са кръщавали Бога Слънце. Кръщавали са го Румен, Ален, Сурва, Бал / Ба Ал / Ба Ален.
Названието на Латините също е свързано със Светилото на небето - ЛаТа На / Небесната светлина. А латинският език е Древнобългарският език, записан на още една азбука - Латинската. Която поради своето несъвършено предаване на многообразието от звуци в българския език е способствало за забравянето на много от тези звуци, начело с основния за българския език звук Ъ.
Древните българи са наричали Ра Бога Отец или още Първичния Бог, Непроявения Бог, от който всичко започва. Постепенно той е станал Бог Ра или просто Бъра / Бра / Браман. Така се среща записан в българската Веда Словена, както и в създадената от древните българи Рча Веда (Речена веда), записана по-късно на санскрит в далечна Индия с преселението на българите. Бог Ра е Първичният и непроявеният Бог, от който всичко стана. Той е създател на Първичната материя, Майката на природата, която Древните са нарекли МаРа / Ма/ Майка / Мадара и др. От духа на Бога Ра, оплодил Майката Природа МаРа се ражда и човекът. Бог СебАзи или само Ази е Въплътеният в човешката душа Бог Ра, преродил се в хиляди човешки сърца.

Ето защо Древните българи са нарекли себе си ОРа. Ората на Бог Ра - Убогите Българи!!! Ора е една от най/старите човешки думи и е българска! Тя се състои се от две думи: О (у, при) / Ра (Бога). Ората са У Бога, Убоги, Божии.
Древните българи чудесно са знаели, че са чеда Божии.

Българският език освен че е първият човешки език на земята и в него е закодирана историята на човечеството, крие в себе си и мистичната сила на Звука от човешкия глас, съчетан по начин, който да прави езика на българите магичен в много отношения. Това знание намираме препредадено в мантрите на Древна Индия на Ведическите българи, преселили се там хилядолетия преди Христа, намираме го и в нашите народни приказки и песни.
Древните българи, хората на Ра, са били Божии хора и те са притежавали мистично познание за силата на звука, особено за силата на човешкия глас, ето защо са били вещи в произнасянето на заклинания и наричане за здраве, плодородие, успехи.
Навсякъде, където древните българи са се разселвали, те са разнасяли със себе си своята древна духовност и от нея са възникнали много днешни държави и топоними. Възникнали са и днес общоприетите названия на месеците.

Ето защо римският Бог Янус е всъщност българското име ЯнАз или още запазено днес като  Янко, Яна, Яница и така нат. Яназ означава Душа (Аз) на Светлото небе (Ян). Янус е Богът с две лица, едното гледа към миналото, другото към бъдещето. Янус е вододелът между старото и новото. Това е и значението на месец Януари – месецът, делящ старата от Новата година. Януари означава буквално Светлото небе (Ян) на Бога Ра ( БъРа, Бога Отец на Древните българи, нарекли себе си ОРа / ХоРа – произлезлите и принадлежащи на Бога Ра човеци). През Януари небето светлее ясно, сковано от студа на Голям сечко, както още е наричал Януари нашият народ. Светлото небе Ян е и символът, на който е наречен Древнобългарския народ – едно от имената на Древните българи е било и СлавЯни, Славещито Светлото небе на Бога.

(-http://aliya.blog.bg/history/2014/05/23/proizhod-na-nazvanieto-slaviani.1267418 )

Месеците Януари и Февруари са въведени всъщност официално  като първи месеци на годината едва от Римския император Нума Помпилиаз, втори по хронология император на Рим и ученик на просветления Древнобългарски мистик Питагор. Нума е бил от древнобългарското племе на Сабините – хората на Бога. СаБа или днес Себе е българската дума С Бога и е свързана с почитта към Древнобългарския Бог на Човешката душа Себ(е)Ази. Сабините са били хора С Бога СебАзи, Божии последователи и те са пренесли по земите на днешна Италия много от Древнобългарските топоними, духовни вярвания и обичаи.

Нума Помпилиаз официално въвежда и месец Февруари в Римския календар. Февруари е отново Древнобългарска дума от корена ФаВаРа, където ВаРа означава истината, Същността на Бога Отец Ра. Днес тази дума се е запазила в езика ни като Вера / Вяра. Февруари е месецът на все още непроявения във външен план Бог Ра, но затова пък месецът в който неговата същност работи дълбоко под земята, скрита от човешките очи. През февруари семената се „варят“, затоплят в земята и се подготвят да покълнат за нов живот. Нашият народ нарича февруари още и Малък Сечко.

Март е месецът на Женското начало в природата, поела в утробата си семената на новия живот и подготвила ги да се родят на белия свят.  Баба Марта е всъщност Древнобългарската Богиня на Материята и Природата наречена от Древните българи МаРа - Божествената Майка на Бога Отец на Древните българи Ра.
Марата е Баба Марата / Марта в поредицата от годишните месеци. Баба МаРата е месецът на събуждане на природата за нов живот, за покълване на новата материя на семената и рожбите.
Древните български мъдреци са почитали Женското начало на Съществуванието и са му отдавали дължимото - почит и любов.
По-късно Божествената майка Мара на първата човешка духовност Древнобългарската е намерила своето продължение в Християнството като Дева Мария, почитана и в Исляма.
- https://www.kaldata.com/forums/blog/1328/entry-11294-богът-на-българите/

Април е първият пролетен месец, в който слънцето засилва своята живителна светлина. Дедите ни са наричали тази Божествена светлина, от която е възникнал видимият свят, Лъ / Ла, а слънцето са обожествявали като Бога на светлината БаЛ(ъ). Април е не само месецът на настъпващата пролет, но и на звръщащите се прелетни птици. Април означава Първата Светлина на Слънцето и идва от корена ПъРъЛъ. От този корен са образувани и думите пролет, прелетен, първи и така нат. Коренът ПъРъЛъ идва от БъРъЛъ Божествената светлина на Бога Ра Отец на Древните българи. От тази Божествена светлина възниква Пролетта, и идват Прелетните птици, и така нат.

Май е отново месецът на женското начало в природата, разцъфтяваща за нов живот. Мая е едно от имената на Древнобългарската богиня на материята и природата. Мая означава Светът на материята, който очите ни виждат. След разселването си около земята в следствие на Библейския потоп в Черно море през 5504 г.пр.хр. Древните българи са разпространили своето почитание към Богинята майка по всички континенти. Това почитание е дало началото и на много наименования на народи и племена – Маи, Маори (ората на Ма) и така нат.  Самият култ към Богинята майка Ма възниква за първи път по нашите земи заедни с възникването на земеделието при хората.

Мизите са първите земеделци на Земята

Най-древните семена и останки на хора земеделци са намерени у нас, в Северозападна България. И досега във Врачанския исторически музей се пазят скелетите на така наречените Тодорка и Христо, живели преди 8500 години,и занимавали се със земеделие. image
А тяхната култура е културата на първите земеделци Мизите, Древните българи, притежаващи ярка духовност и мъдрост.
Защо се е появило земеделието ли? - В Библията, възникнала върху мъдростта на Древните българи е казано Битие 3:17 - "то проклета да бъде земята поради тебе; със скръб ще се прехранваш от нея през всичките дни на живота си.
18 Тръни и бодли ще ти ражда; и ти ще ядеш полската трева.
19 С пот на лицето си ще ядеш хляб, докато се върнеш в земята, защото от нея си взет; понеже си пръст и в пръстта ще се върнеш. "

Битие ясно ни подсказва, че се е случило нещо значимо на Земята, катаклизми и колосални промени, които са променили природата на хората в известна степен. И това, което е променило човека в известна степен е именно това, което е и накарало хората да се занимават със земеделие - промените в земната гравитация и оттам промените в земната флора, фауна и хора. Някога земята е била с по-слаба гравитация, поради което растения, животни и хора са били огромни. Хората са били русокоси бели великани и до днес намираме техните останки и по нашите земи. Древните българи са били просветлени мъдреци, интуитивни и природно естествени хора, първите човеци на земята. В Библията те са наречени старите и признатите Нефилими. Древните българи са били земните хора, от пръст направените с дъха Божий, хората на Бога Отец Ра - Орите / ОРата. Наричали се още и Гарите - Ората на Га Земята и Ра Отеца Божий. Тези хора са били родени мъдреци, Божии чеда, с ярко съзнание за своето Я / Язи / Ази както са нарекли Душата си, понеже са знаели, че тя е Запалена искра от Дъха на Ра - ХъРа.

Постепенно хората са започнали да се смаляват и редом с великаните се появили и по-дребните човеци.
Тъмните и по-дребните хора на земята са се появили по-късно - с появата на сезоните, които от своя страна са довели до появата на нуждата от земеделие, за да се изхранва човечеството и през зимните месеци.
Появил се е и култът към Майката Природа Ма / МаРа, а нейните почитатели са се нарекли Ма Ази / Мази / Мизи със значение Души на Богинята Майка. Едно от първите им селища е град Мездра днес, МаАзДаРа - град дарен от МаАзи, Богинята Майка на Природата и материята. На Ма Ази наричана още и МаРа (Божията майка) е кръстено и много древното село Сумер със значение От (су) МаРа произлязло. На Ма Аз са се кръстили и онези смели древнобългарски жени Амазонките, които с оръжие в ръка са бранели домовете и челядта си, когато мъжете им са отивали със стадата на юг или във военни походи. Амазонките на Мизите са проявление на Богинята МаАз и не случайно върху сребърните съдове от Рогозенското съкровище Ма е изобразена яхнала лъв.
Освен Богинята майка мизите са почитали и Бога Слънце Бал /БалАзи / Белис / Бъл - извор на живота. Нарекли се Мизите също и Бали / Балазги / Българи и започнали да се разселват и да заселват земята. Древните българи са родоначалници на човечеството. Те са и хората на Бал Бога Слънце, магове и астролози. Познавали са небето и звездите, а храмовете си строели на скалисти върхове като ниши и светилища, или под земята като кладенци или могили. Така те са се зареждали максимално с лечителската геомагнитна енергия на земята, която са познавали съвършено.
Древнобългарският обичай Сурва е наистина древен - от времето на Древните българи Мизите, хората на Бога на Светилото Бал, които са празнували Сурва като Младото слънце, което се заражда всяка година за нова небесна обиколка. Наричали са Бог Бал и Колото (Колелото) и са го изобразявали като Руна. От името Колото е дошъл и празникът Колада / Коледа, който на практика се празнува по целия свят с нашите кукерски танци - дори и на връх Мачу Пикчу в Андите.
Древните българи са разнесли своите празници и духовност по цялото земно кълбо след Библейския потоп в Черно море през 5504 г. пр. хр. Самата дума Сурва означава От Бога Ра Отец на Древните българи, защото Бог Сурва или още наричан Бал е Богът Син.

Не случайно най-старата свастика, знакът на Бал Слънцето е намерена в земите на Мизите, село Алтимир в днешна Северозападна България.

Наименованието на месец Юни отново е свързано с древните познания на дедите ни за астрологията и небесната подредба. Юни буквално означава Южно небе. А през Юни месец наистина животните вече са стъпили на краката си и оттук е дошло наименованието за юница, млада крава, както и за юноша - младеж. Юни е месецът на първата младост за живата природа - плодът вече се е родил, но и напъпил. Месец юни на Южната звезда, изсветлила небето на юг и озарила хоризонта над южните земи.
Подобно е и наименованието на месец Юли – Юли означава Южна светлина. Древните българи са отдавали огромно значение на разположението и появата на звездите на небето в различните периоди, като по този начин са се ориентирали във времето и пространството при своите дълги преходи. Особено много са следили Полярните звезди – Северната и Южната, които са се менили през различните епохи. Българите са познавали прецесията на земята, както и Галактическата година, която са наричали един Южалан, равен на 25920 земни години.

На Южното небе Българите са кръстили днешните гръцки земи – наричали са ги Юнан със значение Южнонебесните земи. Древните българи са тръгнали на юг и са основали първо цивилизацията на Юнан - Юнан е старото име на Гърция и означава Южно небе. Това име е Древнобългарско и до днес е запазено като наименование на Гърция в арабския език, произлязъл от българския. След това българите са продължили да следват Южното небе и са преминали в Северна Африка и Етиопия, и са населили целия Африкански континент, започвайки от река Нил. Ето защо те са нарекли континента Въ Река / Аврека - в делтата на река Нил най- напред се разположили. Етиопия нарекли на своя Бог Ба / Та Ба /Етиобия. Самият Пушкин е от древнобългарски етиопски род.
Древните българи са създателите на първата човешка духовност и тя е определила до голяма степен и наименованията на областите, които заселвали. Земите на Юг от България те кръстили Елада на своя Бог Слънце Ален или още Ба Ален. Цялата цивилизация на Елините / Алените е построена върху тази Слънчева духовност, а навсякъде българите са наричани Бал Хората, Хората на Светилото.
И няма нищо лошо в това гърците най-сетне да признаят произхода си от първите човеци на земята Древните българи. Това само ще им помогне да познаят корена си и ще ги възвиси духовно, защото българите са били просветлени мъдреци, Божии хора.

Юдеите също са кръстени на Южното небе – те са онези наследници на Древните българи, които са отишли на Юг. Юдите са тези, които са одили на Юг - Ю Да.. Юдите са древно българските скитащи племена, отправили се на юг - най-напред в Юнан /Гърция, а после и в Левант. Самите евреи и днес наричат себе си Йеудим със значение Юг Одим, на Юг Отиваме.
Северозападните българи Балите, наричащи Себе си още Три Бали племената, се появяват в Южните земи Юнан като БалАзгите или хората на Бога Слънце Бал/БалАз. И до днес Гърция се нарича Юнан в близкоизточните езици.
Евреи впрочем също е българска дума и означава В Бога Ра хора, т.е. Хората на Бога Ра, Отеца на древните българи. Евреите са още едно наименование на Древните българи, Хората на Бога Ра. Българите са се наричали СуБараи - от Бога Ра хора и те са основателите на Асирийската цивилизация. наричали са се и ЕвъРаи, и ТаРаки - все от Ра Бога хора. Дори еврейските равини днес са Хората на Бога Ра - РаВа означава Божий човек на древнобългарски език.
От своя страна и наименованието Левант на Близкоизточните земи е древнобългарско - ЛаВант, където Ла е Божествената светлина, а Ва е нейният поток. Левант е земята на Слънчевия поток, там, от където слънцето се появява - Изтокът.
Израил е този, който е излязъл от Рая на Земята, Българските земи и се е отправил на юг.

Древните Българи, нашите просветлени предци са основателите на първата астрология, която са нарекли ЖивотАз и която и до днес се е запазила чрез Ведите в Хиндуизма.
Древните българи са смятали, че до нашето слънце има и второ слънце, Черното слънце. И това Черно слънце е именно черна дупка, както днес е прието да се нарича.
За да има силна светлина и светещо тяло, което да излъчва, то задължително се нуждае от своята черна дупка, която да го захрани с енергия. image
Такава черна дупка / черно слънце има и в сърцевината на нашата земя и Хитлер, който усилено е търсил в древнобългарската духовност и е има специален екип за тази цел, не случайно е търсил вътрешното Черно слънце на земята.
Истината е, че вулканите в миналото на земята са били много по-активни от днес и са били част от човешкото ежедневие. Древните българи, първите хора на земята са ги почитали и наричали котел (което ясно личи и в запазеното име на вулкана в Исландия - ЕйяфятлайоКОТЛ). Котел всъщност означава онова място / дупка в земята, което води Към (Ко) Та Ла (Тази Светлина) на Бога, захранила живота на земята. От Ла (Божествената светлина) в земното кълбо се е породил животът във формата на растения, животни, човеци. За Древните българи вулканите са означавали живот за земята и те се дължат на вътрешното земно слънце, което те са наричали Черното слънце.
Всяко същество от Мирозданието има своята "черна дупка", която е генераторът на неговата енергия и виталност. Древните българи са изобразили това преплитане на материя с нематерия, на черна дупка със светлината, на геомагнетизма с гравитацията със знака Ин-Ян (Тъмнина - Светлина), прегърнали се в мощна прегръдка и зараждащи се едно друго.

Българите са наричани Хората на Светилото или на Бога Слънце Бал. Навсякъде, където са се разселили след Библейския потоп в Черно море през 5504 г. пр.хр. те са били почитани като богове или полубогове, поради своята мъдрост и божествено просветление.

imageНа тази Сумерска табличка е изобразен древен българин, Бог на Слънцето Бал, да показва на местните хора силата на древен уред - колело, служело за създаване на енергийни вибрации за засилване на геомагнетизма и намаляване на гравитацията на определени места. Някои наричат този уред Черното слънце, други са го нарекли Асирийската звезда. Такъв уред е могъл да бъде използван и за повдигане на огромни каменни блокове - за улеснение при строежа на пирамидите, или циклопските градежи.
Това е познанието на Древните българи Великаните, наричани още Нефелите в Библията. Нефелите са страдали от нарастващата земна гравитация, поради което са си служели с подобни уреди за нейното намаляване, особено когато е трябвало да строят своите мегалитни конструкции при увеличаваща се земна гравитация.
Това познание Древните българи са добили поради неразривната си връзка със земята на България и нейните чудновати геомагнитни енергийни центрове. Върху такива геомагнитни генератори на енергия Древните българи са строели своите планински светилища, а по-късно и своите пирамиди и каменни крепости по света, където са се разселили след Библейския потоп в Черно море.
И разбира се, че Александрово не е гробница. Саркофагът е служел за зареждане с геомагнитната енергия на земята - хората са лягали в него, както са го правили и в ямите по върховете на каменните ни светилища Перперикон и Белънташ, а също и в саркофага на Татул. Календарът на тавана е помагал на древните българи да проследяват движението на слънцето, защото само в определени негови позиции геомагнитната енергия на земята е могла да бъде улавяна най-силно - например по време на Пролетното и Зимното Слънцестоене. Такива подземни и надземни олтари и светилища винаги са се строели върху подпочвени води, които от своя страна засилвали геомагнитните вибрации. Древните ни деди са се лекували с геомагнетизма на земята - и тялото, и ума са се повлиявали от тези вибрации. Ще попитате защо и как? Древните са знаели тайната на човешкото сътворение и са ни я оставили в свещените епоси на Атархаз (ОтРа Аз / Тараз / Терес - Божи аз) и Утнаписти (От Напаста на потопа излязъл), прототипите на Ной и Библията. Човекът е от земя направен и земята е неговата майка и лечителка.
Ето затова се крие и потулва древнобългарската история на най-древните хора, създателите на първата човешка цивилизация - Каменната.
Днес това знание е абсолютно засекретено от военната индустрия. Геомагнитното лъчение на земята днес се използва само с обратен знак - за оръжия, за антигравитационни самолети с военни цели, за поразяване на цели региони и тяхното население.

Древните българи са наричали Черното слънце Бога Творец на всичко и всеки и баща на Българите Ра. Те са смятали, че Ра е в центъра на всяко едно от своите творения. Днес ние го наричаме Черна дупка.

Човекът е Божие творение, възникнал най-напред в Градината на Еден / Един Бог. Тази градина се нарича Рай и до днес и е днешна България, която пази свидетелствата за първите хора Древните българи.
На глобализаторите много им се ще да ни изкарат родственици с шимпанзета, да ни оставаят безкултурни, примитивни, агресивни, впиянчени и дрогирани с легализираните им наркотици, без деца, без семейства, без чувство за родова принадлежност, без родова памет.
Криво са си направили сметката!




Гласувай:
8


Вълнообразно


1. audan - Някои размисли
07.01.2016 01:58
Първо да Ви поздравя, че обръщате внимание на тази тематика!

С Януари, Март и Май съм съгласен. Обаче Април и Юни нещо не ме задоволява Вашата версия. Ето защо.
1. Април
На италиански "априре" е "отварям". Т.е. товае месецът, когато времето се отваря, разведрява се. Има и израз "априле делла вита"- "април/отваряне на живота", което смислово се превежда - "младостта".
На гръцки, пък, дори целия сезон "пролет" е "аникси"- отваряне.
2. Юни
Юни е месецът на богинята Юнона. Но какво значи името й?
Идва от "юн"- млад
И до днес ползваме "юноша" и "юница"- млада крава.
Сиреч - да, имаме пръст в името на месец Юни, но в друго тълкование, според мен.
цитирай
2. aliya - Като се има предвид, че италианс...
07.01.2016 15:19
Като се има предвид, че италианският език е произлязъл от латинския, а той е древнобългарският език, записан на несъвършената латинска азбука, то корените на думите трябва да се търсят в по-древното минало от преди възникването на италианския език. Коренът ПъРъЛъ идва от БъРъЛъ Божествената светлина на Бога Ра Отец на Древните българи. От тази Божествена светлина възниква Пролетта, и идват Прелетните птици, и така нат.
А през Юни месец наистина животните вече са стъпили на краката си и оттук е дошло наименованието за юница, млада крава. както и за юноша - младеж. А не обратното. Юни е месецът на първата младост за живата природа - плодът вече се е родил, но и напъпил. Месец юни на Южната звезда, изсветлила небето на юг и озарила хоризонта над южните земи.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: aliya
Категория: Други
Прочетен: 3015969
Постинги: 432
Коментари: 592
Гласове: 1379
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031