Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
25.08.2014 08:39 - БЪЛГАРСКИТЕ ЗАКОНИ - ВРАГ НА БЪЛГАРИТЕ
Автор: dalida Категория: Политика   
Прочетен: 3214 Коментари: 4 Гласове:
22

Последна промяна: 09.04.2015 09:10

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

     БЪЛГАРИТЕ ЖИВЕЯТ В ЗАТВОР
                                ОГРАНИЧЕН ОТ НЕЛЕПИ ЗАКОНИ
                   
правото на собственост поражда вражески отношения м/у хората
    
 image


 Скрит сервитут в Закона за собствеността: алтернативен поглед към субективното право, защитавано от чл. 52 ЗС

        (отнася се  към селата  и  вилните  зони  с насаждения)

автор:  Васил Петров / тълкува и разсъждава

(откъс от целия текст)
В настоящите кратки бележки застъпвам, в порядъка на дискусия, тезата, че нормата на чл. 52, изр. 1 ЗС, според която не се позволява да се посаждат дървета до имота на съседа на по-малко разстояние от 3 метра за високите дървета, 1,5 метра за средните и 1 метър за ниските, урежда особен отрицателен сервитут на отстояние. Тезата е застъпвана вече, макар и не категорично, от проф. Венедиков, така че не претендирам нито за откривателство, нито за изчерпателност. Все пак мисля, че си заслужава да се помисли по тази теза и да се изложат доводи в нейна подкрепа.

В съдебната практика основен жалон в приложението на чл. 52 ЗС е Решението на Президиума на Народното събрание за тълкуване на чл. 52 ЗС във вр. с чл. 21 и сл. УОСС (обн., ДВ, бр. 61 от 04.08.1970 г.), според което преместването на по-стари дървета, без ореховите и кестеновите, засадени в населените места на по-малко от 3 м от границата със съседа, се допуща по искане на последния само след преценка и с разрешение на изп. комитет на ОНС. Отсичането на такива дървета по искане на съседа може да се допусне само от съда. По отношение на ореховите и кестеновите дървета, без оглед на това дали са засадени на законното отстояние от съседа или не, следва да се прилага специалният режим, установен за тях в УОСС. В това Тълкувателно решение, което дава автентичното тълкуване на разпоредбата, а и в практиката на ВС (решение № 459 от 19.02.1968 г. по гр.д. № 2378/1967 г., I г.о., решение № 111 от 15.02.1980 г. по гр.д. № 954/1979 г., III г.о.), е установено категорично, че съществува разграничение между компетентността на общинския орган и гражданския съд – докато дървото още не е пуснало корен, то може да бъде „преместено” само по административен ред; старите дървета обаче може единствено да бъдат отсечени, за което компетентен е единствено гражданският съд.

Пита се: защо е компетентен гражданският съд в последния случай? Отговорът е: Защото гражданският съд дава защита на имуществените и лични субективни граждански права (чл. 2 ГПК). В решение № 459 от 19.02.1968 г. на ВС по гр.д. № 2378/1967 г., I г.о. се говори именно за спор за материално право. И наистина, според мен е очевидно, че тук нямаме просто законно ограничение на собствеността на съседа, който държи дървета по-близо от позволеното до границата, а гражданско субективно право. При това несъмнено е, че когато се предяви иск по чл. 52 ЗС, надлежно легитимиран е не този, който е посадил дървото, със или без съгласието на настоящия собственик на имота, а собственикът – настоящият, всегдашният – на имота, който държи дървото в имота на по-малко от позволеното разстояние. Т.е. искът е петиторен – вещен, а не личен. С други думи правото по чл. 52 ЗС, защитавано с иск пред гражданския съд, който е петиторен, няма какво друго да е освен сервитут, а именно отрицателен сервитут на отстояние.



Тълкуване на автора Васил Петров - Вещо право:

Тезата, че нарушаването на чл. 52 ЗС води до неоснователно засягане на правото на собственост на съседа по смисъла на чл. 109 ЗС, води и до дискриминация. Този, който не е поставил на място ограда със съседа си и не е построил близо до граничната линия нищо, което би могло да бъде засегнато от бъдещия растеж на дърво в имота на съседа, посадено на непозволено разстояние, ще бъде принуден да търпи това дърво – защото то с нищо няма да нарушава правото му на собственост. Този обаче, който „има какво да губи”, ще може още сега да предяви иск за премахване на дървото, посадено на разстояние по-близко от законово допустимото по чл. 52 ЗС.

Тезата за негаторния характер на иска по чл. 52 ЗС води и до умножаване на процесите. Известно е, че искът по чл. 109 ЗС може да се предяви и за осъждане на ответника за бъдещо бездействие, въздържане от неоснователни действия. Естественият растеж на едно дърво обаче не е бъдещо действие на човека. Следователно едно дърво, посадено на разстояние по-малко от позволеното, не ще може да бъде премахнато сега, макар да се очаква в зряла възраст то с корените си или с короната си да навлезе в имота на съседа, т.е. да накърни правото на собственост на ищеца. Мисля, че това заключение противоречи на смисъла на чл. 52 ЗС, но то е в съгласие с господстващата теза, че ограниченията по чл. 52 ЗС се защитават с негаторни искове.

По тази причина всъщност исковете, основани на нарушение на законовите отстояния по чл. 52 ЗС, в съдебната практика се квалифицират като негаторни по чл. 109 ЗС.

Това становище  може би намира опора в Тълкувателно решение № 31 от 06.02.1985 г. по гр.д. № 10/1984 г., ОСГК, според което основаният на чл. 109, ал. 1 ЗС иск срещу съсобственик на недвижим имот или собственик на съседен имот за прекратяване на създаващо пречки за ползване на съсобствения или съседния имот неоснователно действие, съставляващо строеж, изграден при отклонение от разрешението за строеж и от другите строителни книжа или в нарушение на действащи разпоредби, е допустим.

Аз обаче не съм съгласен с това становище, по следните съображения:

На първо място, тя превръща собствеността в нещо аморфно – право, чиито пространствени предели не спират до границата на собствения имот, а продължават навътре в имота на съседа до отстоянията по чл. 52 ЗС (и то на етапи – за ниските дървета до 1 м, за средните – до 1,5 м, а за високите – до 3 м). На второ място, тя противоречи на посоченото по-горе Тълкувателно решение на Президиума на НС, което не разграничава правомощията на административния орган и съда досежно обвързания характер на компетентността – както административния орган е длъжен винаги когато е нарушен чл. 52 ЗС да разпореди премахване или преместване на „младите” дръвчета, така гражданският съд е длъжен да уважи иска, ако са нарушени отстоянията по чл. 52 ЗС.

И тук е основният проблем. Ако приемем, че имаме обикновен негаторен иск, ограниченията по чл. 52 ЗС губят регулаторен потенциал. При негаторния иск следва да се констатира, че фактически имаме засягане на правото на собственост. Затова искът ще се отхвърли, ако в случая фактически няма доказано реално засягане на имота на ищеца, макар и отстоянията по чл. 52 ЗС да не са спазени. За мен този резултат е неприемлив, защото лишава ясната и проста разпоредба на чл. 52 ЗС от регулативен потенциал, но именно в тази посока се ориентира съдебната практика (примерно решение № 1127 от 01.12.2008 г. на ВКС по гр.д.№ 6537/2007 г., III г.о. и други решения на инстанционните съдилища), опряна на погрешната според мен теза, че искът е негаторен.

Тезата, че нарушаването на чл. 52 ЗС води до неоснователно засягане на правото на собственост на съседа по смисъла на чл. 109 ЗС, води и до дискриминация.

Изложеното според мен е достатъчно, за да постави под съмнение тезата, че чл. 52 ЗС установява единствено законно ограничение на собствеността и нищо повече. Въпросът подлежи на дискусия!



"Вещо право" Васил Петров.

(подчертаните думи са от мен)



Гласувай:
22


Вълнообразно


1. golden - ВСИЧКИ ЗАКОНИ
25.08.2014 09:31
ВСИЧКИ ЗАКОНИ СЪЗДАДЕНИ ПРЕДИ 1990 Г ТРЯБВА ДА БЪДАТ ЗАЛИЧЕНИ ИЛИ ПРОМЕНЕНИ ТОТАЛНО, ЗАЩОТО СА СЪЗДАДЕНИ ПО ВРЕМЕТО НА КОМУНИЗМА И РАБОТЯТ В ПОЛЗА НА КОМУНИЗМА.
цитирай
2. andri - закони ли?
25.08.2014 10:11
в БГ откакто настъпи "демок-рацията" законите станаха отрова за българите
през 60/70/80 години нямаше много осъдени, но след 90-те
съдилищата показаха "зъбките си" и в затворите влизат само невинни
престъпниците държавата ги защитава
а какво ще пради МАФИЯТА БЕЗ ДЪРЖАВА?
СЪДЕБНАТА СИСТЕМА = МАФИЯ!!!
цитирай
3. mobbidik - съдилищата никнат като ГЪБКИ след дъжд
25.08.2014 21:01
Полза от съдебната система , няма. Осъждат кокошкарите, а открадналите милиони и милиарди ги оправдават и им благодарят по този начин. Кога ще закриваме държавата АБСУРДИСТАН ?
а
съдилищата никнат като ГЪБКИ след дъжд
едно време аптеките бяха така - на път и под път, сега съдилищата са така.
На 15-20 км – по едно съдилище. Делата, които предимно разглеждат, са : съседът е напсувал съседката или недай си боже, използвайки липсата на съседа, са си направили „парти” или: съседът насадил една круша на 1 м от оградата и шумата от нея пада в мястото на жалващия се… И за такива дела се въдят и са разположени плътно един до друг сума ти районни съдилища… Да не говорим, че съвсем не беше нужно да се отделят административните съдилища – тяхната работа спокойно можеше да се върши, особено в провинцията, от РС, ОС и АС.Същото се касае за СНС, САС, СНП, САП .

Сори, ама т.нар. независимо съсловие, което не плаща данъци и накрая взема накуп 20 брутни заплати. Нужно е в съдебната система намаление на персонала пропорционално на намалението на населението.

или

ПО-ДОБРЕ ДА ГИ ЗАТВОРЯТ. Нашата правосъдна система е за смях - трагикомедия. И африканците ни се смеят. По-добре да фалират и да ги затворят - и без това нямаме съдебна власт. А законите ни са такъв ХАОС невъзвратен че по-добре да ги пратят в запаса или в отпуска за 100 години напред. Такава малка държавица с население едва 7 милиона би трябвало да има не повече от 10-на закона, които да се спазват, не да се търси под вола телето, както правят "тълкуватели" и "мислители" на заплати.
цитирай
4. shtaparov - От 70 години нашите закони не ги п...
29.08.2014 11:33
От 70 години нашите закони не ги правят Българи,така че не се учудвам. По-скоро бих се учудил,ако беше обратното.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: dalida
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 6197659
Постинги: 1102
Коментари: 4873
Гласове: 29481
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930