Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.12.2011 11:48 - На какъв език е говорил Христос.
Автор: horos Категория: История   
Прочетен: 37340 Коментари: 29 Гласове:
19

Последна промяна: 28.12.2011 15:52

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Днес всички ни убеждават, че евангелският Иисус е говорил на арамейски език. Дори Холивуд направи цял филм на арамейски. Негов продуцент бе Мел Гибсън и филмът се казваше "Страсти Христови". Нека сега да видим как е на арамейски прочутата фраза, казана от Иисус на кръста:

33. А на шестия час настана тъмнина по цялата земя до деветия час.
34. А на деветия час Иисус извика с висок глас: Елои, Елои, лама савахтани? което значи: Боже Мой, Боже Мой, защо си Ме оставил?
35. Някои от стоещите там, като чуха, казваха: ето, вика Илия.

Марко, 15:33

На арамейски думите на Иисус се четат по следния начин:

 (E-LEE E-LEE L-MAA-NAA SAA-BAACH-TAA-NEE) =

(My God, my God, why have you forsaken me).

www.learnassyrian.com/aramaic.pdf

Някой неук преписвач е преписал дословно думите и се е получило познатото ни:

Елои, Елои, лама савахтани

Вие като българи така ли ще прочетете арамейският текст? Вижте какво казва Иисус:

"ЛЕЛЕ, ЛЕЛЕ, МААНА СА БАЩА НИ", КОЕТО ЩЕ РЕЧЕ: "БОЖЕ, БОЖЕ, ОСТАВИ НИ БАЩА НИ"

Защо арамейците изписват Иисусовите думи на български? 
Много просто!
Защото това е бил и родния език на Иисус. Тези негови слова са останали непреведени от арамейския преписвач и това ни е пряко доказателства, че Исус не е говорил по арамейски. Всички знаем, че човек в екстренни моменти проговаря на родния си език. В последния момент от живота си Исус проговаря на своя роден език – български. На всички езици това „Леле, Леле, маана се баща ни!“ няма никакво значение, освен на български. Преводачите са се постарали да дадат колкото се може по-точен превод и така до нас е достигнало през гръцки и латински прословутото „Боже, Боже, остави ни баща ни!“

В Библия Вулгата този текст е написан така:

 

Eloi, eloi, lamma sabacthani

Тук думата „баща ни“ е написана правилно от някой латински писар, като буквата „щ“ е предадена чрез  латинските букви „сt“.

В един форум ми зададоха следния въпрос:

„А защо днешните арамейци говорят арамейски, а не знаят български? Защото те съществуват и аз лично съм говорил с арамейци -езикът им е подобен на иврита,но с някои важни различия.Та защо Иисус да не е говорил на арамейски?“

Защото на арамейски щеше да каже "Боже, Боже, остави ни баща ни", а не на български, за да ми угоди на мен.
Ако беше говорил на арамейски, то тук щеше да си проличи. Как е на арамейски този израз? Знаете ли? Защото аз не знам, а и никой освен арамейците не знаят. Но това е познато на всеки българин. Значи и Исус трябва да е говорел на български. Арамейците не знаят какво означава това, написано на техния език, ако не е бил някой , който знае български за да им го преведе.




Гласувай:
20



Следващ постинг
Предишен постинг

1. gocho52 - Интересно.
27.12.2011 12:24
Дай още.
Това не стига.
цитирай
2. kostas - Така е ..
27.12.2011 14:08
ама, как да им го обясниш ? Нужно е още нещо, което нямат . ...
цитирай
3. get - - Ще си отговорим на това културно и интелектуално предизвикателство - ако получим отговор ... ?
27.12.2011 15:15
- Какво означава написаното във "гръцкият" "Суда-лексикон" (10 в.) ?
""Sabazios... is the same as Dionysos. He acquired this form of address from the rite pertaining to him; for the barbarians call the bacchic cry 'sabazein'. Hence some of the Greeks too follow suit and call the cry 'sabasmos'; thereby Dionysos [becomes] Sabazios. They also used to call 'saboi' those places that had been dedicated to him and his Bacchantes... Demosthenes [in the speech] 'On Behalf of Ktesiphon' [mentions them]. Some say that Saboi is the term for those who are dedicated to Sabazios, that is to Dionysos, just as those [dedicated] to Bakkhos [are] Bakkhoi. They say that Sabazios and Dionysos are the same. Thus some also say that the Greeks call the Bakkhoi Saboi."

- Също така - Правилно ... коректно ли е свързването на "Яхве-Саваот" с "Йове-Сабазиус" ... срещу което категорично въстават "авторитетите" на юдаизма ??!

- Правилно ли е позоваването от страна на Cornelius Hispalus, от Valerius Maximus:
Gnaeus Cornelius Hispalus, praetor peregrinus in the year of the consulate of Marcus Popilius Laenas and Lucius Calpurnius, ordered the astrologers by an edict to leave Rome and Italy within ten days, since by a fallacious interpretation of the stars they perturbed fickle and silly minds, thereby making profit out of their lies. The same praetor compelled the Jews, who attempted to infect the Roman custom with the cult of Jupiter Sabazius, to return to their homes." !???

ОЩЕ ДВА ПОДСКАЗВАЩИ ВЪПРОСА:
1) Къде е погребана дойката на Дионис ?
2) Как са се самоназовавали "хетите" и какъв е езика им според Берджрих Хрозни ?

- С уважение ! ... и любопитство ?
цитирай
4. panazea - Привет !
27.12.2011 18:53
Откога чакам тези думи !
Знам , че си прав !
Слушах молитвите на арамейски , за да намеря близки думи до българския .
Защото в говора се запазва посланието . Написано се изкривява .
Поздрав !
цитирай
5. get - - Натанчик, престани с анонимното хулаганство !! :))
27.12.2011 19:58
анонимен написа:
"На какъв език е говорил Христос."
...............................................................
Сапортък:
Естествено на тракийски!
Езика на нашите предци!
Иска ли питане?


- Хетският е от групата на лувийските езици, които се говорят според мен поне от ВТОРО ХИЛЯДОЛЕТИЕ на територията на Мала азия и част от Близък изток ... след това е "старозаветната" лъжа за "вавилонско стълпотворение" и "смесване на езиците" ... Но преди Бабилон имаме Ур(халдейски) където според ал"К/хитаба, се е родил А"браам ... и един цар, който наричат Нимруд ... странното е че, същият носи черти на БОУса(Белобог(а) ... УР-УРУСа от което идва пък Таурус :)))

от боу"ил Гет - кан таурус/скитский :)
цитирай
6. blagovestie - Хорос,
28.12.2011 08:16
а как стои въпросът с писмеността?

Арам е от родословието на Христос според Йосиф, точно по обещанието на Бог-Отец към Авраам. Арамейците са народ със собствена територия от 12-те израилеви колена. Не идва ли от там арамейския език, който тогава е бил доста разпространен и едва ли не се е явявал като "международен", нещо като английски език сега?

Светъл ден, Хорос :)
цитирай
7. horos - С коя писменост?
28.12.2011 11:07
Аврам е Баща на Рим (Рум), откъдето са Ромейците. Ава (Баща) на Рам (Рим, Рум, Румелия) няма нищо общо с арамейците. Ако си ме чела, 12-те колена на Израил са изцяло на територията на Илирик и нямат никакво отношение към Сирия. Този арамейски няма нищо общо с международния език, като гръцки и български например. Арамейският език е сходен на арабския и старият еврейски и той няма отношение към Библията. На един арамейски текст от старо време отговорят няколко десетки български и още толкова гръцки текста. За какъв международен език може да говорим тогава.
цитирай
8. otherwise - :) Благодаря за търпението!
28.12.2011 11:24
Аврам = велик баща, господар на народ (евр.) Аврааам - баща на много народи (според обещанието на Бог-Отец да преумножи потомството на 90-годишния тогава Аврам, което и обещание Бог напълно спазва)

За Сирия си прав, макар че в някои преводи го пишат така.

Колкото до арамейския език, ще ти препиша дословно какво пише в библейски речник от 1994 г. на издателство "Нов Човек", просто информативно, и какво мислиш за това:

Арамейският език е тясно свързан с еврейския, но не произлиза от него... От IX в. пр. Хр. арамейският става международен език на търговията и занаятите. В Асирия се използва неизменно откъм 730 г. пр. Хр. Писмеността е същата като на еврейски, като има само някои промени в съгласните... Арамейският словоред е по-свободен от еврейския. Въпреки че по-старите учени датират арамейските части на СЗ след персийския период, развиващите се познания за езика показват, че подобни аргументи са безпочвени и онова, което се е смятало за късни изменения в езика, всъщност е съществувало в много по-ранни времена.

В интерес на истината днес ние не разполагаме с нито един оригинален ръкопис на библейските книги. Но ще вмъкна и друго - Божието Слово е уникално нещо. То не е просто книга. Самият факт, че е оцеляло при обстоятелствата, в които е било поставяно, е равносилен на чудо.

Иначе по-горе попитах - ако изговорът е съответстващ на българския, как стои въпросът с писмеността, защото намирам че те винаги са свързани (езикът - писмен и говорим), пък и нали именно чрез писмения вариант са стигнали до нас въпросните думи. Всъщност твърдиш, че е написано с еврейски или гръцки букви, а произношението му е на български, така ли?

ПП: Благовестие съм
цитирай
9. анонимен - Уха
28.12.2011 13:57
Пич, що не се свържеш със Спароток. И той е един велик историк - даже по-велик от тебе. Титан, че чак великан. Нищо чудно да сте и един и същи човек. Само дето величието ви прелива по разни блогове, а в действителност изпадате в положението на великиот макЕдонски историк, който доказа, че тяхната писменост е на 77 000 години.
Хвала на таквиз български учЕни, като вас. Що не кандидатствате за професура към БАН?
цитирай
10. анонимен - mnogo jako...
28.12.2011 14:58
mnogo jako...
цитирай
11. get - - Хаха-хах !! - нЕкой теляк на БАНята ли засегнахме ??? :))
28.12.2011 18:54
анонимен написа:
Пич, що не се свържеш със Спароток. И той е един велик историк - даже по-велик от тебе. Титан, че чак великан. Нищо чудно да сте и един и същи човек. Само дето величието ви прелива по разни блогове, а в действителност изпадате в положението на великиот макЕдонски историк, който доказа, че тяхната писменост е на 77 000 години.
Хвала на таквиз български учЕни, като вас. Що не кандидатствате за професура към БАН?


- Първо да питам Тора-Талмуда на който се молиш Кой е ?? - този който бе написан по време на "бабилонският плен" или мазоретският му (арамейски) вариант ?? :))
- От коя година датира така нареченият "стар Завет" ?? ... нещо да си чувал за Птоломей "Братолюбиви" ??
- Къде се намират арамейците ... май не са във шумер или Вавилон ... а близко до планината Тавър ??

- Така, че да не изпаднеш самият ти, в положението на ... македонски "историк" ?? :))
цитирай
12. анонимен - Господ е българин!
08.01.2012 20:08
Господ е българин!
цитирай
13. анонимен - муспи
13.01.2012 23:49
Сишнедрионът прима съществуването на траките, при условие че траките са си евреи.
цитирай
14. анонимен - ЕЛЕ,ЕЛЕ......
14.04.2012 17:31
Тези думи, ако ще се тълкуват на български, не трябва да се сменя реда на буквите. Така че , не е: ЛЕЛЕ, ЛЕЛЕ; а ЕЛЕ,ЕЛЕ..., И СЕ ПОЛУЧАВА СЛЕДНОТО:
ЕЛЕЕ, ЕЛЕЕ, МААНА СА БАЩА НИ.
Което се използва и до сега в същия вид, но е диалект в северозападна България.
Пеимер: ЕЛЕ ГО ВИЖ, ЕЛЕЕ ПА ТОЯ СА МААНА, ЕЛЕ ГО БАЩА МИ... и т.н.
ЕЛЕ, означава ЕТО. МААНА СА, означава МАХНА СЕ, ТРЪГНА СИ. МААНИ СА ОТ ТУКА, МААНИ МИ СЕ ОТ ГЛАВАТА И Т.Н.
И се получава следното:

ЕТО, ЕТО, МААНА СА БАЩА НИ.

Щом като Бог е баща на Иисус, защо Иисус ще казва: Боже Боже, махна се баща ми... когато е един и същ.
В случая Иисус установява че Баща му се е махнал, не се оплаква на Бог, който всъщност е баща му.
В противен случай, няма общо с българския и е съвпадение, перифразиране, въпрос на тълкование. А и никой не е направил записки на момента, които да са достигнали идентични до нас.
цитирай
15. анонимен - за горното писание: ЕЛЕ, ЕЛЕ........
14.04.2012 17:36
Не съм анонимен, казвам се В. Иванова
цитирай
16. horos - Благодаря ви!
14.04.2012 20:54
Ето че научих нещо ново. Радвам се на подобни коментари. Разрешавате ли да поправя написаното от мен и да го направя по вашия начин? Приемам го за правилен.
цитирай
17. анонимен - Ето че научих нещо ново. Радвам се на ...
15.04.2012 23:00
[quote=horos]Ето че научих нещо ново. Радвам се на подобни коментари. Разрешавате
, ли да поправя написаното от мен и да го направя по вашия начин? Приемам го за правилен.[/quo

Приятно ми е, че ви харесват умотворенията ми:) но това е едната част , не съм написала, как тълкувам смисъла на казаното от Иисус. Ако ви е интересно, може да го обсъдим:)
цитирай
18. kagami5 - Чуйте тази древна сватбарска песен ...
15.04.2012 23:32
Чуйте тази древна сватбарска песен " Ой , моме'' на езика, който обсъждате и пак помислете :):):)

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=BGqegML9Lnk
цитирай
19. анонимен - за песента...
16.04.2012 02:09
?!? какво песента? Идва въпроса за древноста на българския език,, най-малко на 7500год. е..
В.И.
цитирай
20. анонимен - ..............
16.04.2012 02:14
защо преди публикуване на коментар, винаги трябв да се дава грешен отговор за годината на създаване на българската държава?
В.И.
цитирай
21. kagami5 - В. И. - дали, ако езика е бил ''бъл...
16.04.2012 08:57
В.И. - дали, ако езика е бил ''български'' е щяло да се запише като ''арамейски'' в историята? За древността няма спор.
цитирай
22. horos - Ще ви отговоря.
18.04.2012 09:28
)))В.И. - дали, ако езика е бил ''български'' е щяло да се запише като ''арамейски'' в историята? За древността няма спор.(((

kagami5, ако вадя само този текст от контекста на книгата Библия можеш да задаваш този въпрос. Прочети и другите теми за да се убедиш, че съм прав. Някой ни е откраднал историята, а заедно и с нея и Христос. Не е ли време, вместо да се заяждаме, да се постараем да си я върнем. Не мога всичко да правя сам. Помагайте и вие, кой с каквото може.

)))Приятно ми е, че ви харесват умотворенията ми:) но това е едната част , не съм написала, как тълкувам смисъла на казаното от Иисус. Ако ви е интересно, може да го обсъдим:)(((

Съгласен съм и съм отворен за всичко.
цитирай
23. kagami5 - Най – малкото пък за заяждане ком...
18.04.2012 19:21
Най – малкото пък за заяждане коментирах. Първо: не се знае със сигурност имало ли е изобщо по това време такава личност, а ако приемем, че е имало – кой е бил той е също спорен въпрос. Второ: как разбрахте, че израза е непреведим през арамейски? Можете ли да представите оригиналния текст , а не изкълчени през няколко превода и произволно разделени срички ? Книгата Библия не бяха ли я писали същите тези, дето са си присвоили Христос и другите неща  Било на български, ми хубаво – посочете къде се е говорело на български по това време и къде на географията са били българите и тогава може да го обсъдим. Поздрави!
цитирай
24. horos - Не става въпрос за заяждане.
18.04.2012 21:33
Приложил съм линк към статията. Там е даден текста на оригинален арамейски, транскрипцията му с латински букви и превод на английски. На български знаем как е. Ако погледнем на Христос като към реална личност (например богомилът Василий), то тогава всичко си идва на място. Книгата Библия я остави на мира, сега и тук става въпрос за Евангелията. Тях ги има на български език много повече, отколкото на иврит, староеврейски и гръцки. Когато е живял този герой (през средата на 16 век), на територията на България се е говорело на български, а така са говорели всички на тази географска ширина.
цитирай
25. kagami5 - Пропуснала съм линка :):):)
19.04.2012 10:23
Пропуснала съм линка :):):)
цитирай
26. анонимен - Исус Български
21.04.2012 17:26
Леле Леле мале, колко лесно ги правиш заключенията сине мой...
цитирай
27. horos - Исус Български
22.04.2012 03:00
)))Леле Леле мале, колко лесно ги правиш заключенията сине мой...(((

Не беше чак толкова лесно, но щом казваш. Прочети още някоя и друга моя тема и после пак твърди същото. Близо 12 години труд ми отне това твърдение, а ти казваш "лесно". На теб ти е лесно да се криеш зад анонимността, а аз трябва всеки ден да защитавам името си. Приятно четене и не ме наричай твой син. Имах си прекрасен физически баща и още по- добър небесен. Ти някак си не се вместваш никъде в родословието ми. Освен да си някой мазен поп и да си свикнал да се правиш на баща на всички овчици от стадото си. При мен не вървиш. След тези изследвания ще си изгубите май стадата.
цитирай
28. venstar - Въпрос
18.05.2012 00:41
Хорос, чел ли си нящо друго от Библията? Например Стария завет и по точно Псалм 22, който започва точно с тези думи. Ще ми се да предложиш превод на този псалм на езика, който използваш за последните думи на Исус.
цитирай
29. horos - Ще ви отговоря.
19.05.2012 00:25
Чел съм и други неща от Библията. Псалмите са религиозни песни, които обобщават всички библейски събития. Те са написани от някой като теб и мен. Не допускаш ли, че и аз се уповавам на някой за да мога да напиша всичките тези неща? И по-точно на НЯКОЯ, която всички наричат Светия Дух. Тя никога няма да ме остави, както този Израилев бог е изоставил героя на псалма. Нея славя с написаното тук. И ще я славя винаги!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: horos
Категория: История
Прочетен: 1654605
Постинги: 275
Коментари: 691
Гласове: 1502
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031